6 πράγματα που δεν ήξερες για το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ

6 πράγματα που δεν ήξερες για το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ

Είναι το γαλακτικό οξύ πιο ήπιο από το γλυκολικό; Ποια είναι η διαφορά; Ποιο είναι καλύτερο; Είναι OK να τα χρησιμοποιείς καθημερινά; Είναι OKνα τα χρησιμοποιείς μαζί;

Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε. Τα οξέα μπορεί να φαίνονται αρκετά δύσκολα στην ένταξη τους στη ρουτίνα σου αρχικά, αλλά, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά, οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να κάνουν θαύματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το γλυκολικό και γαλακτικό οξύ, δύο από τα πιο δημοφιλή άλφα υδροξυοξέα (AHAs) των οποίων η κύρια λειτουργία είναι να απολεπίσουν το δέρμα και να αφήσουν πίσω τους μια όμορφη λάμψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάνουν αυτό αποδυναμώντας τις δεσμευτικές ιδιότητες των σωματιδίων που συγκρατούν τα εξωτερικά κύτταρα του δέρματος μαζί. Αυτό αφήνει πιο απαλό δέρμα που είναι πιο ομοιόμορφο σε υφή και χρώμα και ανοίγει το δρόμο για άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ώστε να διεισδύσουν βαθύτερα.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτά τα οξέα και τις διαφορές τους, ώστε να μπορείς να επιλέξεις το καλύτερο για τις ανάγκες σου και να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.

Προέρχονται από διαφορετικές πηγές

Αν και το γλυκολικό και γαλακτικό οξύ προέρχονται από την ίδια ομάδα χημικών ενώσεων - το μικρότερο άλφα υδροξυλικό οξύ- το γλυκολικό οξύ (επίσης γνωστό ως υδροξυοξικό οξύ) προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. Αναφέρεται επίσης ως  «φλούδα φρούτων», επειδή το οξύ μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα και φρούτα, όπως οι ντομάτες και ο ανανάς. Το γαλακτικό οξύ, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από το γάλα (επειδή οι απόψεις διίστανται για τη χρήση τους από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου).

Λειτουργούν με το δικό τους ρυθμό

Το γλυκολικό οξύ έχει το μικρότερο μοριακό μέγεθος μεταξύ όλων των άλφα-υδροξυ οξέων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα σου και να δουλέψει πιο γρήγορα. Οποιαδήποτε skincare ρουτίνα απαιτεί επαναλαμβανόμενη χρήση προϊόντων για να φέρει αλλαγή στο δέρμα, αλλά αν ψάχνεις για άμεσα και πιο δραματικά αποτελέσματα, το γλυκολικό οξύ είναι το καλύτερο στοίχημά σου.

Ενώ το γαλακτικό οξύ λειτουργεί παρόμοια με το γλυκολικό οξύ όταν πρόκειται για απολέπιση, επειδή τα μόρια του γαλακτικού οξέος είναι μεγαλύτερα από την κατώτερη τιμή του pH, η απολέπιση τείνει να είναι πιο επιφανειακή, επηρεάζοντας συνήθως το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να δουλέψει.

Το καθένα χρησιμεύει για διαφορετικό δερματικό πρόβλημα

Ενώ ο πρωταρχικός τους στόχος είναι η απολέπιση του δέρματος, το καθένα διαθέτει ξεχωριστά οφέλη.

Αν θέλεις να εξομαλύνεις τις γραμμές και τις ρυτίδες…

Το γλυκολικό οξύ έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί και να αυξάνει τα κύτταρα ινοβλαστών που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Η ενίσχυση του κολλαγόνου βοηθά το δέρμα να παραμείνει σταθερό με την πάροδο του χρόνου, μειώνει τις ρυτίδες και πυκνώνει το δέρμα. Το γαλακτικό οξύ μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτόν τον στόχο.

Εάν έχεις επιρρεπές στην ακμή δέρμα…

Επειδή το γλυκολικό οξύ διεισδύει πιο βαθιά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα. Αφαιρεί τη συσσώρευση λιπαρότητας και την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ξεμπλοκάροντας τους πόρους για καθαρότερη επιδερμίδα.

Εάν έχεις υπερχρωματισμό…

Το γλυκολικό οξύ μπορεί επίσης να διαταράξει την παραγωγή μελανίνης στο βασικό στρώμα του δέρματος, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν τον υπερχρωματισμό. Αυτή η παρεμβολή επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, το οποίο «δίνει» πιο υγιές δέρμα λόγω της μείωσης της παραγωγής μελανίνης και της σταδιακής εξάντλησης του νεκρού δέρματος. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να επιτευχθούν χρησιμοποιώντας γαλακτικό οξύ.

Εάν έχεις εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα…

Δεδομένου ότι τα μόρια γαλακτικού οξέος δεν καταλήγουν να διεισδύσουν τόσο βαθιά όσο του γλυκολικού, τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά για την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό καθιστά το γλυκολικό οξύ μια πιο ήπια και πιο απαλή επιλογή κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα καλή για τους πιο ευαίσθητους . Το γαλακτικό οξύ έχει αποδείξει ότι έχει ένα πιο «ευνοϊκό» προφίλ παρενεργειών και έχει γρηγορότερο χρόνο ανάκαμψης.

Εάν έχεις ξηρό δέρμα…

Το γαλακτικό οξύ δεν είναι μόνο πιο ήπιο αλλά και πιο ενυδατικό, καθιστώντας το ιδανικό για ενυδάτωση του ξηρού δέρματος. Είναι επίσης καλό για άτομα που έχουν ανώμαλο δέρμα, που συνήθως εμφανίζεται στους εξωτερικούς βραχίονες και τα πόδια που ονομάζεται keratosis pilaris (ένα κοινό αποτέλεσμα σοβαρά ξηρού δέρματος).

Έχουν διαφορετικές χρήσεις

Το δέρμα στο σώμα είναι πιο σκληρό και παχύτερο από το πρόσωπό, οπότε η ενυδάτωση στο δέρμα μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Οι περισσότεροι πιθανότατα θα υποθέσουν ότι το γλυκολικό οξύ θα ήταν καλύτερο γι' αυτό - και πολλά προϊόντα σώματος το περιέχουν. Ωστόσο το γαλακτικό οξύ όχι μόνο έχει την ικανότητα να βοηθά στην απομάκρυνση της keratosis pilaris αλλά και να παρέχει στο δέρμα περισσότερη ενυδάτωση. Είναι σαν 2 σε 1 για το δέρμα σου.

Έρχονται σε διαφορετική σύσταση

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείς γαλακτικό ή γλυκολικό οξύ, οι AHA στο σπίτι συνήθως έχουν μέγιστη περιεκτικότητα περίπου 10-15 τοις εκατό ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος. Δεδομένου ότι τα οξέα μπορούν να ξηράνουν το δέρμα, αυτοί με λιπαρό δέρμα θα πρέπει να αναζητούν υψηλότερη συγκέντρωση, ενώ αυτοί με ευαίσθητο δέρμα πρέπει να παραμείνουν στην χαμηλότερη. Ξεκίνησε πάντα αργά και αύξησε τη συγκέντρωση για να δεις πώς αντιδρά το δέρμα σου.

Ενώ το ποσοστό οξέος είναι σημαντικό κατά τον προσδιορισμό του σωστού προϊόντος, ο αριθμός των ελεύθερων οξέων σε ένα προϊόν καθορίζει το pH του (και την ισχύ του), με το ιδανικό επίπεδο pH να είναι μεταξύ 3,5 και 4 για οικιακή χρήση.

Εάν χρησιμοποιείς γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ, προσπάθησε να ξεκινήσεις με μια φόρμουλα που έχει pH πλησιέστερο στο 4 για να μην ερεθίσει το ανώτερο προστατευτικό στρώμα του δέρματος και συγκέντρωση οξέος 5% για καθημερινή χρήση. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα αποδώσουν περισσότερο οξύ στο δέρμα, αλλά μπορεί να το κάνουν πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Εάν δεν μπορείς να βρεις το ακριβές επίπεδο pH που αναφέρεται στο προϊόν, αναζήτησε άλλες περιγραφες (όπως "ήπιο") στην ετικέτα, για να αξιολογήσεις τη συνολική ισχύ. Όταν λειτουργεί ένα οξύ, θα πρέπει να αισθανθείς λίγο μυρμήγκιασμα στο δέρμα σου, ίσως σε συνδυασμό με κάποια προσωρινή ερυθρότητα μετά. Εάν αντιμετωπίσεις έντονο ξύσιμο ή πόνο, ωστόσο, θα πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το προϊόν και να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου.

Το SPF είναι απαραίτητο

Όταν χρησιμοποιείς οποιοδήποτε οξύ, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη. Ακόμα και αν το σταματήσεις,  μελέτες έχουν δείξει ότι η ευαισθησία στον ήλιο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της χρήσης του.

featured photo: Twenty20.com/nina_p_v
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.