Γιατί είναι σημαντικό το να πίνεις αρκετό νερό μέσα στη μέρα

Γιατί είναι σημαντικό το να πίνεις αρκετό νερό μέσα στη μέρα

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του βάρους ενός υγιούς ατόμου. Μάλιστα όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μεγαλύτερη και η αναλογία του βάρους σε νερό.

Η πρόσληψη νερού από τη διατροφή καλύπτει περίπου το 50% των ημερησίων αναγκών, αυτό όμως εξαρτάται και από το είδος της τροφής. Συγκεκριμένα, κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερο σάλιο, άρα δημιουργεί και αυξημένη ανάγκη για νερό. Επίσης, ορισμένες τροφές δεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού (τροφές πλούσιες σε κυτταρίνη-πηκτικές ύλες), είτε απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα χολής για την πέψη τους. Και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη ποσότητα νερού (όπως τα λίπη). Τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, το γάλα. Ο χυμός πορτοκάλι, το καρότο, το γιαούρτι, το μήλο και τα ψάρια.

Επιπλέον, οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητές του. Έτσι, οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό και τις απώλειες νερού. Αν γυμνάζεσαι, καλό είναι να πίνεις πολύ νερό τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και μετά από αυτήν, για να αποφύγεις την κούραση και τις κράμπες. Ακόμη και μικρές απώλειες νερού είναι ικανές να μειώσουν την απόδοση και να προκαλέσουν κόπωση.

Η σημασία της ενυδάτωσης στον ανθρώπινο οργανισμό:

1. Το νερό μεταφέρει στους ιστούς σου τα θρεπτικά συστατικά που παίρνεις από τα τρόφιμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες μέσω της ούρησης. Σε βοηθά ακόμη στην πέψη της τροφής και συντελεί στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.

2. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο από τον οργανισμό.

3. Ρυθμίζει το βασικό μεταβολισμό και συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών όπως οι νεφροπάθειες και οι ουρολοιμώξεις.

4. Όταν πίνεις άφθονο νερό, η επιδερμίδα σου διατηρεί την ελαστικότητά της και είναι πάντα ενυδατωμένη.

5. Προλαμβάνεις την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκέφαλο.

Η σημασία του νερού για τον οργανισμό μπορεί να γίνει αντιληπτή, αν σκεφτείς ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει για αρκετές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό δεν ζει πάνω από 10 ημέρες. Ένα παιδί δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτό για περισσότερες από 5 μέρες.

Δες ακόμα: Γιατί πρέπει να κάνω λιπομέτρηση;

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


featured image: PureWow
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.