Πίσω από τον καπνό, τις στοίβες βιβλία και τα ατελείωτα story στο Instagram, τα οικονομικά προβλήματα βλάπτουν σοβαρά τους νέους ανθρώπους.

Από όποια οπτική κι αν το δούμε, η αλήθεια είναι μία… οι millennials είναι μία γενιά με ελάχιστα χρήματα. Και συνεπώς, πιο αγχωμένη και “πνιγμένη” στην κατάθλιψη.

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχεις αντιμετωπίσει κάποια οικονομική δυσκολία και θα ξέρεις το άγχος και την οικονομική ανασφάλεια που σου προκαλεί. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε πέρσι στο UCL, οι άνεργοι νεαροί ενήλικες στην Αγγλία βιώνουν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, προβλήματα διανοητικών διαταραχών. Κύριος παράγοντας ήταν η αβεβαιότητα στην καθημερινότητά τους.

Η ψυχίατρος, Dr. Jed Boardman, ειδικός σε τέτοια θέματα εξηγεί ότι όσοι βρίσκονται σε κατάθλιψη λόγω οικονομικών δυσκολιών χρειάζονται συμβουλές από τους ειδικούς σχετικά με το πώς να το διαχειριστούν, αλλά πάντα αποφεύγουν να το αποζητήσουν. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος και οδηγεί το άτομο σε έλλειψη κινήτρων και ενέργειας.

“Δεν είναι μία απλή ανησυχία, το θέμα των οικονομικών δυσκολιών αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα,” αναφέρει στο i-d η Dr. Boardman. Πολλές φορές οι διανοητικές διαταραχές και το άγχος προκαλούν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η απώλεια ακοής. Αν πάλι το άτομο πέσει σε κατάθλιψη, έχει ήδη βιώσει μία απώλεια.

Το να ζεις σε μία μεγάλη πόλη κουβαλάει μαζί του και τον κίνδυνο του να ξοδεύεις παραπάνω χρήματα. Υπάρχει πάντα η σκέψη του “αν ξεχάσω να ετοιμάσω κάτι για μεσημεριανό ή αν δεν προλάβω, ας πάρω κάτι απ’ έξω. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι αγχώνονται όταν τους προτείνουν να βγουν, διότι δεν ξέρουν αν θα τους φτάσουν τα λεφτά του μήνα.

Η Bethan Buswell, 29 ετών, αναφέρει ότι πάντα ανησυχούσε για τα οικονομικά, μιας και μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια. Τώρα, πάσχει από μία μορφή διπολισμού και δυσλεξίας και έχει τους φίλους της να τη βοηθούν με τα οικονομικά της. “Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα ποτέ κάποια οικονομική σταθερότητα ως ενήλικας, αν και είναι ένας από τους στόχους που έχω βάλει στη ζωή μου.” Στην προηγούμενη δουλειά της κρατούσε κάποια χρήματα στην άκρη, γεγονός που την έκανε αισιόδοξη και γεμάτη φιλοδοξίες για το μέλλον. Κάποια στιγμή όμως αρρώστησε. Έτσι, εκτός του ότι έχασε τη δουλειά της, έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα που είχε στην άκρη για να ζήσει.

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 14 χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από τα συσσίτια και οι 8 χιλιάδες από αυτούς είναι σε νεαρή ηλικία

Μπορεί τα χρήματα να μην αγοράζουν την ευτυχία αλλά σίγουρα το να μην τα έχεις σε οδηγεί στην κατάθλιψη. Σαν ενήλικες περιμένουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Είναι άραγε αυτή η εμμονή μας με τα χρήματα μία μορφή φυγής ή μία έκκληση για βοήθεια; Σε ακραίες περιπτώσεις, το στίγμα γίνεται αβάσταχτο. Το 2016, ένα αγόρι από το Λονδίνο αυτοκτόνησε εξαιτίας μία κλήσης της τροχαίας που δεν μπορούσε να πληρώσει. Η πίεση είναι αναμφίβολα άδικη και η απώλεια σου ραγίζει την καρδιά.

Το να βάζεις χρήματα στην άκρη μοιάζει τρομακτικό, αλλά έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα για το μέλλον. Αν χρειαστείς ποτέ βοήθεια, μη διστάσεις να τη ζητήσεις. Έχε τα πάντα υπό έλεγχο χωρίς να κάνεις ακραίες πράξεις: κοίτα συχνά τον τραπεζικό σου λογαριασμό, υπολόγισε τα έξοδά σου έστω και μέσω μίας εφαρμογής και δες τι ταιριάζει στην καθημερινότητά σου. Μία διαδικασία που δεν είναι το ίδιο για όλους, θέλει πάνω από όλα υπομονή και πίστη.

Διάβασε επίσης:

5 ρεαλιστικοί τρόποι να αποταμιεύσεις και να νιώσεις ασφάλεια με τα οικονομικά σου


Πηγή: i-d.vice.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily