Πώς να μην καταλήξεις από soulmate σε απλή συγκάτοικο

Πώς να μην καταλήξεις από soulmate σε απλή συγκάτοικο

Πόσα ζευγάρια γνωρίζεις που να είναι παντρεμένα πάνω από είκοσι (ή δέκα) χρόνια και να είναι ακόμα παθιασμένα από έρωτα; Πράγματι, είναι πολύ σπάνιο να βρεις ένα τέτοιο ζευγάρι. Αλλά διόλου απίθανο. Αν ρωτούσες αυτούς τους φίλους ποιο είναι το μυστικό τους να κρατούν την αγάπη τους ζωντανή στο γάμο, μπορεί να εκπλαγείς από τις απαντήσεις που θα λάβεις. Δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι το κάθε ζευγάρι λειτουργεί με το δικό του τρόπο. Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Δεν είναι τυχαίο. Το να παραμείνεις ερωτευμένος με το soulmate σου απαιτεί δέσμευση, αποφασιστικότητα και σκόπιμη προσπάθεια και από τους δύο συζύγους.

Αν επισκεφτείς το σπίτι φίλου σου και δεις ότι ο κήπος του είναι εξαίσιος, με το γκαζόν κουρεμένο και τα παρτέρια ανθισμένα, τότε ξέρεις πως κάποιος έχει δουλέψει σκληρά για να τον διατηρήσει έτσι. Υπό την ίδια έννοια, αν συναντήσεις έναν κήπο γεμάτο αγριόχορτα και αγκάθια, τότε καταλαβαίνεις ότι είναι παραμελημένος και κανείς δεν ασχολείται.

Ο γάμος σου είναι σαν έναν κήπο, ο οποίος μπορεί να σου φέρει είτε χαρά είτε πόνο. Ανάλογα με το πόση προσπάθεια είσαι έτοιμη να καταβάλεις εσύ και ο σύζυγός σου για να κρατήσετε μακριά τα αγριόχορτα και να σιγουρευτείτε ότι φυτεύετε καλούς καρπούς.

Η αργή μετάβαση από την αδελφή ψυχή στον απλό συγκάτοικο μπορεί να αποφευχθεί δίνοντας προσοχή στις παρακάτω πτυχές της σχέσης:

Επικοινωνία

Όλοι μας επικοινωνούμε λεκτικά ή μη. Το ερώτημα είναι το τι είδους επικοινωνία πραγματοποιείται. Έχει να κάνει με τις καθημερινές επιφανειακές αγγαρείες, όπως λογαριασμούς και ψώνια; Ή σχετικά με κάποιο σοβαρό θέμα των παιδιών; Παίρνετε πραγματικά χρόνο για να μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε, τι σας ενοχλεί ή κάτι που να ακούσατε ή είδατε;

Όταν η επικοινωνία καταλήγει να είναι μια ρουτίνα και αφορά μόνο τη λύση προβλημάτων, τότε ο γάμος ίσως να αρχίζει να χάνει την αίγλη του. Επομένως, προσπαθήστε να βρείτε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, έστω και δεκαπέντε λεπτά πριν τον ύπνο στο κρεβάτι, για να ακούσετε και να μιλήσετε λίγο ο ένας στον άλλο. Θυμάσαι πώς συνηθίζατε να μιλάτε για ώρες κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια;

Στοργή και οικειότητα

Όταν αρχίζετε να αποξενώνεστε, η ελλιπής οικειότητα μεταξύ σας είναι συνήθως το πρώτο πιο εμφανές πράγμα. Αν όχι σε εσάς, τότε ίσως σε τρίτους. Περπατούσατε πάντα χέρι χέρι και ξεκλέβατε και κάποιο γρήγορο φιλί στο πλήθος όταν νομίζατε ότι κανείς δε σας βλέπει; Δεν βλέπατε την ώρα να μείνετε μόνοι;

Φυσικά, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά τώρα. Πιθανότατα να έχετε ένα-δυο παιδιά και ο καθένας τη δουλειά του. Μην αφήνετε, όμως, αυτά τα πράγματα να σας κλέβουν αυτό που είχατε παλιά. Πλησιάστε ο ένας τον άλλο και πιαστείτε χέρι χέρι ξανά. Και τι θα λέγατε για μια ωραία μεγάλη αγκαλιά όταν λέτε καλημέρα το πρωί; Συνεχίστε να φιλιέστε και να δείχνετε την αγάπη σας. Ακόμα και μες το πλήθος. Προστατέψτε τον στενό σας δεσμό.

Ξοδέψτε χρόνο μαζί

Το να παραμένεις ερωτευμένος με το ταίρι σου σημαίνει να περνάς και χρόνο μαζί του. Μπορεί να μη βλέπεστε κατά τη διάρκεια της μέρας και μετά τα βράδια να τα περνάτε απλώς βλέποντας τηλεόραση. Ή βοηθώντας τα παιδιά με το διάβασμά τους. Ακόμα ίσως να μην πηγαίνετε την ίδια ώρα για ύπνο. Μετά από λίγο καιρό, θα είστε τυπικά σαν δύο άγνωστοι που περνάτε ο ένας μπροστά από τον άλλο. Ακόμη, ενδεχομένως να βρίσκεις πιο απολαυστικό το να περάσεις χρόνο με τους φίλους σου παρά μόνο με τον σύζυγό σου. Θυμάσαι εκείνον τον ολοζώντανο και ελκυστικό κήπο; Πάρε χρόνο να συντηρήσεις τον γάμο σου: Κάντε πράγματα μαζί, επισκεφτείτε νέα μέρη, κρατηθείτε χεράκι χεράκι – όλα αυτά θα σας κάνουν να θέλετε να είστε ο ένας κοντά στον άλλο πιο συχνά.

Προτεραιότητες

Στον πυρετό της καθημερινής ζωής, είναι πολύ εύκολο να παραβλέψεις τις προτεραιότητές σου. «Φυσικά, ο γάμος μου είναι τα πάντα για μένα», ίσως να λες, «αλλά τώρα πρέπει να συγκεντρωθώ στο να κερδίσω περισσότερα χρήματα και να ανταποκριθώ στις ανάγκες των παιδιών μου.» Σαφέστατα και είναι πολύ σημαντικά και αυτά, όμως όχι τόσο σημαντικά ώστε να παραμελήσεις τον σύντροφό σου.

Ίσως να σκέφτεσαι ότι μια μέρα, όταν θα έχεις συνταξιοδοτηθεί από τη δουλειά σου και τα παιδιά σου θα έχουν μεγαλώσει, τότε θα μπορέσεις να ενώσεις και πάλι τα κομμάτια του γάμου σου. Δυστυχώς, πολλοί συνειδητοποίησαν ότι μέσω της παραμέλησης και των λανθασμένων προτεραιοτήτων ο κήπος του γάμου τους έγινε τελείως άγριος και εντελώς ακατοίκητος. Ιεράρχησε τις ανάγκες του συζύγου και του γάμου σου: να έχεις στο νου σου ότι αυτό είναι μια καθημερινή ανάγκη. Μόνο τότε θα βιώσεις πραγματικό συναισθηματικό δέσιμο με το ταίρι σου όσο περνάνε τα χρόνια.

Ιεράρχησε τις ανάγκες του συζύγου και του γάμου σου. Να έχεις στο νου σου ότι αυτό είναι μια καθημερινή ανάγκη.

Επίλυση συγκρούσεων

Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση και είναι φυσιολογικό, καθώς δύο διαφορετικά όντα έχουν δεσμευθεί να συμβαδίζουν με τον ρυθμό του άλλου. Το θέμα δεν είναι να προσπαθείς να αποφεύγεις να πληγωθείς, αλλά το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τέτοια συναισθήματα και καταστάσεις ανοιχτά και ειλικρινά. Αν μοιράζεσαι ανοιχτά το πώς νιώθεις και προσπαθείς να λύνεις τις διαφορές, τότε πιθανότατα να έρθετε πιο κοντά μέσω της αποτελεσματικής συνδιαλλαγής.

Αν, όμως, συνεχίσεις να κρατάς μέσα σου οτιδήποτε σε έχει πειράξει, τότε αυτά συσσωρεύονται με τον καιρό και αργότερα ίσως βρίσκεις δύσκολη τη σχέση και σχεδόν απίθανο να βελτιωθεί. Είναι προτιμότερο να είσαι αυθεντική και ευαίσθητη με τον άλλο και να «καθαρίζεις» τις πληγές τη στιγμή που δημιουργούνται.

Μην επαναπαύεσαι

Υπάρχουν στιγμές που δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που βλέπεις και η ευτυχία στο γάμο είναι σίγουρα μία από αυτές. Αν θεωρείς ότι η σχέση σου με τον σύζυγό σου μεταλλάσσεται από αυτή της αδελφής ψυχής σε εκείνη του απλού συγκάτοικου, μην προτίθεσαι να επαναπαυτείς σε κάτι λιγότερο σκεπτόμενη ότι «ε λογικά, έτσι πρέπει να γίνει.»

Εσύ και ο σύζυγός σου αξίζετε την καλύτερη πιθανή σχέση, γεμάτη πάθος και ευχαρίστηση, απολαμβάνοντας την ευλογία της αγάπης του ενός για τον άλλο. Μην επιτρέψεις στα αγριόχορτα να εμφανιστούν και να ξεριζώσουν τα τριαντάφυλλα και τα φρούτα που έχουν τις δυνατότητες να ανθίσουν. Κάνε ό,τι χρειάζεται, όπως το να κανονίσεις βραδινά ραντεβού ή να οργανώσεις ειδικές διακοπές για να γιορτάσετε τη σύμπνοια στο να φυτέψετε μαζί τον κήπο του γάμου σας. Μην εφησυχάζεσαι με το λιγότερο αντί για το καλύτερο.

Μετάφραση: Αργυρώ Ευθυμιοπούλου
Images: Allie Jeffers
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.