Η τέχνη είναι δημιουργία και με το να δημιουργείς εκφράζεις τον εαυτό σου. Όλοι το έχουμε ανάγκη αυτό κάποιες στιγμές. Ακόμα και όταν δεν είσαι σίγουρη τι εννοείς ή δεν βρίσκεις λόγια να το πεις υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να το περιγράψεις. Αυτές τις στιγμές συμπεριφέρσου σαν καλλιτέχνης.

Ως παιδιά μαθαίναμε να ζωγραφίζουμε με ό,τι κι αν βγάζει χρώμα σε οποιαδήποτε επιφάνεια είχε έστω και λίγο χώρο κενό. Γεμίζαμε λευκές σελίδες με ασύνδετες γραμμές, μουτζούρες και χρώματα που όμως κάπως τα είχαμε φανταστεί και τα δημιουργήσαμε. Στο μυαλό μας υπήρχε μία συνοχή ως προς το τι σημαίνει το “έργο” μας ακόμα και αν οι υπόλοιποι γύρω μας δεν μπορούσαν να την αντιληφθούν και έπρεπε να εξηγήσουμε τι είναι το κάθε τι στην εικόνα. Κάπου αναρωτηθήκαμε αν είμαστε καλοί σε αυτό, αν οι άλλοι το θαυμάζουν και αν θα μπορούσαμε να γίνουμε ζωγράφοι. Σίγουρα και εσύ κάποια φορά θα ονειρεύτηκες να γίνεις καλλιτέχνης στη ζωή σου. Ηθοποιός, τραγουδίστρια, γλύπτρια, χορεύτρια ή οτιδήποτε άλλο σου κέντριζε το ενδιαφέρον και σε έκανε να πεις αυτά που δεν μπορούσες με τα λόγια.

Η τέχνη είναι αναμφισβήτητη ό,τι και να λένε οι άλλοι

Βγαίνει από το αρχαίο ρήμα τίκτω που σημαίνει γεννώ. Είναι λοιπόν η δημιουργία που έρχεται από μέσα σου. Κανείς δεν μπορεί να σου πει πως θα εκφράζεσαι ούτε και αν το κάνεις καλά. Δεν έχει σημασία αν ζωγραφίζεις ωραία ή όχι. Αν σου αρέσει και σε γεμίζει κάνε το. Μην αφήσεις συναισθήματα ανεπάρκειας να σε σταματήσουν και μην είσαι τελειομανής. Η τελειομανία το μόνο που θα σου υπενθυμίζει είναι πως τίποτα απ’ όσα κάνεις δεν είναι αρκετό. Μην περιορίζεις λοιπόν τον εαυτό σου. Αν τα παιδιά σταματούσαν να χρωματίζουν ένα σχέδιο επειδή βγαίνουν εκτός των γραμμών που το ορίζει, κανένα παιδί δεν θα χρωμάτιζε.

Βγάλε προς τα έχω την καλλιτεχνική σου πτυχή και εκφράσου μέσα από το έργο σου είτε είναι ένα τραγούδι, ένα διήγημα, ένα βίντεο ή μία ζωγραφιά. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να έχεις χόμπι που βασίζονται στις τέχνες οπότε σταμάτα να καταπιέζεις όσα θες να εκφράσεις.

Σε ηρεμεί

Η δημιουργικότητα σε χαλαρώνει γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματα σου και να δείξεις ποια είσαι πραγματικά. Δεν υπάρχει κριτική και αυτό σε αφήνει ελεύθερη να επικοινωνήσεις βαθύτερα με τον εαυτό σου.

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου

Μπορεί να είναι ένα τατουάζ που σχεδίασες με συμβολισμούς ή φράσεις με νόημα από σημαντικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι μία αλλαγή στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σου ή ένα καινούριο κομμάτι που έβγαλες στην κιθάρα. Κατάφερες να φτιάξεις κάτι δικό σου που σου αρέσει και σε γεμίζει. Αυτόματα ανέβασες και την αυτοπεποίθηση σου. Δεν έχει σημασία ποια τέχνη επιλέγεις ούτε αν έχεις ταλέντο. Σημασία έχει να εκφράζει εσένα.

Μειώνει το άγχος και το στρες

Όταν καταπιάνεσαι με το να φτιάξεις κάτι ξεχνάς όλα τα άλλα. Για λίγο μεταφέρεσαι στον δικό σου κόσμο που είσαι μόνο εσύ και ο εαυτός σου. Αυτή η επαφή από μόνη της σε ηρεμεί. Είναι σαν να πηγαίνεις μίνι διακοπές για λίγη ώρα και να αφήνεις τα πάντα πίσω σου για να πάρεις τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στην πραγματικότητα της καθημερινότητας.