Η γοητεία της συγγραφής της Μαλβίνας Κάραλη κατάφερε να αγαπηθεί ακόμα και από τους πιο απαιτητικούς. Οξυδερκής, ετοιμόλογη και πάντα απρόβλεπτη. Πέρασαν αρκετά χρόνια απουσίας, η παρουσία της όμως συναντάται μέσα από τα ταλέντα της. Δύσκολα ξεχνά κανείς τις μισές εκφράσεις της στα Γαλλικά, το απλό αλλά ενδιαφέρον στυλ της. Τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να της αποδώσουμε είναι αμέτρητα. Η Μαλβίνα μέσα από την πορεία της ζωής της έμεινε βαθιά χαραγμένη στις μνήμες μας. Το σίγουρο είναι πως αυτό δεν θέλουμε να αλλάξει.

Λίγα λόγια για το ταλέντο της

Ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια σατυρικών δελτίων ειδήσεων. Ή μήπως ήταν μαγείρισσα; Μύησε τις Ελληνίδες στα μυστικά της μαγειρικής της, αλλά δημοσίευσε και τη ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Μας έμαθε και για τον έρωτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά και η ίδια:

Σημασία δεν έχει μόνο ποιον αγαπάς, αλλά με ποιον μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Εγώ έτσι είμαι μαζί σου και ξέρω πως με μένα είσαι ο εαυτός σου και θα είμαι υπασπιστής σου σε κάθε πετροπόλεμο.

Η γραφή της

Σε όλα της τα βιβλία πρωταγωνίστρια είναι η ίδια. Συνδυάζει το εγώ της διαλέγοντας έννοιες και αντικείμενα για να το συνδυάζει. Η γραφή της απλή και γνώριμη. Μέσα από όλες αυτές τις εικόνες για τη Μαλβίνα μπήκα στη διαδικασία να αναζητήσω τα βιβλία της. Έτσι ξεχώρισα τα παρακάτω:

Πιο Πολύ Πιο Πολλοί

Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της Μαλβίνας. Συναντάμε κάτι προβλέψιμο, αλλά ενδιαφέρον στην υπόθεση. Μια γυναίκα αφηγείται τη ζωή της τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Αναζητά τη δέσμευση μέσα από την ελευθερία που προσφέρει ο έρωτας, η κόλαση και ο παράδεισος. Έρχεται αντιμέτωπη με το παιχνίδι των φύλων. Μια κατάθεση ψυχής, αφού από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η αυτοβιογραφία της ίδιας της συγγραφέως. Η Μαλβίνα κατάφερε να χαρτογραφήσει τη γυναικεία ψυχοσύνθεση με συνταρακτικούς τόνους και δραματικές εξάρσεις.

Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες

Πολλοί μίλησαν και εκφράστηκαν μέσω του έρωτα. Η Μαλβίνα τον ξεχώρισε και όσα είπε ήταν βγαλμένα μέσα από την προσωπικότητά της. Τα κείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό το βιβλίο δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Γυναίκα. Μερικές φορές λυπάμαι που δεν τα διάβασα στην πρώτη τους δημοσίευση, ευτυχώς μας τα χάρισε όλα σε αυτό το βιβλίο. Όπως λέει η ίδια για το βιβλίο “Βεβαίως και αντιφάσκω από σελίδα σε σελίδα. Γιατί αυτό μου επιβάλλει ο μεταβαλλόμενος εαυτός μου. Και επίσης γιατί όλες οι θέσεις ζωής που υποστηρίζω με πάθος θα μου δημιουργούσαν μεγάλο ζόρι αν με εμπεριείχαν.”

«Να ξοδεύεσαι, να αναλώνεσαι για το αδιαπέραστο ερωτικό αντικείμενο. Να, ένα δείγμα καθαρής θρησκείας. Καθιστάς τον άλλο άλυτο αίνιγμα, από το οποίο εξαρτάται η ζωή σου. Πράγμα που σημαίνει: τον καθιερώνεις σαν θεό».

Σαββατογεννημένη

Τα καλύτερα κείμενα της Μαλβίνας συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο. Έχουν όλα κάτι ρωμαλέο και αστραφτερό, αν και μιλούν για θέματα της καρδιάς και του θανάτου. Ο χρόνος κατάφερε να αναδείξει. Κυρίως τα κείμενα της Νέας Υόρκης, τους μήνες της αρρώστιας, έχουν κάτι σπάνιο. Είναι μια  σχεδόν μια συνομιλία με το θάνατο, γεμάτη δέος, οργή και κούραση. Είναι δοκίμια γραμμένα για τις περιπέτειες του έρωτα, την ελληνική κοινωνία με τους εξωφρενικούς χαρακτήρες της, τη σκέψη του θανάτου και τα διλήμματα της συνείδησης. Ταυτοχρόνως είναι το ημερολόγιο ενός υπέροχου κοριτσιού, που έφυγε νωρίς.


Featured image: facebook.com/MalvinaKaraliOfficial