Η άποψη ότι ο διαλογισμός αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των “πεφωτισμένων” yogi αποτελεί παρελθόν και καλά κάνει. Σήμερα πολλοί άνθρωπο γνωρίζοντας πια τα οφέλη αυτής της πρακτικής (μείωση άγχους, σωστή στάση σώματος, αντιμετώπιση της κατάθλιψης, κ.α.), προσπαθούν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Οι δυσκολίες πολλές -κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να κάθεσαι σε στάση λωτού κοιτάζοντας τη φλόγα ενός κεριού και προσπαθώντας να μην ασχοληθείς με τον σκύλο σου που σκάβει με μανία τον καναπέ– και η αποτυχία στην αρχή είναι δεδομένη.

Μπορείς να σώσεις χρόνο και απογοήτευση διαλέγοντας τον τύπο διαλογισμού που ταιριάζει στον δικό σου χαρακτήρα και τρόπο ζωής.

Αν είσαι minimal: mindful διαλογισμός

Πρόκειται για την πιο απλή μορφή διαλογισμού και είναι ιδανική για τις πρώτες προσπάθειες κάποιου να εντάξει αυτή τη συνήθεια στη ζωή του. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις ή και να ξαπλώσεις αναπαυτικά, με τα μάτια σου κλειστά (ή μισόκλειστα) και να δίνεις την απόλυτη προσοχή σου στις αναπνοές σου. Ο στόχος του mindful διαλογισμού είναι να επαναφέρεις τις σκέψεις σου στο “τώρα” και να μην αφήνεις το μυαλό σου να ξεφεύγει σε μοτίβα σκέψεων άσχετα με την απόλυτη εν-συναίσθηση που προσπαθείς να επιτύχεις τη στιγμή που διαλογίζεσαι. Αν επιλέξεις αυτόν τον τύπο, θα δεις τεράστια βελτίωση και στον ύπνο σου.

Αν είσαι workaholic: διαλογισμός βασισμένος στο mindfulness για τη μείωση του στρες

Η μόνιμη ένταση και ο εκνευρισμός που σου προκαλεί η συνεχής ενασχόληση με τη δουλειά σε συνδυασμό με τη δυσπιστία σου απέναντι στο όλο concept του διαλογισμού, δεν σου αφήνουν και πολλές εναλλακτικές πραγματικής ηρεμίας. Κι όμως, ο MBSR είναι για εσένα, αφού έχει στόχο τη μείωση του άγχους και του εργασιακού στρες αλλά και τον πόνο που αντανακλαστικά εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος ως ψυχοσωματική αντίδραση. Συνδυάζοντας αρχές του Βουδισμού με ευρήματα επιστημονικών ερευνών, είναι ιδανικός για εσένα που θέλεις να νιώσεις ότι πραγματικά έστω για λίγη ώρα σταματάς να σκέφτεσαι τη δουλειά, τα memos και τα ξεχασμένα emails.

Αν σου αρέσει να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις: ο Japa διαλογισμός

Για όλες τις οργανωμένες, φιλόδοξες goal setters εκεί έξω. Ο Japa meditation βασίζεται στην επανάληψη ενός συγκεκριμένου mantra για ενίσχυση της συγκέντρωσης στον στόχο, της νοητής “εικονοποίησής” του αλλά και του πείσματος για επίτευξη. Αυτός ο τύπος διαλογισμού είναι ιδανικό για εκείνους που ξέρουν τι θέλουν και το μόνο δεδομένο είναι ότι θα το πετύχουν. Παραδοσιακά, οι fan του Japa διαλογισμού φορούν χάντρες προσευχής για να μετρούν πόσες φορές είπαν το matra τους μέσα στη μέρα. Και mission completed και καινούριο αξεσουάρ.

Αν είσαι υπερκινητική: διαλογίσου ενώ περπατάς

Το επιχείρημα “δεν είναι για μένα ο διαλογισμός, δεν μπορώ να κάθομαι τόση ώρα” πάει περίπατο. Ποιος σου είπε ότι πρέπει να είσαι καθηλωμένη σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα yoga mat για να διαλογιστείς; Τώρα μπορείς να το κάνεις και περπατώντας. Ο συγκεκριμένος διαλογισμός γίνεται με ανοιχτά μάτια -daaaah- και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη διαδρομή, να κάνεις αργά και σταθερά βήματα και να επικεντρωθείς στις αντιδράσεις του σώματός σου. Στο πώς κινείται, ποιοι μυς σου δουλεύουν, πώς νιώθεις τον αέρα πάνω στο πρόσωπό σου, τον ρυθμό των αναπνοών σου. Μπορείς να τον κάνεις πράξη παντού. Από το πάρκο της περιοχής σου και την παραλία μέχρι τον διάδρομο που ενώνει την κουζίνα με το μπάνιο στο σπίτι σου.

 Αν είσαι περιπετειώδης: υπερφυσικός διαλογισμός

Ο Transcendental meditation (TM) επικεντρώνεται στον να “ξεφεύγεις” από την πραγματικότητα για να φτάσεις σε αυτό το συναίσθημα της απόλυτης απελευθέρωσης από το ανούσιο σύγχρονο “σύνδρομο” του overthinking. Και σε αυτόν τον διαλογισμό πρέπει να κάθεσαι με τα μάτια σου εντελώς κλειστά, επαναλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο mantra με σκοπό να υπερβείς τα επαναλαμβανόμενα μοτίβο σκέψεων. Για τον TM είναι απαραίτητη η αφοσίωση σε αυτή την πρακτική για τουλάχιστον 20 λεπτά, δυο φορές τη μέρα. Οπότε καταλαβαίνεις πως μια δόση περιέργειας και όρεξη για αφοσίωση είναι απαραίτητες.

featured image: twenty20.com