Με τη λιπομέτρηση μπορούμε να μάθουμε ακριβώς τι ποσοστό λίπους υπάρχει στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα θα μας δώσει πληροφορίες για τυχόν περιττό λίπος που πρέπει να χάσουμε με δίαιτα και άσκηση. Σε περίπτωση υψηλών ή πολύ χαμηλών ποσοστών τότε η λιπομέτρηση είναι το πρώτο βήμα ώστε με την βοήθεια των ειδικών να προλάβουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων.

Για να κατανοήσεις τη σημασία της λιπομέτρησης πρέπει να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου.

1. Η ζυγαριά δεν πέφτει

Μπορεί να έχεις εγκλωβιστεί στον αριθμό της ζυγαριάς και να βλέπεις πως δε πέφτει, ενώ ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι πως μετά από έντονη άσκηση το σώμα αποθηκεύει γλυκογόνο, το οποίο περιέχει και νερό με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση που μπορεί να φτάσει τα 1-2 κιλά. Με την λιπομέτρηση λοιπόν θα δεις την ακριβή σύσταση του σώματος σου, κατά πόσο έχει αυξηθεί η μυϊκή μάζα και κατά πόσο έχει πέσει η λιπώδης μάζα.

2. Σωστή απώλεια κιλών

Μπορεί να προσέχεις τη διατροφή σου, να βλέπεις την πτώση στο νούμερο της ζυγαριάς αλλά η λιπομέτρηση θα σε βοηθήσει να δεις αν το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς σε βοηθά να

χάνεις λίπος και όχι υγρά και μύες. Οπότε αποτελεί ένα πιο ασφαλές εργαλείο για τη σωστή απώλεια σωματικού βάρους.

3. Ανάλυση σύστασης σώματος

Η ζυγαριά είναι ένας δείκτης για το σωματικό σου βάρος. Ωστόσο, η λιπομέτρηση σου δίνει μια πιο ουσιαστική εικόνα της σύστασης του σώματος σου. Για την ακρίβεια, μπορείς να δεις που συγκεντρώνεται το λίπος σου τμηματικά δηλαδή σε ποια περιοχή του σώματος σου. Αποτυπώνει καλύτερα την κατάσταση του σώματός σου και αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο συνειδητοποίησης αυτής της κατάστασης και να βελτιώσει την ίδια σου τη ζωή. Ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και σπλαχνικού-κοιλιακού λίπους που αποτελεί και ένα παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα.

Βλέπεις πως η λιπομέτρηση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της προσπάθειας ώστε να επαναφέρεις το βάρος του σώματος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, με ασφαλή τρόπο.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η λιπομέτρηση πραγματοποιείται από διαιτολόγους-διατροφολόγους και αποτελεί μια ανώδυνη, αναίμακτη, οικονομική και σύντομη διαδικασία.