Η «έξυπνη» εφαρμογή υποστηρίζεται ότι μπορεί να  κάνει πιο ακριβείς βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων καταιγίδων και πλημμυρών. 

Μέχρι στιγμής, οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ισχυρά αριθμητικά συστήματα πρόβλεψης καιρού (NWP), τα οποία χρησιμοποιούν πολύπλοκες εξισώσεις που αναλύουν τις κινήσεις στην ατμόσφαιρα προκειμένου να προβλέψουν την πιθανότητα βροχής και άλλων καιρικών φαινομένων. Όπως υποστηρίζεται, οι παραδοσιακές μετεωρολογικές μέθοδοι συνήθως κάνουν ικανοποιητικές προγνώσεις βροχοπτώσεων μόνο για τις επόμενες έξι ώρες έως δύο εβδομάδες.

Tο «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης (precipitation nowcasting system), το οποίο αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του Λονδίνου DeepMind, θυγατρική της Google, το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, επιδιώκει να επιφέρει μια επανάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, φιλοδοξώντας να καλύψει αυτό το «τυφλό σημείο», μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ × 1.280 χλμ.

Η DeepMind δεν ήταν η μόνη ομάδα που προσπαθούσε να αναπτύξει τέτοια εργαλεία, αλλά αυτή τη στιγμή έχει πρωτοστατήσει στον συγκεκριμένο τομέα.

Η τεχνολογία της παρούσας εφαρμογής, βασίζεται σε δεδομένα ραντάρ υψηλής ανάλυσης τα οποία μπορούν να παρακολουθούν την ποσότητα υγρασίας στον αέρα εκτοξεύοντας επανειλημμένα μια δέσμη στο κάτω μέρος της ατμόσφαιρας και μετρώντας τη σχετική ταχύτητα του σήματος, η οποία επιβραδύνεται από τους υδρατμούς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η εφαρμογή της DeepMind αξιολογήθηκε μαζί με δύο υπάρχοντα εργαλεία πρόβλεψης βροχοπτώσεων από περισσότερους από 50 μετεωρολόγους της Met Office, οι οποίοι το κατέταξαν πρώτο για την ακρίβεια και τη χρησιμότητα στο 89% των περιπτώσεων.

Ακόμα, όπως τόνισε ο Niall Robinson, επικεφαλής εταιρικών σχέσεων και καινοτομίας προϊόντων στην υπηρεσία Met Office, «οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ανθρώπων και, όπως υποδηλώνουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα καιρικά φαινόμενα πρόκειται να γίνουν πιο συνηθισμένα. Ως εκ τούτου, οι καλύτερες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις καιρού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς και να ευδοκιμήσουν. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι η πιθανή τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών μας και την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι καιρικές συνθήκες».

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι την ερευνητική ομάδα στελεχώνει και η Ελληνίδα Μαρία Αθανασιάδου, απόφοιτη του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών (1984). Η Μαρία Αθανασιάδου έχει διδακτορικό στη μετεωρολογία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (1994), και σήμερα είναι διευθύντρια καινοτομίας στο Εργαστήριο Πληροφορικής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.