Είναι αρκετοί. Άλλοι μικροί και αναίμακτοι, άλλοι σε κάνουν να νιώθεις ότι έχεις φάει μια μικρή εικονική σφαίρα. Δε σε κάνουν όλοι οι άνθρωποι να νιώθεις το ίδιο και αυτό είναι εντάξει. Για κάποιους περνάς τα στάδια του χωρισμού λίγο ψυχαναγκαστικά. Στο concept “τώρα πρέπει να πίνω ουίσκι και να κοιτάω το κενό”. Γιατί έτσι γίνεται συνήθως. Κι ας προτιμάς το bourbon στην πραγματικότητα. Άλλους τους αγαπάς πραγματικά, αλλά πρέπει να τους αφήσεις. Πώς χωρίζεις με αυτούς τώρα; Μου λες;

Ακολουθείς 10 απλά βήματα. Με πίστη, ζώντας το drama που αρμόζει στην περίσταση. Και με μια επίγνωση: Αγαπάς, ρε φίλε.

Θα κλάψεις

Προφανώς και θα κλάψεις. Έχεις ένταση, έχεις νεύρα και -εντάξει ας μην είσαι cool για λίγο- πληγώθηκες. Είναι αναγκαίο το να εξωτερικεύσεις όλο αυτό το θόρυβο που έχεις μέσα σου. Είναι κάτι προσωπικό σου, μπορείς να τσαλακωθείς όσο θέλεις. Και να γίνεις όσο υπερβολική νιώθεις πραγματικά.

Θα μιλήσεις αρκετά για αυτό

Θα αναλύσεις τόσο πολύ την κατάσταση στους φίλους σου που ενδέχεται να σε κοιτάζουν με poker face για αρκετό καιρό. Θα παίρνεις τη μαμά σου κλαίγοντας και θα σου δίνει τις πιο λάθος απαντήσεις. Αυτή είναι η δουλειά της. Θα κάνεις την κολλητή σου να σου πει “Αν ξανακούσω αυτό το όνομα άλλη μια φορά…”. Ενδέχεται να εκπλήξεις και κάποιους που “δεν περίμεναν ποτέ από εσένα να κάνεις έτσι για έναν άντρα”. Θα κάνεις ό,τι θέλεις και δε σε αφορά ποιος περίμενε τι. Σε νοιάζει να “αδειάσεις”.

Προσοχή: προσπάθησε να μην ξεσπάσεις τα νεύρα σου σε εκείνη τη φίλη που σου δίνει τις πιο ανώφελες συμβουλές χωρισμού.

Θα σβήσεις τον αριθμό του

Θα κάνεις delete αριθμό και συνομιλίες. Για πολλούς λόγους. Γιατί θα θέλεις να τον πάρεις τηλέφωνο και να δεις πώς είναι. Θα μπαίνεις να αναλύεις τα μηνύματα που ανταλλάξατε λίγο πριν τον χωρισμό. Ναι, όλοι κρύβουμε έναν μικρό μαζοχιστή μέσα μας. Ίσως και να ψάξεις όσα λέγατε όσο ήσασταν μαζί και ερωτευμένοι. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Δε θα σε κάνει καλά. Ίσως τώρα να πιστεύεις ότι δε θέλεις να γίνεις καλά, αλλά κάποια στιγμή σύντομα θα το καταλάβεις. Προσπαθώ να σου σώσω λίγο χρόνο εδώ.

Θα είσαι πραγματικά θυμωμένη

Έχω μια φίλη που όταν χώρισε με τον “μεγάλο της έρωτα” (πιστεύει πια κανείς σε αυτό το concept;) είπε σε μια στιγμή ωμής ειλικρίνειας: “Απλά δεν του επιτρέπω να με αφήσει. Εγωιστικά. Τέλος.”

Ναι, άργησε να το ξεπεράσει. Αλλά αποδέχτηκε και άθελα της εκλογίκευσε τον θυμό. Και αυτό ήταν και ένα σημαντικό βήμα στην “ανάρρωσή” της. Έχεις νεύρα. Κανείς δε γίνεται να αφήσει εσένα. Εκδίκηση, εκδίκηση, εκδίκηση και άλλα μακιαβελικά. Έχε την επίγνωση του πώς είσαι. Είσαι θυμωμένη; Τι είναι ο θυμός; Συναίσθημα. Τι κάνουν τα συναισθήματα. Αλλάζουν. Ευχαριστώ.

Θα μεθύσεις αρκετά

Είναι στο πρόγραμμα. Θα πιεις πολύ, θα μεθύσεις και θα βρεις τα δικά σου προσωπικά tricks ανάρρωσης από το hangover. Ξέρεις το καλό με το hangover είναι πως είσαι τόσο απασχολημένη με το να βρεις την ισορροπία σου και να βάλεις το στομάχι σου στη θέση του που δεν τον σκέφτεσαι. Άσε που θα σιχαθείς τόσο πολύ το αλκοόλ που θα κάνεις πολύ καιρό μέχρι να ξαναπιείς.

Θα αποζητήσεις την επιβεβαίωση

Θα φλερτάρεις. Θα ζητήσεις επιβεβαίωση και θα δώσεις επιβεβαίωση. Θα χαμογελάσεις όσο πιο γοητευτικά μπορείς σε εκείνον τον τύπο που σε είπε όμορφη και θα του πεις ότι κι εκείνος δεν είναι κακός. Και θα το πιστεύεις. Είναι more than okay αυτό. Είναι ένα ακόμα βήμα για να τον ξεπεράσεις.

Θα κάνεις αρκετά random πισογυρίσματα στο “θα κλάψεις”

Κάθε φορά που θα βλέπεις μια καλή, ρομαντική ταινία -ή και μια κακή- θα θέλεις να δώσεις ένα χαστούκι στην πρωταγωνίστρια που κάνει μούτρα στο αγόρι για μια βλακεία. Θα θέλεις να αγκαλιαστείς με τα χαρτομάντιλα και να πάρεις άδεια από τη δουλειά για να κάνεις ακριβώς αυτό. Να αγκαλιάζεσαι με τα χαρτομάντιλα.

Θα δώσεις χρόνο στον εαυτό σου

Αργά ή γρήγορα, θα καταλάβεις ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι χρόνος. Δε σε κυνηγάει κανείς. Θα σου πάρει εβδομάδες; Μήνες; Όσο χρειαστείς. Είσαι το project σου. Σε παρατηρείς και προχωράς. Και να σου πω και κάτι; Πόσο τυχερή είσαι; Αγάπησες πραγματικά και δεν είχες ακόμα ένα boring fling σαν όλα εκείνα που βλέπεις γύρω σου. Είσαι αληθινή και έχεις τη δύναμη -κράτα το αυτό- να αγαπάς.

Θα βγεις ραντεβού

Ο ενθουσιασμός ίσως να μην είναι ο ίδιος. Αλλά βλέπεις potential, νιώθεις πεταλουδίτσες, περιμένεις το κινητό σου να χτυπήσει και να μην είναι εκείνος. Θα είναι εκείνος ο cool τύπος που γνώρισες προχθές και σε έκανε να γελάσεις με την ψυχή σου και να stalkάρεις το Instagram του αμέσως μόλις γύρισες σπίτι.

Τώρα θα τον αφήσεις πίσω σου

Μπορεί το ραντεβού να ευδοκίμησε. Μπορεί και όχι. Δεν είσαι έτοιμη να κάνεις σχέση αυτή την περίοδο και αυτό είναι απόλυτα υγιές. Θέλεις να φλερτάρεις, να ζήσεις, να γελάσεις. Και να σου πω και κάτι; Είσαι έτοιμη και να ξαναρισκάρεις συναισθηματικά με κάθε άλλο τρόπο. Τον ευχαριστείς πραγματικά για όσα ζήσατε και για όσα σε έκανε να νιώσεις. Σίγουρα δε θα ήσουν η ίδια χωρίς εκείνον, αλλά πίστεψέ με, ο χωρισμός σας σε ανέβασε πολλά παραπάνω levels. Τον αγαπάς ακόμα, βαθιά, αλλά όχι ερωτικά. Είσαι έτοιμη να προχωρήσεις και με περισσότερη έμπνευση από ποτέ.

first published: Νοέ 29, 2018