Πόσες φορές σου έχει συμβεί να ξυπνάς με ένα αρνητικό συναίσθημα λόγω κάποιου εφιάλτη, τον οποίο δεν μπορείς να θυμηθείς; Ή πόσες φορές έχεις ξυπνήσει γελώντας με τα αστεία όνειρά σου και μέχρι να ετοιμαστείς για τη δουλειά, τα έχεις ήδη ξεχάσει;

Η ψυχοθεραπεύτρια Dr Jane Haynes, μίλησε στο Stylist για τα όνειρα, τους εφιάλτες και την ψυχική υγεία. Της ζητήθηκε να προτείνει ένα καλό πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας, για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία κι εκείνη απάντησε το εξής:

“Να αρχίσετε να προσέχετε τα όνειρά σας, αλλά και τους εφιάλτες σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνετε ο δικός σας διερμηνέας ονείρων. Ενώ υπάρχουν θεραπευτές και αναγνώστες ταρώ που μπορούν να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τα όνειρά σας, δεν υπάρχουν παντογνώστες ειδικοί. Υπήρξαν αμέτρητοι τρόποι ερμηνείας των ονείρων σε όλο τον πολιτισμό, όπως η Βίβλος, το Κοράνι, η Καμπάλα, η αιγυπτιακή και η ελληνική μυθολογία, οι ρομαντικοί ποιητές, ο Φρόιντ και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μπορείτε να γίνετε ο δικός σας ειδικός στα όνειρα: ασχολούμενοι με το υποσυνείδητό σας, μπορείτε να μάθετε πολλά για τη συναισθηματική σας κατάσταση και να αυξήσετε την αυτογνωσία σας.”

Ακούγεται ενδιαφέρον!

Γιατί αυτό είναι τόσο καλό για τους εαυτούς μας;

“Η ενασχόληση με το μυστήριο του κόσμου με βοηθά να ξεφύγω από τη φρενίτιδα της καθημερινότητας. Βρίσκω απελευθερωτική την εξερεύνηση των γωνιών της φαντασίας μου και της εσωτερικής μου ζωής. Τίποτα δεν κάνει το ξεκίνημα της ημέρας πιο ενδιαφέρον από το να διαβάζω πού έχω βρεθεί στα όνειρά μου.”

Πώς να αρχίσουμε να αναλύουμε τα όνειρά μας;

“Η ανάμνηση των ονείρων είναι θέμα υπομονής και εξάσκησης. Κρατήστε πρόχειρα ένα χαρτί και ένα μολύβι. Είναι απαραίτητο να καταγράψετε το όνειρο αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Τα όνειρα έχουν έναν αλλόκοτο τρόπο να αρνούνται τη σύλληψη και είναι τόσο εφήμερα όσο κάθε πεταλούδα. Η ίδια η σύλληψη γίνεται ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!”

Και ποια είναι τα οφέλη από αυτό;

“Το σπουδαίο με τα όνειρα είναι ότι μας οδηγούν σε ένα τοπίο όπου όλα είναι πιθανά. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα όνειρά μας και μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από τους περιορισμούς των καθημερινών μας ευθυνών και, όπως ο Πίτερ Παν, μπορεί να μάθουμε ακόμη και να πετάμε. Δεν έχουν τιμή και μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν πολλά είδη “πραγματικότητας”. Επίσης, αν μπορέσετε να αναπτύξετε την πειθαρχία να καταγράφετε τα όνειρά σας, ενισχύετε τις δεξιότητες γραφής σας. Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας συγγραφέας για να ονειρεύεστε, αλλά το γράψιμο αποδεδειγμένα βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Η μόνη παγίδα που μπορεί να υπάρξει, είναι ότι μερικές φορές τα όνειρά μας, μας λένε πράγματα που δεν θέλαμε να ξέρουμε. Μπορεί να μας θέσουν κάθε είδους προκλήσεις, αλλά μας βοηθούν επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη συναισθηματική μας ζωή. Το κλειδί είναι να είστε προετοιμασμένοι όταν πιάνετε όνειρα – μπορεί να χρειαστεί να εξερευνήσετε ένα σκοτάδι που δεν είστε έτοιμοι και εκκρεμότητες που δεν ξέρατε ότι έχετε.”

Πώς κάνει η Dr Haynes την καταγραφή των ονείρων;

“Για να μεγιστοποιήσω το δυναμικό των ονείρων μου, κοιμάμαι σε δροσερό δωμάτιο και είμαι επιλεκτική με την ποιότητα των μαξιλαριών μου. Μου αρέσει επίσης να αλλάζω τις στάσεις στις οποίες αποκοιμιέμαι. Νομίζω ότι είναι λάθος να πέφτουμε για ύπνο με την προσδοκία ενός αδιάκοπου ύπνου. Κρατάω ένα ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι μου και ποτέ δεν καταγράφω τα όνειρά μου με στυλό. Αξίζουν το κατάλληλο μελάνι.”

Πώς ο συντονισμός με τα όνειρά της έχει αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο;

“Είμαι επαγγελματικά εκπαιδευμένη ως ψυχοθεραπεύτρια, αλλά τα όνειρα με έχουν κάνει να εκτιμήσω ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα μυστήρια στον ουρανό και στη γη από τα συγκεκριμένα γεγονότα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πραγματικά από πού προέρχονται τα όνειρα. Ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να μας πει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας ενώ κοιμόμαστε, δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα όνειρά μας. Έχω μάθει πολλά για τον εαυτό μου μέσα από τα όνειρά μου και η ενασχόληση με την εσωτερική μου ζωή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσω τη μέρα μου.”