Οι καλές μας φίλες είναι από τις πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Είναι εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα, μας στηρίζουν μας αγαπούν και μας αποδέχονται ακριβώς όπως είμαστε. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει και όσο δυνατή μπορεί να ήταν μία φιλία, η σχέση μπορεί να αλλάξει και να γίνει δυσλειτουργική. Το πρόβλημα συνήθως είναι πως δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε αλλά και να το αποδεχτούμε γρήγορα.

Τι συμβαίνει όμως μία σχέση γίνεται δύσκολη, επιβαρυντική, μας αγχώνει και μας προβληματίζει χωρίς να μας προσφέρει τίποτα απολύτως; Τότε ξέρουμε πως η σχέση έχει γίνει τοξική για εμάς. Και δυστυχώς κάποιες φορές για να είμαστε εμείς καλά, πρέπει να πάρουμε απόσταση από κάποιους ανθρώπους. Πως γίνεται αυτό λοιπόν;

Το πρώτο βήμα είναι πάντα η συζήτηση. Μη βιαστείς και μην πάρεις παρορμητικές αποφάσεις που μπορεί να μετανιώσεις στην πορεία.

Εννοείται πως χρειάζεται να δώσεις την ευκαιρία στη φίλη σου να λύσετε τα προβλήματα σας. Να συζητήσετε η κάθε μία όλα όσα την προβληματίζουν και να προσπαθήσετε να κάνετε μία καινούρια αρχή εάν πιστεύετε πως αυτό θα βοηθήσει. Η ειλικρίνεια και η ηρεμία σε τέτοιες συζητήσεις είναι δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Το βασικό είναι να θέλετε και οι δυο να λύσετε τα θέματα που έχετε. Αν πάλι νιώσεις πως η φίλη σου δεν έχει πρόθεση να σε ακούσει και να προσπαθήσει να διαφυλάξει τη σχέση σας τότε πρέπει να φύγεις πιο άμεσα και με πιο δραστικές κινήσεις από την τοξική αυτή φιλία.

Μπορείς σταδιακά να πάρεις την απόσταση που θέλεις. Δεν είναι απαραίτητο να εξαφανιστείς από προσώπου γης ούτε να κόψεις την καλημέρα

Με αυτή τη στρατηγική απλά με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσετε την απόσταση που θέλεις. Θα πάψετε να κανονίζετε και καμία φορά μπορεί να βρίσκεστε τυχαία στην ίδια παρέα. Αν η φιλία σας είναι αυτό που περισσότερο θα έλεγες ”γνωστές” και δεν μοιράζεστε κοινές ιστορίες και εμπειρίες τότε χωρίς να χρειαστεί αν εξηγήσεις πάρα πολλά μπορείς να πας κατευθείαν στο στάδιο του να βγάλεις αυτή τη φιλιά από τη ζωή σου.

Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, η μόνη λύση για να βγεις από μια τοξική φιλιά να κόψεις οποιαδήποτε επικοινωνία μαχαίρι

Ίσως αυτός να είναι και ο δυσκολότερος τρόπος να διαχειριστείς τη λήξη της φιλίας. Αλλά πρέπει πάντα να θυμάσαι πως οι άνθρωποι αλλάζουν και έτσι αλλάζουν και όλες οι σχέσεις. Το ότι μπορεί να λήξεις μια τοξική σχέση δεν σημαίνει πως θα πάψεις να νοιάζεσαι για τη φίλη σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως πρέπει να την έχεις και στη ζωή σου.

Πριν όμως αποφασίσεις πως ένας άνθρωπος ή μία φιλία είναι επιβαρυντική για σένα σκέψου καλά ποιες είναι οι πιθανότητες να υπερβάλλεις, να έχεις κάνει κι εσύ λάθη ή να είσαι αυστηρή. Και το πιο σημαντικό, πριν πάρεις μία απόφαση να διακόψεις μία φιλία το πιο σωστό είναι να κάνεις μία συζήτηση ώστε η φίλη σου να ξέρει πως αισθάνεσαι.

Μπορεί το πιο σημαντικό είναι να είσαι εσύ καλά και να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε εκτιμούν και είναι εκεί για εσένα αλλά εξίσου σημαντικό είναι να είσαι ευθύς και ειλικρινής με τους ανθρώπους που μοιράστηκες κάποιες στιγμές μαζί τους.