Ξέρεις πώς πάει όλο αυτό. Είτε είναι ένα άσχημο μήνυμα στο κινητό, είτε μια συζήτηση που δεν πήγε καλά, είτε οποιαδήποτε μορφή απόρριψης, εσύ ξαγρυπνάς σκεπτόμενη αυτό και αναλύοντας τι θα μπορούσε να συμβεί. Μπορεί να είναι και η καινούρια σου δουλειά που σε αγχώνει. Το βάζεις στο μυαλό σου κι έπειτα σκέφτεσαι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί: ν’ απολυθείς και να βρεθείς πάλι στην αγορά εργασίας. Τι σου συμβαίνει τέλος πάντων; Έχεις αρχίσει να τρελαίνεσαι; Υπάρχει τρόπος να το σταματήσεις όλο αυτό; Φυσικά!

Ξεκίνησε τώρα μια διαδικασία, για να αποβάλεις τις περιττές σκέψεις από το κεφάλι σου. Ήρθε η στιγμή να προχωρήσεις σ’ έναν νέο τρόπο σκέψης και να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα, σε 8 απλά βήματα.

Συνειδητοποίησε ότι είναι μια συνήθεια

Σε ένα άρθρο για το Psychology Today, η ψυχολόγος Rebecca Gladding του UCLA, εξηγεί πως οι συνήθειές μας είναι συνδεδεμένες με το μυαλό μας, γι’αυτό και δε μπορούμε να εμπιστευτούμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Η υπερανάλυση των καταστάσεων είναι κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει κάποια στιγμή στο παρελθόν και έγινε συνήθεια που δεν μπορεί να αποβάλλει ο εγκέφαλος. Συνειδητοποιώντας, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κακή συνήθεια, είναι το πρώτο βήμα για να… την κόψεις.

Μίλα στον εαυτό σου

Ο blogger και επιχειρηματικός ηγέτης, Mike Torres, σε ένα άρθρο του για το Refocuser, γράφει ότι το να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά στην υπερανάλυση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μόλις καταλάβεις πως ξεκινάς τη διαδικασία της υπερανάλυσης, πρέπει να πεις στον εαυτό σου ότι η συνήθεια αυτή δε σε βοήθησε στο παρελθόν και πρέπει να τη διακόψεις. Όσο συχνότερα επαναλαμβάνεις αυτά τα λόγια στον εαυτό σου, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν νέα σου, καλή συνήθεια.

Βάλε ένα όριο

Στο βιβλίο του “Πώς να σταματήσεις ν’ ανησυχείς και ν’ αρχίσεις να ζεις“, ο Dale Carnegie, παραθέτει έναν τόνο από συμβουλές για το πώς να αφήσεις πίσω όλους τους φόβους και τις ανασφάλειές σου. Μέσα σε αυτές, είναι και το χρονικό όριο που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα έχω απαλλαγεί μια και καλή, από αυτή τη συνήθεια», και θα το έχεις κάνει!

Φτιάξε ένα σχέδιο δράσης και ακολούθησέ το

Πώς φτιάχνεις το όριό σου; Κάνε ένα σχέδιο δράσης. Ο Carnegie προτείνει να αναγνωρίσεις το πρόβλημά σου ρεαλιστικά, να δεχτείς το χειρότερο πιθανό σενάριο και στη συνέχεια να προχωρήσεις με τις επόμενες ενέργειές σου για να διορθώσεις ή να αποφύγεις αυτήν τη χειρότερη περίπτωση. Αυτή η άσκηση συνήθως μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν συμβεί η χειρότερη περίπτωση, θα «επιβιώσουμε», πράγμα που βοηθά στην μείωση του άγχους. Στη συνέχεια, συμβουλεύει να δουλέψεις πάνω στην επόμενη αυτή ενέργεια το συντομότερο δυνατόν. Αυτό σου δίνει μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης.

Είναι αδύνατο να πετύχεις το τέλειο

Το έχεις ακούσει και θα το ξανακούσεις: Δεν υπάρχει το τέλειο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι το καλύτερο δυνατό. Αλλά, κι αν αποτύχεις, δεν έγινε τίποτα. Ακόμα και οι πιο διάσημες, οι πιο αξιοσέβαστες προσωπικότητες της ιστορίας έχουν κάνει λάθη και δεν έχασαν καθόλου από το κύρος τους. Έτσι δεν πρόκειται να μειώσεις καμία από τις αρετές σου, απλά και μόνο επειδή δεν έκανες κάτι σωστά.

Απασχόλησε το μυαλό σου

Μερικές φορές η υπερβολική σκέψη μας βρίσκει στις πιο ήρεμες στιγμές. Αν όλα τ’ άλλα αποτύχουν, μπορείς να δοκιμάσεις ν’ απασχολείς συνεχώς το μυαλό σου με κάτι. Οποιαδήποτε δραστηριότητα, ένα άθλημα ή ένα μουσικό όργανο για παράδειγμα, μπορεί να διώξει τις σκέψεις μακριά.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Έχεις ακούσει αυτό που λένε, πως δε μπορείς να αγαπήσεις κανέναν άλλο, αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου. Το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πώς αισθανόμαστε για τους άλλους. Έτσι πολλές φορές, κακολογούμε και κριτικάρουμε τον εαυτό μας, όπως φανταζόμαστε ότι μας κάνουν οι άλλοι και όπως –πολλές φορές- έχουμε κάνει εμείς σε αυτούς. Εάν, χαλαρώσεις και σταματήσεις την κριτική, θα πάψει να σε νοιάζει και το τι λένε οι άλλοι.

Βρες το κέντρο σου

Η Rebecca Gladding επισημαίνει επίσης στο άρθρο της ότι όταν οι άνθρωποι τα βρίσκουν με τον αληθινό τους εαυτό, είναι πολύ λιγότερο επικριτικοί απέναντι στον εαυτό τους ή τους άλλους. Η εσωτερική περιφρόνηση σταματά όταν είσαι χαρούμενη και αγκαλιάζεις τον εαυτό σου ως άτομο και όχι συγκρίνοντας τον συνεχώς με κάποιον άλλο. Ξεκίνα να σκέφτεσαι τι θέλεις πραγματικά από τη ζωή. Ποιος τρόπος ζωής σου ταιριάζει καλύτερα. Άρχισε να τον ακολουθείς, σήμερα και μείνε πιστή σε αυτόν!

featured image: The Mind Unleashed