Παρόλο που οι προσδοκίες των γυναικών απέχουν κατα πολύ πλέον από “τον ιππότη πάνω στο άσπρο άλογο”, νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό κομμάτι μας που ρομαντικοποιεί την ιδέα ενός παραμυθένιου έρωτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, προπονήτρια αγάπης και οικοδέσποινα του podcast Damona Hoffman, το να ξεφορτωθείς το παραμύθι και να γράψεις τους δικούς σου κανόνες, είναι το κλειδί για να βρεις την ευτυχία. Και μετά την ανάγνωση του νέου βιβλίου της Hoffman “F the Fairy Tale: Rewrite the Dating Myths and Live Your Own Love Story”, θα δεις στην συνέχεια πόσο μας επηρεάζουν οι μύθοι γύρω από το dating και πώς να λειτουργήσεις χωρίς αυτούς.

Οι τέσσερις μεγάλοι μύθοι του dating

Ο μύθος της λίστας: Ο κατάλογος των επιθυμητών ιδιοτήτων που χρησιμοποιούμε για να τσεκάρουμε τους πιθανούς συντρόφους. Σύμφωνα με τη Hoffman, οι daters συνήθως αισθάνονται πιεσμένοι να τα κάνουν όλα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο μύθος των κανόνων: Η νοοτροπία ότι το dating είναι ένα παιχνίδι που κερδίζεται με το να γοητεύσεις έναν σύντροφο. Η Hoffman εξήγησε ότι αυτός ο μύθος είναι ο πιο κυρίαρχος στην κουλτούρα μας σήμερα, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχή επιθυμία να συντομεύσουμε την εύρεση “του έρωτα” μέσω γρήγορων hacks.

Ο μύθος της χημείας: Αναφέρεται στην ιδέα ότι μια μακροχρόνια σχέση δεν είναι δυνατή αν δεν νιώσεις μια άμεση σύνδεση από την πρώτη στιγμή, η οποία, σύμφωνα με τη Hoffman, συνήθως οδηγεί σε χαμένες συνδέσεις.

Ο μύθος της αδελφής ψυχής: Η ιδέα ότι ο καθένας έχει μόνο ένα τέλειο ταίρι, η οποία, όπως εξηγεί η Hoffman, μας εμποδίζει να δεσμευτούμε πλήρως και να προχωρήσουμε σε ικανοποιητικές σχέσεις.

Φυσικά, το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε αυτούς τους μύθους στη ζωή μας, είναι απλώς αποτέλεσμα όσων έχουμε διδαχθεί για την εύρεση της αγάπης από τους φίλους μας, την οικογένειά μας και από άλλες πηγές. Αλλά με τις συμβουλές ειδικών και στην προκειμένη της Hoffman, μπορείς να ξεφύγεις από αυτούς τους μύθους, να βιώσεις ένα υγιές και ευτυχισμένο ταξίδι γνωριμιών και να γράψεις την ερωτική ιστορία των ονείρων σου. Με βάση λοιπόν το “F the Fairy Tale”, θα μοιραστώ κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβουλές γνωριμιών.

Πέταξε τη λίστα 

Αν και μας έχουν πει ότι το να έχουμε μια λίστα με αυτά που ψάχνουμε και θέλουμε σε έναν σύντροφο μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον κατάλληλο, η Hoffman ορκίζεται ότι συμβαίνει το αντίθετο. Η λίστα μας κατακλύζει και μας κάνει να νιώθουμε ότι συμβιβαζόμαστε αν κάποιος δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Το πρώτο βήμα για να ξεφύγεις από το μύθο της λίστας είναι να περιορίσεις τη δική σου, σε τρία “must-haves” και ένα “deal breaker”. Ενώ τα must-haves είναι τα πράγματα που μιλούν για το ποι@ είσαι και πώς ζεις τη ζωή σου, η Hoffman εξηγεί ότι το deal breaker είναι αυτό με το οποίο δεν μπορείς να ζήσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επικεντρώσου στη σύνδεση, όχι στη χημεία

Αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη και αυτό που λένε οι μύθοι για το dating, το να έχουμε άμεση χημεία με κάποιον δεν σημαίνει πάντα ότι μας ταιριάζει. Και σύμφωνα με τη Hoffman, η συνεχής αναζήτησή της, μας εμποδίζει από το να γνωρίσουμε κάποιον σε βαθύτερο επίπεδο. Αντ’ αυτού, προτείνει να εστιάζουμε και να οικοδομούμε μια σύνδεση μέσω της επικοινωνίας, η οποία ξεκινά με την ακρόαση και την υποβολή ερωτήσεων που σε βοηθούν να κατανοήσεις πλήρως τον άλλον.

Για παράδειγμα, αν αγαπάτε και οι δύο την πεζοπορία, ρώτησέ τ@ν ποιο είναι το αγαπημένο τ@ μονοπάτι και τι τ@ αρέσει σε αυτό, ή ρώτησέ τ@ν ποια είναι η αγαπημένη τ@ ταινία και γιατί, ή ποια είναι τα χόμπι τ@. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, το να ρωτήσεις απλώς “Τι σου αρέσει σε αυτό;” είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνεχίσετε τη συζήτηση και να μάθεις περισσότερα για κάποι@.

Στείλε για να δημιουργήσεις ενθουσιασμό, όχι για να μάθεις πληροφορίες 

Αν και τα γραπτά μηνύματα δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ την προσωπική επικοινωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήρθαν για να μείνουν. Ωστόσο, η Hoffman προειδοποιεί να μην πέσεις στην “παγίδα των γραπτών μηνυμάτων” – δηλαδή να μην στείλεις πολλά μηνύματα και να μην τα χρησιμοποιήσεις ως τρόπο για να γνωρίσεις καλύτερα κάποιον πριν από το ραντεβού σας.

Έτσι, αντί να μάθεις ολόκληρη τη νυχτερινή ρουτίνα τους ή πώς τους αρέσει να περνούν τα Σαββατοκύριακά τους και να αποφασίσεις ότι δεν σου αρέσουν πριν καν τους γνωρίσεις, κάνε χαλαρές ερωτήσεις που θα σου δώσουν μια εικόνα της προσωπικότητάς τους.

Σταμάτα να ψάχνεις για την “αδελφή ψυχή” σου

Η Hoffman λέει επίσης, ότι ενώ το να έχεις μια “αδελφή ψυχή” ακούγεται ρομαντικό, αλλά ανήκει κι αυτό στους “μύθους για το dating”. Η επιδίωξη αυτού του ιδανικού σε κρατάει συνεχώς σε μια νοοτροπία έλλειψης. Στην ουσία, το να περιορίζεις τον εαυτό σου σε ένα άτομο, δεν αφήνει χώρο για να εισέλθουν νέα, πιθανά ταίριασματα και σε εμποδίζει να λάβεις και να ανακαλύψεις αυτό που προορίζεται για εσένα. Επιπλέον, αν είσαι σε σχέση, μπορεί να ανησυχείς για το αν είσαι με την “αδελφή ψυχή” σου ή αν είναι ακόμα εκεί έξω, γεγονός που θα σε εμποδίσει να δεσμευτείς 100%.

Η Hoffman συνιστά να καλλιεργήσεις και να υιοθετήσεις μια νοοτροπία ανάπτυξης της σχέσης, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε μαζί, να μάθετε ο ένας από τον άλλον και να γίνετε ο ένας το τέλειο ταίρι του άλλου.