Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί από εδώ για τα οφέλη του διαλογισμού. Αν μας έχεις ακούσει και το έχεις δοκιμάσει, ξέρεις πώς γίνεται. Ανοίγεις την εφαρμογή, κλείνεις τα μάτια, κάθεσαι αναπαυτικά και… αν κάτι πάει στραβά, ξυπνάς μετά από 30 λεπτά κουλουριασμένη στο πάτωμα.

Τι πήγε στραβά και γιατί;

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Και ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ο εξής: Είναι δύσκολο να βρεις την ισορροπία μεταξύ συγκέντρωσης και χαλάρωσης, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Και επειδή πιο εύκολο είναι να χαλαρώσεις το αμέσως επόμενο βήμα είναι να σε πάρει ο ύπνος (πολύ πιθανό λόγω του ότι το σώμα σου προσπαθεί να πάρει αυτό που του λείπει).

Οι τρόποι να το αντιμετωπίσεις:

Μην κάνεις διαλογισμό αμέσως μόλις ξυπνήσεις: Γιατί το πιο πιθανό είναι να κοιμηθείς πάλι. Δώσε λίγο χρόνο στο σώμα και το μυαλό σου να ξυπνήσουν. Κάνε την πρωινή σου ρουτίνα, πήγαινε στο μπάνιο και κάνε ό,τι χρειάζεται για να νιώσεις ξύπνια.

Φτιάξε ένα περιβάλλον που δεν σε προδιαθέτει να κοιμηθείς: Πως θα το πετύχεις αυτό; Άνοιξε τα παράθυρα, άφησε να μπει μέσα καθαρός αέρας και φυσικό φως και, κατά προτίμηση, μη διαλογιστείς καθισμένη στο κρεβάτι, ούτε καν στο υπνοδωμάτιό σου.

Πιες νερό πριν ξεκινήσεις: Το νερό αναζωογονεί το σώμα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σου. Είναι ο ιδανικός τρόπος να νικήσεις την υπνηλία. Μην πιεις πολύ γιατί μπορεί να νικήσεις την υπνηλία, αλλά όχι την ανάγκη να πας στην τουαλέτα.

Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπό σου: Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να ξυπνήσεις. Ειδικά αν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου.

Μην ξαπλώνεις όταν διαλογίζεσαι: Ενώ φαντάζει η τέλεια στάση για να διαλογιστείς, είναι επίσης η ιδανική για να πας από το Ζεν στο Ζzzzzz. Βρες μια άνετη στάση, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια, στρώματα ή απλά μια πετσέτα.

Μην κάνεις διαλογισμό μετά από ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα: Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία, πράγμα γνωστό. Ο οργανισμός σου χρειάζεται ενέργεια για να χωνέψει το φαγητό. Κάνοντας διαλογισμό τότε, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κουραστείς περισσότερο και να οδηγηθείς πιο εύκολα σε έναν γλυκό ύπνο. Προτίμησε να διαλογιστείς πριν.

Κάνε εναλλακτικό διαλογισμό: Ο διαλογισμός δεν είναι μόνο υπόθεση του σπιτιού. Μπορείς να τον κάνεις και έξω, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο καθισμένη σε ένα πάρκο είτε και πιο εναλλακτικά περπατώντας. Και θα νιώσεις όμορφα με τον καθαρό αέρα να σε χτυπάει και θα πάρεις και όση βιταμίνη D χρειάζεσαι την ίδια στιγμή.

Δες ακόμαΒρες τον σωστό τύπου διαλογισμού ανάλογα με την προσωπικότητά σου
featured photo: Getty