Έχει αποδειχθεί επιστημονικά άλλωστε, ότι γινόμαστε αγνώριστοι ως ανθρώπινα όντα ελλείψει ανθρώπινης επαφής. Φαίνεται ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας -όπως είναι το νερό, ο αέρας και η τροφή- να βιώνουμε καθημερινά την αγκαλιά και τη σωματική σύνδεση μεταξύ μας.

Η σημασία της αγκαλιάς και της σωματικής επαφής για τους ανθρώπους, είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Τα μωρά στα ορφανοτροφεία έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, επειδή, παρόλο που λαμβάνουν σωστή διατροφή, δεν τα κρατούν και δεν τα αγκαλιάζουν όσο συχνά θα έπρεπε, και κυριολεκτικά σταματούν να αναπτύσσονται. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι παίκτες του ΝΒΑ που αγγίζουν καλοπροαίρετα ο ένας τον άλλον περισσότερο στο γήπεδο, κερδίζουν στατιστικά περισσότερους αγώνες.

Η οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir δήλωσε: “Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη”. Η μέση αγκαλιά διαρκεί τρία δευτερόλεπτα, αλλά για να αποκομίσεις πραγματικά τα οφέλη της αγκαλιάς, 15 έως 20 δευτερόλεπτα είναι αυτά που απελευθερώνουν την αισθαντική “ορμόνη της αγάπης” που όλοι λαχταράμε, την ωκυτοκίνη. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί άβολο με έναν συνάδελφο στη δουλειά, αλλά είναι σίγουρα εφικτό ως πρακτική για να συνδεθείς πραγματικά και να λάβεις τα οφέλη της αγκαλιάς με φίλους, συγγενείς, τα παιδιά σου και τους συντρόφους σου. Κράτησε λοιπόν πραγματικά αυτή την αγκαλιά μόλις δεσμευτείς να σκύψεις, και αν χρειαστεί, μπορείς ακόμη και να εξηγήσεις γιατί είσαι ακόμη προσκολλημέν@, καθώς αισθάνεσαι ότι @ σύντροφος της αγκαλιάς σου αρχίζει να απομακρύνεται, τηρώντας τα κοινωνικά πρότυπα της γρήγορης αγκαλιάς.

Σχετικά με το θέμα της αγκαλιάς στο σπίτι η Ryan Haddon αναφέρει στο Poosh: Έχω ένα 5χρονο παιδί, και όταν έχω φτάσει στα όριά μου με τις αταξίες της, έχω διαπιστώσει ότι αν την αγκαλιάσω (όταν είναι πρόθυμη), διαλύει την απογοήτευσή μου και με ανακατευθύνει στο κέντρο της καρδιάς μου, όπου πραγματικά συνδεόμαστε και παρακάμπτουμε τις αρνητικές συμπεριφορές μαζί. Μερικές φορές, απλά στέκομαι με τον σύζυγό μου στην κουζίνα και αγκαλιαζόμαστε χωρίς λόγια. Υποθέτω ότι διαρκεί ένα ή δύο λεπτά. Απλά νιώθουμε και οι δύο σαν ένα ασφαλές λιμάνι μέσα στην πολυπραγμοσύνη της ζωής, που μας φέρνει στο τώρα. Και μετά από μια καλή διαφωνία μεταξύ μας, μόλις αυτή αποκατασταθεί οριακά, η αγκαλιά φαίνεται να είναι αυτό που νιώθουμε σωστό για να γεφυρώσουμε το χάσμα που απέμεινε, να βιώσουμε ξανά την εγγύτητα που ενισχύει το “συγγνώμη”. Έτσι, η αγκαλιά μπορεί να είναι η συνειδητή αγκαλιά του άλλου, για να εδραιώσει αυτό που ήδη υπάρχει, καθώς και η σύσφιξη των δεσμών, όταν υπάρχει δυσλειτουργία. Μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας στην οποία ανταποκρίνεται το σώμα, ενεργοποιώντας φυσικά συναισθήματα ευεξίας, καθώς και πλημμυρίζει τον οργανισμό μας με καταπληκτικές ορμόνες.

Ακολουθούν μερικά ακόμη οφέλη από το “αγκάλιασμα” με πρώτο και καλύτερο τις δυο καρδιές πιεσμένες μεταξύ τους για 20 δευτερόλεπτα!

  • Χτίζει εμπιστοσύνη και ασφάλεια μεταξύ δύο ανθρώπων
  • Η διατήρηση της αγκαλιάς, ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, ανεβάζοντας τη διάθεσή σου
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
  •  Χαλαρώνει τους μύες και απελευθερώνει την ένταση στο σώμα
  •  Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα
  •  Μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση
  •  Μας φέρνει στο παρόν συνδεόμενοι πλήρως ο ένας με τον άλλο
  •  Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας επειδή νιώθουμε ότι μας αγαπούν
  •  Αυξάνει την ωκυτοκίνη στον οργανισμό μας, η οποία θεραπεύει τα συναισθήματα μοναξιάς και θυμού

Ουσιαστικά, η αγκαλιά είναι ένας καλά μελετημένος, εξαιρετικά αποτελεσματικός και ανέξοδος τρόπος θεραπείας της αρρώστιας, της ασθένειας, της μοναξιάς, της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Για να μην αναφέρουμε όλα τα διαπροσωπικά πλεονεκτήματα της επικοινωνίας της συμπόνιας, του δεσμού και της ενίσχυσης της εγγύτητας και της σύνδεσης καθώς ταξιδεύουμε στη ζωή ο ένας δίπλα στον άλλο.

Κάνοντας αυτή τη συνειδητή προσπάθεια να επιβραδύνεις τις στιγμές του χαιρετισμού και της αποχώρησης με μια γνήσια αγκαλιά αντί για έναν επιπόλαιο κοινωνικό χαιρετισμό, θα ωφελήσει και τους δύο σε πολλά επίπεδα ευεξίας. Συνέχισε λοιπόν να αγκαλιάζεις και από εδώ και στο εξής, κάνε τις αγκαλιές να διαρκούν!