Ο όρος frenemy αναφέρεται σε μία φίλη που όμως δεν είναι πραγματική. Κάνετε παρέα, λέτε τα μυστικά σας, όμως δεν είναι πραγματικά δίπλα σου.

Προέρχεται από το πάντρεμα του friend και του enemy και πρόκειται ουσιαστικά για μία από αυτές τις τοξικές «φίλες» που όλες έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Η λέξη υπάρχει ως όρος στο αμερικανικό λεξιλόγιο ήδη από το 1950, αποδεικνύοντας πως ένα τέτοιο είδος φίλης δεν είναι όσο σύγχρονο νομίζουμε.

Όταν αφορά σενάριο σειράς ή ταινίας τότε απλά καθόμαστε και απολαμβάνουμε αυτή τη σχέση, όταν όμως είμαστε εμείς στην άλλη πλευρά της, τότε μπορεί να γίνει εξαντλητικό και τοξικό.

Μπορεί να είναι η ανταγωνιστική φίλη που θέλει να μας «περνά» σε όλα, μπορεί να είναι εκείνη που δεν διστάζει να μοιραστεί με αγνώστους τα πιο κρυφά μας μυστικά, εκείνη που κριτικάρει κάθε μας κίνηση, ή ακόμη και εκείνη που προσπαθεί να βλάψει τη σχέση ή τη δουλειά μας.

Αν έχεις κοντά σου ανθρώπους που δεν θέλουν να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Σκέψου τον εαυτό σου ως casting director και η ζωή σου είναι η ταινία. Θέλεις να έχεις σε αυτήν τους καλύτερους, εκείνους που θα σε στηρίζουν και θα είναι δίπλα σου σε όλα.

Οι πέντε πιο συχνοί τύποι που θα συναντήσεις είναι:

Eκείνη που σε ανταγωνίζεται

Έχει ανάγκη να κερδίζει στα πάντα. Βλέπει τη σχέση σας ως ένα παιχνίδι με νικητή και χαμένο και το κάθε τι το βλέπει ως αναμέτρηση.

Το Gossip Girl

Είναι αυτή η φίλη που πάντα σου λέει τα βαθύτερα μυστικά των υπολοίπων. Και όμως, αν το κάνει για όλους αυτό, ποιος σε διαβεβαιώνει πως δεν το κάνει και για τα δικά σου μυστικά;

Εκείνη που υποτιμά την επιτυχία σου

Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να χαρεί με τη χαρά σου, τότε είναι κάποια που δεν θέλει να είσαι πραγματικά ευτυχισμένη. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσεις αφού σε κάθε σου επιτυχία, βρει και πει κάτι αρνητικό.

Εκείνη που κριτικάρει τα πάντα

Αν κάθε σου κίνηση νιώθεις πως περνά μέσα από έναν μεγάλο μεγεθυντικό φακό και καμία από τις επιλογές σου δεν είναι αρκετά καλή για εκείνη, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να την απομακρύνεις από τη ζωή σου.

Εκείνη που είναι γεμάτη αρνητικότητα

Αν κάθε φορά που βγαίνετε σε «ρίχνει» ψυχολογικά, τότε δεν είναι μία φίλη που θες πραγματικά. Όλοι μας περνάμε μία δύσκολη φάση, όμως εκείνη φαίνεται να είναι συνεχώς σε μία τέτοια. Βλέπει τον εαυτό της ως το θύμα σε όλες τις καταστάσεις και δεν βρίσκει ποτέ κάτι θετικό.

featured photo: Goelia / Sterling Style Tumblr