Ξεκινώντας από τα επαγγελματικά ζητήματα και φτάνοντας ως τα οικονομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να αποβάλλεις ολοκληρωτικά το άγχος. Πρόσθεσε στο μπλέντερ και μία πανδημία, κοινωνικά θέματα αλλά και μία γενικότερη πτώση της οικονομίας.

Δεν μπορούν όλοι να αναγνωρίσουν τα σημάδια αυτά που αποκαλύπτουν την ύπαρξη του στρες. Έτσι, αν παρατηρήσεις πως κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο συμπεριφέρεται διαφορετικά και με περισσότερη ένταση, ίσως αυτό να οφείλεται στο άγχος.

 Παρακάτω, λοιπόν , θα σου παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία θα σε βοηθήσουν να το αναγνωρίζεις από χιλιόμετρα μακριά!

Αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειες

Ίσως αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη του άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για πολλούς, κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί στις διατροφικές τους συνήθειες ( κατανάλωση μεγαλύτερων ή μικρότερων ποσοτήτων ), αλλά και ως ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα. Για παράδειγμα, αν ξέρεις ότι ο φίλος σου γυμνάζεται συστηματικά και αγαπά την άσκηση και ξαφνικά τη σταματήσει, μπορεί να οφείλεται στον παράγοντα που ονομάζεται στρες.

Αλλαγές διάθεσης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γίνουν περισσότερο ευέξαπτοι ή ευαίσθητοι όταν βιώνουν έντονο στρες. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην λαμβάνουν μέρος σε ομαδικές συζητήσεις, κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν.

Συμπτώματα που αφορούν την υγεία

Εάν οι πονοκέφαλοι, το ανακατεμένο στομάχι και οι αϋπνίες αποτελούν πλέον καθημερινή συνήθεια, εξέτασε το ενδεχόμενο του αυξημένου άγχους.

Πώς να βοηθήσεις

Ρώτα τι χρειάζεται

Δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου. Ρώτα τον τι επιθυμεί και τι χρειάζεται πραγματικά. Γίνε υποστηρικτικός και βοήθησε τον σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αν, όμως, το πρόσωπο αυτό δεν θέλει να δεχθεί τη βοήθεια σου, βάλε ορισμένα όρια στον εαυτό σου και σεβάσου την απόφαση του, χωρίς περαιτέρω πίεση.

Φυσική παρουσία

Η φυσική σου παρουσία πάντα βοηθά. Εκτός από το να του κάνεις μια τηλεφωνική κλήση και να τον ρωτήσεις τι κάνει, απηύθυνε καλύτερα μια άλλη ερώτηση, όπως: «Τι μπορώ να κάνω για εσένα, ώστε η μέρα σου να γίνει ακόμα ευκολότερη;»

Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην ηρεμία του να του προετοιμάσεις ένα γεύμα (πχ να βρει έτοιμο το μεσημεριανό του μόλις επιστρέψει από τη δουλειά) ή να πας εσύ για τα καθημερινά ψώνια.

Η βοήθεια του ειδικού

Το να βλέπεις κάποιον αγαπημένο σου να βασανίζεται, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Όταν, το άτομο αυτό καλείται να βρει μόνο του τη λύση, χωρίς καμία παραπάνω βοήθεια, πρότεινε του να επισκεφθεί έναν ειδικό, ώστε να μην ταλαιπωρείται άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα θα έρθουν γρηγορότερα και η ηρεμία θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Η βοήθεια του Ίντερνετ

Εάν κάποιος δεν καταφέρνει να κλείσει ένα ραντεβού στον ειδικό, τότε υπάρχει και η δυνατότητα της διαδικτυακής υποστήριξης. Συνεδρίες μέσω συγκεκριμένων apps και υποστήριξη από τον περίγυρο (φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον)μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Φυσικά, αυτό χρειάζεται τη συγκατάθεση του ίδιου του ατόμου που περνά δύσκολα τη δεδομένη στιγμή.

Το άγχος πάντα θα υπάρχει στη ζωή μας. Οι έντονοι ρυθμοί, η πίεση ,η παγκόσμια επικαιρότητα συντελούν στην αύξηση των επιπέδων του γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη καταπολέμηση του.

featured photo: Naomi August