Η Βιβή Ρουστάνη, μια από τις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες του brazilian jiu jitsu, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να μας λύσει όλες τις απορίες για αυτό το φαινομενικά δύσκολο άθλημα. Και η πλάκα είναι ότι μας έπεισε να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι ακριβώς το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου; Τι το διαφοροποιεί από το τζούντο;

Το Βραζιλιάνικο ζιουζιτσου είναι μια πολεμική τέχνη η οποία περιλαμβάνει όλα τα πλαστικά αθλήματα, όπως πάλη, τζούντο, σαμπο κτλ. Η προέλευση του είναι από τη Βραζιλία και οι ιδρυτές του είναι οι αδελφοί Γρέισι. Οι συγκεκριμένοι διδάχτηκαν από τον Ιάπωνα δάσκαλο τους Μιτσούγιο Μαέντα στη χώρα τους. Εδώ αναπτύσσεται και η βασική διαφορά του bjj με το τζούντο, όπου οι αδελφοί τροποποίησαν τις τεχνικές τζούντο και άρχισαν να δίνουν έμφαση στις τεχνικές εδάφους, κλειδώματα, εξαρθρώσεις, πνιγμούς κτλ. Περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γκάμα πλαστικών τεχνικών και θεωρείται ως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πολεμική τέχνη.

Είναι κατάλληλο για κάποια γυναίκα που δεν είχε καμία σχέση με τις πολεμικές τέχνες μέχρι τώρα;

Σαφώς και είναι κατάλληλο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Στα μαθήματα ξεκινάμε από το μηδέν, δηλαδή φτιάχνουμε τη βάση μας και στη συνέχεια έρχεται η εξέλιξη. Δηλαδή, ακόμη και να μην έχει έρθει σε επαφή με κάποια πολεμική τέχνη, δεν θα την εμποδίσει να ασχοληθεί με το άθλημα.

Είναι διστακτικές οι γυναίκες όσον αφορά τις πολεμικές τέχνες;

Τα τελευταία χρόνια δε θα το έλεγα τόσο, τα στερεότυπα έχουν αλλάξει. Σίγουρα ένα ποσοστό γυναικών διστάζει λόγω τραυματισμών και της έντονης σωματικής άσκησης.

Φαντάζομαι πως ένα ποσοστό των κοριτσιών που συνεργάζονται μαζί σου, έχουν ως στόχο και το να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Έχεις διαπιστώσει διαφορές στο πριν και το μετά τους;

Ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος ξεκινάει μια πολεμική τέχνη είναι η αυτοάμυνα. Συγκεκριμένα, το bjj βοηθάει τις γυναίκες να ξεφύγουν από αρκετά δύσκολες καταστάσεις. Κάποιες διαφορές που έχω διαπιστώσει είναι πως οι περισσότερες νιώθουν πιο σίγουρες για τον εαυτό τους, ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση τους. Μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα κάποιες συνθήκες, ακόμη και να αποφύγουν έναν καβγά. Όχι επειδή φοβούνται, αλλά επειδή ξέρουν τι ζημιά μπορεί να προκληθεί.

Όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο bjj, τα κέρδη της ενασχόλησης είναι και εμφανισιακά, αλλά και πνευματικά. Για τα δεύτερα, τα πνευματικά θα θέλαμε να μας μιλήσεις.

Ένα σημαντικό όφελος είναι πως με τον καιρό ηρεμείς σαν άνθρωπος. Σίγουρα όλες αυτές οι κινήσεις τρομάζουν στο μάτι, αλλά μόλις περάσει λίγος καιρός καταλαβαίνεις πως η ψυχική ηρεμία είναι αυτή που σε βοηθάει. Παράλληλα, το bjj παρομοιάζεται με το σκάκι. Αυτό συμβαίνει γιατί εμπλέκεται το μυαλό πάνω στη κάθε κίνηση και πάντα πρέπει να προσέχεις και να σκέφτεσαι για την επόμενη κίνησή σου. Φανταστείτε πόσο βοηθάει αυτό στη πραγματική μας ζωή! Επίσης προάγει αξίες όπως η οικογένεια, η φιλία και ο σεβασμός.

Οι γυναίκες που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες πέφτουν «θύματα» στερεοτυπικών αντιλήψεων; Έχεις υποστεί ποτέ κάποιου είδους ρατσισμό επειδή ασχολείσαι με το bjj και όχι με κάτι πιο «γυναικείο», ο,τι κι αν σημαίνει αυτό;

Θεωρώ πως σίγουρα μια φορά την εβδομάδα ακούνε κάποιο αρνητικό σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα. Το σημαντικό είναι να μην επηρεάζονται από όλα αυτά. Συγκεκριμένα, αυτά που έχω αντιμετωπίσει εγώ είναι εκφράσεις όπως “δεν είναι αυτά για σένα” και “θα χαλάσεις το σώμα/πρόσωπό σου” ή πως δεν μπορώ σαν γυναίκα να νικήσω κάποιον άνδρα που θεωρητικά είναι πιο δυνατός.

Τι θα συμβούλευες ένα κορίτσι που ετοιμάζεται να έρθει στο πρώτο μάθημά του μαζί σου και είναι πολύ αγχωμένο;

Να φορέσει άνετα ρούχα και το άγχος της θα φύγει μόλις μπει στο τατάμι.

Είναι το bjj κατάλληλο και για παιδιά;

Εννοείται! Μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία, όπως τεσσάρων ή πέντε ετών. Κάθε παιδί μπορεί να μάθει την τέχνη του bjj και παράλληλα τον σεβασμό, την πειθαρχία, την σιγουριά για τον εαυτό του και να δημιουργήσει νέες φιλίες.

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι από εδώ και πέρα;

Για αυτή τη χρονιά έχω ήδη κλείσει δυο επαγγελματικούς αγώνες. Σίγουρα θα συμμετάσχω στα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, όπου κύριος στόχος είναι η πρωτιά. Αν όλα πάνε καλά, θα κυνηγήσω τουλάχιστον δυο συμμετοχές στο εξωτερικό.

Και τώρα που μας κέρδισε ο κόσμος του bjj, πού μπορούμε να σε βρούμε και να ξεκινήσουμε άμεσα μαθήματα;

Η Σχολή μας είναι η Brasa Hellas με δάσκαλο τον Ηρακλή Γρηγοριάδη. Βρισκόμαστε Αριστοτέλους 86 στο Χολαργό και οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει! Στη σχολή μας υπάρχουν παιδικά τμήματα bjj, τμήματα για αρχάριους και για προχωρημένους. Ελάτε να γνωρίσετε τη μαγεία του bjj από κοντά!


featured photo: facebook.com/cagesurvivor