Ο ανταγωνισμός για μια θέση στην εταιρία ήταν τεράστιος. Το γνώριζες. Είχες προετοιμαστεί άψογα, η συνέντευξη είχε πάει τόσο καλά, δεν ένιωθες ότι είχες κάνει κάτι λάθος ή ότι είχες παραλείψει κάτι και ήσουν σίγουρη ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα ένα email που θα λέει ότι πήρες τη θέση. Αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Μαθαίνεις ότι καλύφθηκε η θέση από κάποιον άλλο. Προσπαθείς να συγκρατηθείς αλλά σε κυριεύει μια απογοήτευση. Μια απογοήτευση για τη μια ακόμη ευκαιρία που χάθηκε και για την “ανεπάρκειά” σου. Ίσως είναι ένα στάδιο που πρέπει να το περάσεις αλλά μη μείνεις εκεί.

Ακολουθούν 10 τρόποι για να πάρεις αυτή τη χαμένη αυτοπεποίθησή σου πίσω.

1. Το κλάμα βοηθάει

Δεν έχει τίποτα κακό το να κλάψεις. Ίσα-ίσα θα σε κάνει να νιώσεις πως φεύγει η ένταση από μέσα σου. Είσαι ένας άνθρωπος που έχει συναισθήματα, πίστευες πολύ σε εσένα τη δεδομένη στιγμή και ήθελες πολύ αυτή τη δουλειά. Το να μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου και να τα εξωτερικεύσεις είναι ένας τρόπος να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

2. Μοιράσου με κάποιον τα συναισθήματά σου

Μπορεί να είναι μια φίλη σου, το αγόρι σου ή κάποιος από την οικογένειά σου. Απλά φρόντισε ο άνθρωπος αυτός να ξέρει τι να σου πει για να νιώσεις καλύτερα. Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου είναι ένας τρόπος να απαλλαγείς σε έναν βαθμό από αυτά.

3. Κάνε ένα μπάνιο

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια αντίστοιχη σκηνή έχουμε παρακολουθήσει σε κάποια ταινία ή σειρά. Το νερό θα σε βοηθήσει να απαλύνεις την όποια κοκκινίλα ή πρήξιμο στα μάτια από το κλάμα και ένα αφρόλουτρο με ήπιο άρωμα όπως π.χ. λεβάντα, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Αυτή η αίσθηση της κάθαρσης θα φέρει λίγο πιο κοντά τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

4. Περιποιήσου τον εαυτό σου

Ξεκίνησε με απολέπιση και συνέχισε με απολέπιση. Ξεφορτώσου τα νεκρά κύτταρα και μαζί με αυτά νιώσε ότι φεύγει και η απογοήτευσή σου. Βάψε τα νύχια σου, κάνε μια μάσκα στα μαλλιά και στο πρόσωπό σου. Δώσε στον εαυτό σου την προσοχή και την περιποίηση την οποία αξίζει.

5. Διαλογίσου

Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσεις κάποια λεπτά απόλυτης σιωπής, πράγμα που βοηθά να έρθεις πιο κοντά σε αυτό που είσαι πραγματικά (πέρα από αυτά που έχεις καταφέρει ή αυτά στα οποία έχεις αποτύχει). Άλλωστε το ίδιο άτομο ήσουν πριν αλλά και μετά εκείνο το email. Εισέπνευσε τα καλά πράγματα και διώξε με μια εκπνοή όλα τα άσχημα.

6. Χάσου στο Pinterest

Ή όπου αλλού εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις έμπνευση. Μόδα, διακόσμηση, ταξίδια αλλά και τα πολύ χρήσιμα σε τέτοιες περιπτώσεις ενθαρρυντικά quotes. Γράψε “inspiration” ή “girl boss” στο search και είσαι σχεδόν έτοιμη να αντιμετωπίσεις την όποια δυσκολία αλλά και να αρπάξεις την όποια καινούρια ευκαιρία βρεθεί στο δρόμο σου.

7. Βγες με τις φίλες σου για φαγητό

Η μέρα ήταν δύσκολή. Βγες και πήγαινε να φας το αγαπημένο σου φαγητό. Μην ξεχάσεις μετά να καλέσεις τις φίλες σου στο σπίτι σου για το απαραίτητο οικογενειακό παγωτό που είναι αντίδοτο σε οποιαδήποτε απογοήτευση. Η αυτοπεποίθησή σου θα ενισχυθεί γνωρίζοντας ότι έχεις ανθρώπους γύρω σου να μοιραστείς ό,τι σε βαραίνει.

8. Πήγαινε γυμναστήριο

Κάνε yoga ή pilates , τα οποία βοηθούν όχι μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου. Αλλά ακόμα και αν είσαι υπέρμαχος των πιο έντονων μορφών άσκησης, είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλεις. Οι ενδορφίνες -ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας- θα εκκρίνονται όσο εσύ ασκείσαι και θα συμβάλλουν στην καλή σου διάθεση. Και μακροπρόθεσμα θα ενισχύσεις και την αυτοπεποίθησή σου με τα αποτελέσματα στο σώμα σου.

9. Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Ξεκίνα να κοιμάσαι νωρίς, σήκω από τον καναπέ, υιοθέτησε μια καλή διατροφή (όχι burger και pizza για πρωινό, μεσημεριανό ή και μεταμεσονύκτιο γεύμα), σταμάτα να είσαι αναβλητική. Και κυρίως σταμάτα να σκέφτεσαι αυτή την απόρριψη! Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις αλλά αντίθετα μπορείς να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου για το δικό σου καλό. Σιγά-σιγά και όταν κάνεις βήματα μπροστά, η πρόοδος αυτή θα φέρει πίσω και την αυτοπεποίθησή σου.

10. Κάνε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Μπορεί να μη μάθεις ποτέ το λόγο που δεν ήσουν εσύ αυτή που δεν επιλέχθηκε για τη θέση αλλά δεν ξέρω αν έχει και σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αυτά για τα οποία αξίζει να χαμογελάς. Έχει σημασία να εστιάζεις στα κατορθώματά σου, στους ανθρώπους γύρω σου αλλά κυρίως στο τώρα. Γιατί μόνο αυτό είναι σίγουρο. Ξέχνα αυτά που δεν έχεις και έχε τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά, γιατί πριν το καταλάβεις θα ανοίξει μια καινούρια πόρτα.

featured image: unsplash.com