Μήπως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που προσπαθείς να ευχαριστείς τις ανάγκες των άλλων, να τους κάνεις ευτυχισμένους και να ικανοποιείς κάθε τους επιθυμία; Αν ναι τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ασχολείσαι με σένα.

Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό; Πώς έφτασαν οι άλλοι να είναι προτεραιότητα στη ζωή μας; Όπως αναφέρει η Dr. Jenn, στο Instagram, πρόκειται μάλλον για μια συνήθεια, που αποκτούμε στην παιδική μας ηλικία και την οποία βιώνουμε ως τρόπο ζωής στην ενήλικη πλέον ζωή μας. Ίσως πάλι, να οφείλεται σε βαθύτερα αίτια, που να έχουν να κάνουν με θέματα αυτοεκτίμησης.

Πραγματικό μπέρδεμα

Μέσα από αυτή τη διαδικασία χάνεις την αυθεντικότητά σου, καταργείς τον ίδιο σου τον εαυτό και να μην σου πω ότι, συχνά γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Και ναι, σίγουρα όλοι θέλουμε να είμαστε αρεστοί κι αποδεκτοί, αλλά μέχρι το σημείο που δεν παραμελούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.

Όπως και να έχει, το να συμβιβάζεις τη δική σου ευτυχία, τις επιθυμίες και τους στόχους σου με τα θέλω των άλλων, θα σε οδηγήσει τελικά σε μια κατάσταση ματαιότητας. Γιατί, πρέπει να καταλάβεις ότι είναι αδύνατον να ευχαριστήσεις τους άλλους εκατό τοις εκατό. Κι αν ακόμα προσπαθείς γι΄ αυτό, τότε εξελικτικά βλάπτεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Ουσιαστικά είναι ένα φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο είσαι καταδικασμέν@ς να αποτυγχάνεις.

Γιατί αν ικανοποιείς τους άλλους, τότε υποβαθμίζεις εσένα, ενώ αν ικανοποιήσεις τα δικά σου θέλω, νιώθεις ότι υποβαθμίζεις τους άλλους.

Γιατρέ μου σώσε με

Aν και δεν είμαι γιατρός κι απλά συμπάσχω, μπορώ να σου δώσω κάποιες συμβουλές για να καταφέρεις να διεκδικείς τον εαυτό σου.

1. Βάλε εσένα προτεραιότητα και άσε τους άλλους να φροντίσουν τον εαυτό τους. Δώσε χρόνο σε σένα κι ακολούθησε τον δικό σου δρόμο. Βάλε προτεραιότητα στα δικά σου θέλω κι εστίασε σε αυτό, χωρίς όμως να σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για τους γύρω σου. Απλά δώσε και σε αυτούς την ευκαιρία να φροντίσουν τον εαυτό τους, χωρίς να στηρίζονται σε άλλους.

2. Σταμάτα να υποβιβάζεις τον εαυτό σου. Το να νιώθεις ότι είσαι λιγότερο καλή από τους άλλους, δεν θεραπεύεται με το να ασχολείσαι συνέχεια με αυτούς. Αναγνώρισε την αξία σου και αγωνίσου για τη δική σου ευτυχία.

3. Αποδέξου ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους, μετατρέποντας τον εαυτό σου σε κάτι που δεν είσαι. Άσε τους άλλους να αναγνωρίσουν την αξία σου και να σε εκτιμήσουν γι΄ αυτό ακριβώς που είσαι κι όχι γιατί τους ευχαριστείς.

4. Μην προσπαθείς να φτιάξεις τους άλλους. Ο καθένας φέρει και το δικό του φορτίο σε αυτό τον κόσμο. Το να εστιάζεις στη ζωή και τα προβλήματα των άλλων, απλά αφήνεις άλυτα τα δικά σου. Κάποια πράγματα είναι και πρέπει να παραμένουν προσωπικά.

5. Βάλε τα όρια σου. Πρέπει κι εσύ να έχεις τον δικό σου προσωπικό χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να τρέχεις συνέχεια για τους άλλους. Εστίασε στο παρόν και τα όνειρά σου και ναι, μείνε και λίγο μόνος.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να απεγκλωβίσεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση. Αλλά, αν κάθε μέρα βάζεις έστω για λίγο εσένα προτεραιότητα, τότε στο τέλος θα δεις ότι μπορείς να αναγεννηθείς και να νιώθεις χαρούμενη απλά επειδή είσαι εσύ.