Αν είσαι έστω και λίγο σαν εμάς, συγχαρητήρια. Σίγουρα καταλαβαίνεις πως είναι δύσκολο να μείνεις μακριά από τον πειρασμό της απόλυτης γεύσης που έχει η αγαπημένη σοκολάτα.

Πρόκειται όμως τελικά για μια απλή, καθημερινή απόλαυση, ίσως και απόδραση από μια ισορροπημένη διατροφή; Ή είναι ένας εθισμός όπως το κάπνισμα, τα video games και τα social media;

Αποδεδειγμένα, η σοκολάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο συστατικό που δίνει στον οργανισμό ενέργεια και ζωντάνια. Επίσης, ανά 100 γραμμάρια σοκολάτας, λαμβάνεις 10-15 γραμμάρια πρωτεΐνης που προσδίδουν μυϊκή δύναμη και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμα και τα λιπαρά της σοκολάτας -ειδικά της μαύρης- συγκαταλέγονται στα “καλά” λιπαρά. Αρκεί βέβαια να καταναλώνεται με μέτρο. Η υπέρμετρη κατανάλωση σοκολατένιων ειδών, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να προβεί απειλητική για την υγεία και υπεύθυνη για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία και διαβήτης.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη αυτή τροφή αποτελεί πεδίο εθισμού;

Ενημερώσου για τις αιτίες που προκαλούν αυτή την αίσθηση του μη ελεγχόμενου πειρασμού. Γνωρίζοντας περισσότερα για το πρόβλημα, μπορείς να ελέγξεις πιο αποτελεσματικά τις λιγούρες και να μειώσεις σε κανονικά επίπεδα την αγαπημένη σου απόλαυση, ώστε να μην επηρεάσει την υγεία σου. Αντίθετα, να σου προσφέρει μόνο τα οφέλη της.

Σχετίζεται με την έλλειψη μαγνησίου

H σοκολάτα, εκτός των άλλων, αποτελεί κύρια πηγή πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο είναι αναντικατάστατο μέταλλο που βοηθά στη βελτίωση του ύπνου. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αποδειχθεί ότι δεν προσλαμβάνει όσο μαγνήσιο χρειάζεται με τη καθημερινή διατροφή. Γι’αυτό ο οργανισμός πολλές φορές παρουσιάζει αυτή τη λαχτάρα για σοκολάτα ως εναλλακτική πηγή πρόσληψης του συγκεκριμένου μετάλλου. Αν θες να μειώσεις την απρόβλεπτη επιθυμία για σοκολάτα, είναι σημαντικό να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα μαγνησίου. Κάποιες από αυτές είναι το σπανάκι, τα καρύδια, τα ψάρια, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αποξηραμένα φρούτα. Έτσι, ο οργανισμός θα λαμβάνει από μεγαλύτερη ποικιλία το μαγνήσιο που έχει ανάγκη και δεν θα καταφεύγει στην εύκολη αλλά γεμάτη θερμίδες λύση.

Προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα των νευροδιαβιβαστών

Οι νευροδιαβιβαστές είναι υπεύθυνοι για τη διάθεση του ανθρώπου και τη ρύθμιση των ακραίων συναισθημάτων και των καταναγκαστικών συμπεριφορών. Αν λοιπόν ένας οργανισμός παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα νευροδιαβιβαστών, είναι πιθανό να εναλλάσεται η διάθεσή του συχνά ανά φάσεις, τα λεγόμενα mood swings. Γι’αυτό αναζητάμε τη σοκολάτα κάθε φορά που νιώθουμε στεναχώρια, νεύρα ή ακόμα και υπερβολική χαρά. Δυστυχώς, το emotional eating δεν είναι μύθος, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο αφήνει κανείς στην άκρη το πρόβλημά του και ενδίδει στην απόλαυση του αγαπημένου γλυκού.

Συνδέεται με τον ορμονικό κύκλο

Για τις γυναίκες, είναι διπλά πιο ζόρικο να αντισταθούν στη σοκολάτα, καθώς ο ορμονικός κύκλος επηρεάζει άμεσα τις λιγούρες. Στη φάση ακριβώς πριν την περίοδο μιας γυναίκας, η πείνα και οι λιγούρες αυξάνονται λόγω της πτώσης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης και αυξάνεται η κορτιζόλη. Η πρώτη είναι η ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση, ενώ η δεύτερη είναι υπεύθυνη για την παρουσία του στρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι γυναίκες αναζητούν τη “δόση” τους για σοκολάτα εκείνες τις δύσκολες μέρες. Για να αποφευχθεί η λιγούρα, οι ειδικοί συνιστούν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών και συστηματική σωματική δραστηριότητα.

Περιέχει εθιστικά συστατικά

Διάφορα συστατικά της σοκολάτας παρομοιάζονται με αυτά των εθιστικών ουσιών, ναρκωτικών, νικοτίνης και άλλων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που αυτοαποκλούνται εθισμένοι στη σοκολάτα, εκκρίνουν περισσότερο σάλιο υπό την παρουσία της. Ακόμα, είναι αυτοί οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος. Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα από την ιατρική κοινότητα εάν η σοκολάτα είναι όντως ένας εθισμός που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως οι άλλοι. Πάντως, η συζήτηση είναι ongoing και έχει διαμορφωθεί μέχρι και όρος για τη συγκεκριμένη εν δυνάμει πάθηση – chocoholism.

Featured photo: visitmontgomery.com