Εάν αναρωτήθηκες ποτέ πως να προχωρήσεις τη ζωή σου μετά από έναν χωρισμό και έχεις βιώσει τι θα πει να νιώθεις έντονη στενοχώρια, τότε θα έχεις ακούσει σίγουρα και τις ακόλουθες φράσεις από τους οικείους σου: «Δεν μου άρεσε ούτως ή άλλως αυτός για εσένα», «Θα τα καταφέρεις πολύ καλύτερα μόνος σου» ή το κλασικό «Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές».

Ως ψυχολόγος κι ως ένας άνθρωπος που μονίμως αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις ερωτικές σχέσεις, έχει τύχει να περάσω στη ζωή μου αρκετές από τις πιο σκοτεινές μου ώρες, παρακολουθώντας ειδικούς και διαβάζοντας βιβλία για τις σχέσεις που πονάνε βαθιά, και ξέρεις κάτι; Η καρδιά τελικά αν το θέλει, επουλώνεται.

Για να σε βοηθήσω να ενώσεις τα ‘ραγισμένα’ κομμάτια σου, συγκέντρωσα 5 συμβουλές – κλειδιά. Μπορείς να φας λοιπόν όσα junk food θέλεις, αλλά αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, τότε θα βγεις πολύ πιο δυνατ@ από όσο φαντάζεσαι.

Άσε τον εαυτό σου να πενθήσει

Εάν προσπαθήσεις να ξεχάσεις τον χωρισμό σoυ, κάνοντας πως δεν συνέβη ποτέ, απλώς καθυστερείς τη διαδικασία επούλωσης. Στο Ted Talk του ‘’How to Get Over The End of a Relationship, o Antonio Pascual – Leone, Κλινικός Ψυχολόγος και ερευνητής, προτρέπει το κοινό του να επικεντρωθεί στα άβολα συναισθήματα της λύπης, του κενού, της μοναξιάς και της μελαγχολίας.

Ενώ λοιπόν η διαδικασία αντιμετώπισης ενός χωρισμού ποικίλλει για τον καθένα, η έρευνα του ειδικού αποδεικνύει ότι πολλά από τα βήματα που χρειάζονται είναι κοινά για όλους μας και πως το πρώτο και πιο βασικό είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει όλο το φάσμα των συναισθημάτων του.

Προσδιόρισε τι χρειάζεσαι από αυτή τη σχέση

Ενώ πιθανόν νιώθεις όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν από το τέλος μιας σχέσης, σημαντικό είναι να τα χρησιμοποιήσεις ως μια ευκαιρία για να μάθεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι μέσα από αυτά. Τι ήλπιζες να βγει από αυτή τη σχέση; Ήταν μήπως η επιθυμία σου να νιώθεις πολύτιμος ή αγαπητός; O ειδικός αναφέρει πως η αλλαγή και η πραγματική θεραπεία αρχίζει να συμβαίνει όταν αναγνωρίζεις όλες τις βαθιές σου συναισθηματικές ανάγκες, ακόμα κι αν χρειάζονται διεξοδική παρατήρηση.

Ακόμη κι αν δεν ήσουν εσύ λοιπόν αυτός ή αυτή που αποφάσισε να χωρίσει, η σχέση τελείωσε για κάποιο λόγο και το αποτέλεσμα ήταν πως οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνταν. Αφιέρωσε ένα λεπτό για να σκεφτείς τι πραγματικά αναζητούσες από αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια, σκέψου πως μπορείς να αρχίσεις να δίνεις τα ίδια πράγματα στον εαυτό σου.

Πως μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει ότι σε υποστηρίζουν και ότι σε αγαπούν άνευ όρων; Ένας χωρισμός μπορεί στα αλήθεια να αποτελέσει το εισιτήριο για να επαναξιολογήσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε από μια σχέση ώστε να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούμε σε μια επόμενη αλλά το πιο σημαντικό, πως θα δώσουμε το καλύτερο δυνατό στον εαυτό μας, με ή χωρίς σύντροφο.

Ανακάλυψε ξανά τον εαυτό σου

Παραδόξως, ένας από τους λόγους που οι χωρισμοί είναι τόσο δύσκολοι δεν είναι πάντα επειδή μας λείπει αυτό το άτομο που ερωτευθήκαμε ή αγαπήσαμε, αλλά επειδή μας λείπει το ποιοι ήμασταν με αυτό το άτομο ή τι θα μπορούσαμε να είμαστε αν ήμασταν ακόμη μαζί.

Όταν μια σχέση τελειώνει είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ένα μέρος αυτού που είσαι ως άτομο συνοδεύεται από αυτήν. Πώς, λοιπόν, θα απαλύνεις το χτύπημα ενός δύσκολου χωρισμού; Χρησιμοποιήστε το ως μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις και πάλι τον εαυτό σου.

Ο ειδικός Lewandowski Junior ορίζει την εκ νέου ανακάλυψη του εαυτού ως την ανάκτηση εκείνων των πραγμάτων που μπορεί να έχεις θυσιάσει ή μειώσει όσο βρισκόσουν στην εκάστοτε σχέση. Μπορεί λοιπόν να σε πονάει η απώλεια της ιδέας που ονειρευόσουν μαζί της ή μαζί του αλλά η συνειδητοποίηση ότι η σχέση σας, σας εμπόδισε να γίνεται αυτό προορίζεσαι να είσαι, θα σε βοηθήσει σημαντικά να μειώσεις το αίσθημα της απώλειας.

Σταμάτα να ψάχνεις για απαντήσεις

Ακόμα κι αν γνωρίζεις τον λόγο που χώρισες, συχνά δημιουργείς ιστορίες στο μυαλό σου για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά μπορούν να εθιστούν στο να παίζουν σε επανάληψη τις αναμνήσεις μιας σχέσης που τελείωσε στη προσπάθεια τους να εντοπίσουν τι πήγε λάθος.

Μελέτες που εξετάζουν το πως αντιδρά ο εγκέφαλος μας στην απόσυρση της ρομαντικής αγάπης, έδειξαν πως ενεργοποιείται ο ίδιος μηχανισμός στον εγκέφαλό μας που ενεργοποιείται όταν οι εθισμένοι αποσύρονται από ουσίες όπως η κοκαΐνη ή τα οπιοειδή. Συνήθως ψάχνουμε για απαντήσεις λοιπόν επειδή προσπαθούμε ‘εθιστικά’ να κρατήσουμε τη σχέση αυτή ζωντανή και όχι επειδή μια απάντηση θα μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε.

Γέμισε τα «κενά»

Ακούγεται ασαφές, αλλά τώρα που προσδιορίσαμε ποια «κενά» υπάρχουν στη «ραγισμένη» καρδιά σου, ήρθε η ώρα και να τα γεμίσουμε. Τι σου λείπει πραγματικά από αυτή τη σχέση; Προσδιόρισε στο εδώ και στο τώρα πώς θέλεις να γεμίσεις αυτά τα «κενά» με αποτελεσματικότερους τρόπους.

Ίσως αυτό να είναι να καλέσεις τους φίλους σου και να κάνετε σχέδια για μια βραδινή έξοδο ή το να μιλήσεις στο τηλέφωνο με ένα πολύ κοντινό σου άνθρωπο. Ίσως να σου λείπει η ρομαντική σύνδεση ή η οικειότητα και να νιώθεις έτοιμος και έτοιμη να κάνεις εγγραφεί σε μια εφαρμογή γνωριμιών για την εμπειρία ή ακόμα και από περιέργεια.

Όποια κενά χρειάζεσαι να καλύψεις και όπως κι αν επιλέξεις να το κάνεις, προσπάθησε να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου. Να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου σχετικά με το τι πραγματικά χρειάζεσαι. Βάλε λοιπόν το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και αναγνώρισε τι πραγματικά σου λείπει για να θεραπευτείς πλήρως. Κι αν αισθάνεσαι πως τώρα δεν μπορείς, να θυμάσαι πως κάθε στιγμή το αξίζεις.