Μήπως έχεις χάσει τον έλεγχο με τα οικονομικά σου; Κάνοντας θυσίες και με έξυπνες κινήσεις, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τις οικονομίες μας.

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο One Hundred Years of Dirt του Rick Morton. Μου άνοιξε τα μάτια και με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά για πολλά πράγματα. “Όλοι λένε πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, εγώ έχω να πως ότι σίγουρα βοηθάνε. Τα χρήματα στην πραγματικότητα σου προσφέρουν χρόνο για να περνάς με την οικογένειά σου, την ικανότητα να μετακινηθείς και το μοναδικό προτέρημα του να έχεις κάπου να κοιμηθείς το βράδυ,” αναφέρει σε κάποιο σημείο.

Η ελευθερία και οι επιλογές που έρχονται μαζί με την “οικονομική ασφάλεια” είναι κάτι που πάντα αποζητούσα.

Και ενώ πάντα ανησυχούσα για τα οικονομικά μου, έβαλα έναν στόχο: Να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος μέχρι τα 40 μου. Μέχρι στιγμής όμως έχω μάθει αρκετά, και ήρθε η ώρα να τα μοιραστώ και μαζί σας.

Μάθημα 1: Βάλε τους φίλους σου πάνω από όλα

Στη μέχρι τώρα εμπειρία μου, οι συζητήσεις για χρήματα γίνονται καλύτερα με λίγο κρασί και φαγητό, έχοντας πάντα τους φίλους σου στο πλευρό σου. Και όπως έχει αναφέρει και η Sophie McNaught, ιδρύτρια του Women and Money: “Οι γυναίκες δεν μιλάνε για χρήματα όσο είναι έξω, γιατί δεν είναι κοινωνικά επιτρεπτό.” Έτσι, βρες ένα ήσυχο μέρος που θα μπορείς να μιλάς για τα οικονομικά σου. Πάρε τηλέφωνο την αδερφή σου ή την καλύτερή σου φίλη ή και τις δύο και βγάλε τα από μέσα σου.

Μάθημα 2: Μην ξοδεύεις άσκοπα

Έξοδα, έσοδα, κάρτες, δάνεια, οικονομίες… Μήπως ήρθε η ώρα να τα βάλεις όλα σε μία τάξη; Με το να ξέρεις που ξοδεύεις τα χρήματά σου αλλά και πόσα είναι αυτά που ξοδεύεις, θα μπορέσεις πιο εύκολα να κάνεις αποταμίευση. Αγοράζοντας κάθε μέρα καφέ από έξω και πληρώνοντας συνδρομή σε κάθε πλατφόρμα που υπάρχει, να ξέρεις πως θα χάσεις τον λογαριασμό. Μπορείς κάθε μήνα να σημειώνεις τι έξοδα έχεις κάνει, και να είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις.

Μάθημα 3: Δεν γίνεσαι πλούσιος μόνο με αυτά που παίρνεις κάθε μήνα

Όταν ήμουν μικρή η μαμά μου μού έλεγε να βάζω πάντα κάτι στην άκρη, άσχετα με το ποσό που εισπράττω. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που έκανα τα λόγια της πράξη και είδα πως πραγματικά το σύστημά της λειτουργούσε. Και τότε ήταν που διάβασα το εξής: “Δεν γίνεσαι πλούσιος μόνο από αυτά που εισπράττεις κάθε μήνα, αλλά με το πώς τα διαχειρίζεσαι.”

Μάθημα 4: Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη

Την πρώτη φορά που πήρα αύξηση, έκανα σαν να μην την είχα πάρει. Μετέφερα τα χρήματα σε έναν άλλον λογαριασμό ώστε να μην μπαίνω στον πειρασμό να τα βλέπω και έζησα τη ζωή μου όπως και πριν.

Τι μπορείς να κάνεις όμως σε περίπτωση που δεν καταφέρεις να πάρεις αύξηση; Νοίκιασε ένα δωμάτιο του σπιτιού σου. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, μπορείς να νοικιάσεις κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου σε διάφορους τουρίστες ώστε να βγάζεις κάτι παραπάνω. Ή διαφορετικά μπορείς να πουλήσεις παλιά σου ρούχα ή αντικείμενα στο Internet. Γιατί -όπως έχει πει και η Marie Kondo-ό,τι δεν σε κάνει χαρούμενο, πέταξέ το. Ή καλύτερα, πούλησέ το.

Μάθημα 5: Αυτοματοποιήσου

Λατρεύω τη σοκολάτα, έτσι κάθε φορά που αγοράζω σοκολάτα τις βάζω αυτόματα στο πάνω ράφι για να μην τις βλέπω και τις φάω μέσα σε μία μέρα. Το ίδιο ακριβώς κάνω και με τις οικονομίες μου. Μόλις πληρωθώ ένα ποσό πάει αυτόματα σε έναν δεύτερο λογαριασμό ώστε να μην μπω στον πειρασμό να το “αγγίξω”.

Μπορεί να μην είμαι ακόμα εκατομμυριούχος, αλλά ξέρω πως ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα πετύχω το στόχο μου.

Δες ακόμα:

5 τρόποι να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας σαν ζευγάρι

5 apps που υπόσχονται να βελτιώσουν τα οικονομικά σου


Πηγή:vogue.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily