Μας πήρε αρκετό καιρό για να καταλάβουμε πως οι σχέσεις δεν είναι για όλους. Πόσο μάλλον οι ελεύθερες σχέσεις. Εντάξει, αρκετά με τις ταμπέλες, αλλά όπως και να το κάνουμε, το μοντέλο της ανοιχτής σχέσης είναι αρκετά challenging. Βολικό για κάποιους, εντελώς παρανοϊκό για κάποιους άλλους. 

Αν έχεις βρει τον άνθρωπο με τον οποίο θέλεις να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις το μοντέλο της ελεύθερης σχέσης, φρόντισε να εντάξεις σε αυτή τους παρακάτω πέντε κανόνες. Σύμφωνα με όσα είπε ο Dr. Lawsin, κλινικός ψυχολόγος, στο Pure Wow.

Διαπραγματεύσου τα σεξουαλικά σου όρια

Τα όρια που αφορούν το σεξ θα πρέπει να γίνονται θέμα διαπραγμάτευσης σε μια ανοιχτή σχέση. Ζητήματα όπως η συχνότητα που θα κάνετε σεξ με άλλους ανθρώπους, πού, γιατί, αλλά και πώς. Για παράδειγμα, προτιμάς ο σύντροφός σου να κάνει σεξ με αγνώστους που δε θα ξαναδεί ποτέ στη ζωή του; Ή μήπως με ένα συγκεκριμένο άτομο που γνωρίζεις κι εσύ; Μπορεί αυτή η συζήτηση να ακούγεται άβολη και άκομψη, αλλά θα αυξήσει την εμπιστοσύνη. Ναι, και οι ανοιχτές σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη.

Θέσε τα συναισθηματικά σου όρια

Τα συναισθηματικά όρια ίσως είναι πιο δύσκολο να τα ορίσεις και να τα θέσεις. Σίγουρα πρέπει να τα συζητήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια. Ακόμα και τα συναισθήματα εκείνα που ίσως σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια.

Το να είναι safe το sex είναι βασικό

Μπαίνοντας σε μια ελεύθερη σχέση, ίσως να σε ενθουσιάσει όλο αυτό το potential για νέες εμπειρίες. Ωστόσο υπάρχει ένα SOS που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ. Η ασφάλεια στο σεξ. Συζήτησε το με το σύντροφό σου και θέστε συγκεκριμένους και απαράβατους κανόνες πάνω σε αυτό.

Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν κάνεις σεξ
Elite Daily

Να είσαι ειλικρινής

Οι ανοιχτές σχέσεις δίνουν κάποιες βασικές ελευθερίες στους ανθρώπους που τις απαρτίζουν. Δε χρειάζεται να καταπιέζουν τη σεξουαλική έλξη τους για άλλα άτομα, άρα μπορούν να συζητούν τα πάντα με ειλικρίνεια χωρίς να αγχώνονται για τις αντιδράσεις. Το να έχεις τη δυνατότητα να συζητάς τέτοια θέματα με τον ερωτικό σου σύντροφο είναι μεγάλη ευλογία. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη, λέγοντας ψέμματα και κρύβοντας πράγματα.

Να οργανώνετε συχνές συζητήσεις για να τσεκάρετε σε ποιο σημείο είστε

Η διαφάνεια για το πώς νιώθετε για τυχόν άλλα ερωτικά ενδιαφέροντα είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Όποιοι κι αν είναι οι κανόνες σας, είναι λογικό η ασάφεια σε κάποια πράγματα να προκαλεί ανασφάλεια. Επίσης, ο καιρός μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Το να συζητάτε συχνά ώστε να έχετε μια καλή εικόνα του πού βρίσκεστε είναι σημαντικό.

Μην ξεχνάτε ότι έχετε σχέση

Όσο άλλους κανόνες και αν έχετε στο μεταξύ σας, αυτό που διατηρείτε είναι μια σχέση. Και σε κάποια πράγματα θα πρέπει να μένει κλασική. Δηλαδή θα πρέπει να πηγαίνετε κανονικά διακοπές μαζί, να εκφράζετε την αγάπη σας ο ένας στον άλλο. Μην παραμελείτε τις κοινές εμπειρίες και στιγμές σας. Όπως και να έχει, ό,τι “διαφορετικό” και να σας απασχολεί αυτή την περίοδο, αυτό που πρέπει να μετράει περισσότερο από οτιδήποτε είναι το μεταξύ σας.

Με τη ζήλια τι γίνεται;

Θα ζηλέψεις. Εννοείτε. Είναι αναπόφευκτο. Σύμφωνα με τον Dr. Sheff , οι άνθρωποι θα πρέπει να το προλαμβάνουν και να χτίζουν skills για να το διαχειρίζονται πριν αποφασίσουν να δοκιμάσουν μια ανοιχτή σχέση. Βέβαια ακόμα και αν ζηλεύεις όντως, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα της ανοιχτής σχέσης. Αντίθετα, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα, να καταλάβεις για ποιον ακριβώς λόγο νιώθεις έτσι. Ίσως να είσαι ανασφαλής ή ίσως νιώθεις να απειλείσαι από το νέο φλερτ του φίλου σου. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή να σε επιβεβαιώσει ο σύντροφός σου λέγοντάς σου πόσο σε αγαπάει, ότι δεν πρόκειται να σε αφήσει για αυτή τη νέα περιπέτεια και να σου παραθέσει όλους τους λόγους που είσαι σημαντική για εκείνον.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


Featured image: Tchibo Blog