«Το βιβλίο ετούτο αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω και για σας που παλεύετε πολύ καιρό, ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας» μας λέει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου που ανυπομονούσαμε πολύ να κρατήσουμε στα χέρια μας.

Την Bernardine Evaristo τη γνώρισε ο αναγνωστικός (και όχι μόνο) κόσμος το 2019, όταν έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα συγγραφέας που βραβεύτηκε με το Booker. Το βιβλίο «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» που της χάρισε μια τόσο μεγάλη αναγνώριση, μας ταξίδεψε μέσα από τις ιστορίες 12 γυναικών. Ιστορίες για τη γυναικεία φύση, το φύλο αλλά και τη φυλή, την οικογένεια, τις σχέσεις, αλλά και όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν όλους. Και όταν λέμε όλους, το εννοούμε, καθώς δεν είναι ένα βιβλίο που αφορά μόνο τις γυναίκες.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά το επόμενο βιβλίο της Evaristo, με τίτλο «Μανιφέστο» και δεν θα μπορούσαμε να μην το διαβάσουμε κι αυτό. Ο τίτλος και μόνο σε κάνει να το διαλέξεις από το ράφι του βιβλιοπωλείου, ειδικά αν είσαι σε μια περίοδο που «φλερτάρεις» έντονα με τη διάθεση να τα παρατήσεις όλα και να μπεις στο πρώτο αεροπλάνο/πλοίο/τρένο και να εξαφανιστείς.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε θεματικές που αφορούν τις σχέσεις, την οικογένεια, την προσωπική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, όπως επίσης και τις καταβολές της συγγραφέως. Όλα αυτά, όπως περιγράφει στο βιβλίο, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προσωπική αλλά και την επαγγελματική της πορεία. Είναι σαν να ενώνει σιγά σιγά όλα τα κομμάτια του παζλ και φτάνει στο ποια είναι σήμερα η Bernardine Evaristo, αλλά και από ποιες εμπειρίες βγήκε πιο σοφή και ώριμη.

Θα λέγαμε ότι είναι σαν να μας παίρνει από το χέρι και μας πηγαίνει στο παρελθόν, σε στιγμές δύσκολες και εμπόδια που θα μπορούσαν να τη λυγίσουν, αλλά δεν το έκαναν. Όσες εμπειρίες κέρδιζε, φρόντιζε να τις μετατρέψει στο πιο πολύτιμο της μάθημα, να εξελίσσεται, να κοιτάει μπροστά και πάνω απ’ όλα να έχει όραμα και πίστη για όσα ήθελε να καταφέρει.

Υπάρχουν πολλά σημεία που βρίσκεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που θέλεις να τα γράψεις κάπου και να τα επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου. Όπως μας λέει και η ίδια η συγγραφέας είναι κάτι που συνήθιζε και συνηθίζει να κάνει και η ίδια για να μη χάνει τον στόχο της και να πιστεύει στον εαυτό της.

Τι είδους βιβλίο είναι το «Μανιφέστο»;

Είναι από εκείνα τα βιβλία που θα βρουν μια θέση στο κομοδίνο σου και θα το ξεφυλλίζεις κάθε φορά που κάτι δεν θα φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά. Τη στιγμή που θα χρειάζεσαι κάποιον να σου πει να μην τα παρατήσεις, εσύ θα ξέρεις πού θα βρεις αυτή τη φωνή.

Βρες το βιβλίο εδώ