Αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα να έχεις ψηλά το κεφάλι και να αισθάνεσαι περήφανη για τον εαυτό σου και τα επιτεύγματά σου, χωρίς να υπερεκτιμάς τις καταστάσεις. Είναι η δυνατότητα να βλέπεις τα πράγματα που έχεις βιώσει και ξεπεράσει, να είσαι περήφανη για αυτά και να έχεις τη δύναμη να προχωράς.

Η εμπιστοσύνη είναι όλα τα μεγάλα και όλα τα μικρά. Το να μιλήσεις σε έναν ξένο, το να φοράς ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, το να χορεύεις σαν να μη σε βλέπει κανείς (ακόμα και όταν όλοι βλέπουν) και γενικότερα το να ζεις τη ζωή σου.

Θυμάσαι την τελευταία φορά που αισθάνθηκες αυτοπεποίθηση; Δεν θα ήταν ωραίο να αισθάνεσαι έτσι συνέχεια; Μπορείς! Υπάρχουν μερικά βήματα που θα κάνουν την αυτοπεποίθησή να γίνει τρόπος ζωής.

Βήμα 1: Ξεκίνα από εκεί που είσαι τώρα

Που βρίσκεσαι σήμερα; Πού ήσουν στο παρελθόν και πώς έφτασες μέχρι εδώ; Πού ήσουν 365 ημέρες πριν; Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα; Είναι σημαντικό να μην αφήσεις τον εαυτό σου να γίνει έρμαιο των αλλαγών, αλλά να νιώθεις ότι σε μεγάλο βαθμό καθόρισες εσύ την πορεία με τις επιλογές σου. Γράψε μια λίστα με πράγματα που έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Οι πιθανότητες είναι να έχουν αλλάξει πολλά και σίγουρα έχεις κάνει βήματα που δεν πίστευες ότι τα έχεις κάνει. Ακόμη και αν δεν είναι τίποτα μεγάλο, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι αυτά τα μικρά βήματα έχουν γίνει με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον.

Ξεκίνα μια λίστα εμπιστοσύνης, γράφοντας κάθε εβδομάδα πράγματα για τα οποία αξίζει να γιορτάσεις, τους λόγους που πρέπει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό και τις ικανότητές σου. Σύντομα θα αισθανθείς πολύ πιο σίγουρη για το ποια είσαι και τι μπορείς να πετύχεις.

Βήμα 2: Βάλε μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους

Το να έχεις έναν μεγάλο στόχο δεν θα βοηθήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης σου, γι’ αυτό βάλε μικρούς στόχους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο στόχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποτυχίας. Εν ανάγκη, σπάσε έναν μεγάλο στόχο σε μικρότερους. Αν π.χ. θες να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου, κάνε έρευνα και φτιάξε ένα σχέδιο δράσης. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο αλλά και προθεσμίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχεις τους στόχους σου.

Βήμα 3: Δούλεψε τη γλώσσα του σώματος

Οι σίγουροι για τον εαυτό τους άνθρωποι έχουν και αντίστοιχη γλώσσα του σώματος. Το να παίζεις με τα μαλλιά σου, το να αλλάζεις συνέχεια θέση, το να παίζεις με τα χέρια σου είναι μικρά δείγματα ανασφάλειας. Πρέπει να το δουλέψεις, για να το υιοθετήσει και το σώμα σου. Μια πρακτική είναι να βάλεις τα ακουστικά σου και να ακούσεις ένα τραγούδι που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Περπάτα ακούγοντας αυτό το τραγούδι και παρατήρησε πόσο διαφορετική και σίγουρη για τον εαυτό σου αισθάνεσαι. Σίγουρα θες αυτό το συναίσθημα να σε συνοδεύει ακόμη και όταν δεν ακούς μουσική. Παρατήρησε τη στάση του σώματός σου και διόρθωσέ τη σταδιακά.

Βήμα 4: Μεταμόρφωσε το σώμα σου

Η εμπιστοσύνη σου θα αυξάνεται όσο πιο πολύ προσέχεις τον εαυτό σου και το σώμα σου. Όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αλλά κυρίως λόγω συνειδητοποίησης του πόσο δυνατή είσαι και τι δυνατότητες βελτίωσης έχεις. Όσο περισσότερο προσπαθείς, όσο πιο μακριά πηγαίνεις, τόσο πιο δυνατή θα αισθάνεσαι. Το σώμα σου είναι ισχυρό, και θα γίνεται ισχυρότερο κάθε μέρα αν προσπαθείς γι’ αυτό και αυτό και μόνο θα σε κάνει να νιώσεις υπέροχα. Επιπλέον, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και θα σου φτιάξουν τη διάθεση, πράγμα που πάντα βοηθάει με τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Δες ακόμα6 χαρακτηριστικά που οι άνδρες βρίσκουν ελκυστικά χωρίς καν να το καταλαβαίνουν
featured photo: Unsplash|Marco Xu