Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φλιτζάνι καφέ μετά την άσκηση αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την παροχή μυϊκού γλυκογόνου, που σημαίνει ότι οι μυς είναι σε θέση να αναρρώσουν γρηγορότερα.

Οι δρομείς είναι συχνά λάτρεις του καφέ. Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα ζεστό, μαύρο φλιτζάνι καφέ που θα σε κάνει να νιώθεις ενέργεια και ετοιμότητα έτσι ώστε να καλύψεις μερικά μίλια.

Αυτή η συσχέτιση δεν είναι μόνο ψυχοσωματική. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 1984 και 2004, η καφεΐνη ήταν μια απαγορευμένη ουσία στο αγωνιστικό τρέξιμο. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο δύο φλιτζάνια καφέ μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή στη μακροπρόθεσμη διαδρομή κατά μέσο όρο κατά 24%.

Αλλά αν πιστεύεις ότι ο καφές εξυπηρετεί μόνο ως προπονητικό «σνακ», μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς. O γαλακτώδης, ζαχαρούχος καφές είναι καλύτερος για γρηγορότερη μυϊκή αποκατάσταση.

Μια νέα μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι ένα latte μετά την προπόνηση μπορεί επίσης να προσφέρει ορισμένα σοβαρά οφέλη.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μετά από μια σκληρή προπόνηση μπορεί να συμβάλλει σε μια πιο αποτελεσματική μυϊκή ανάκαμψη. Οι επιστήμονες έβαλαν μερικούς ποδηλάτες να οδηγήσουν για τέσσερις ώρες ένα απόγευμα και στη συνέχεια τους έβαλαν να επαναλάβουν την πρόκληση το επόμενο πρωί. Μετά το δεύτερο slog, σε ορισμένους ποδηλάτες δόθηκε γαλακτώδης, ζαχαρούχος καφές, ενώ άλλοι κατανάλωσαν ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη, με ζάχαρη.

Όσοι κατανάλωσαν καφέ είδαν την παροχή μυϊκού γλυκογόνου τους να αυξάνεται κατά 57% περισσότερο από εκείνους που έπιναν το ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μελέτη δεν εξέτασε τον αντίκτυπο του μαύρου καφέ, αλλά μάλλον έναν συνδυασμό καφεΐνης, υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Επομένως, αν θέλεις να επωφεληθείς από τα οφέλη, είτε συνδύασε το Americano μετά την προπόνηση σου με κάτι όπως μια μπανάνα και βούτυρο ξηρών καρπών ή βεβαιώσου ότι έχεις μια κρεμώδη, γλυκιά κούπα.

Τώρα, όλα αυτά είναι υπέροχα νέα αν τρέχεις το πρωί. Μπορείς να σηκωθείς, να πιεις το αναζωογονητικό σου φλιτζάνι πριν βγεις έξω και στη συνέχεια να καταναλώσεις τον δεύτερο καφέ της ημέρας μετά την προπόνησή σου για να ενισχύσεις ξανά την ενέργειά σου και να επιταχύνεις την ανάρρωσή των μυών. Ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση καφέ (πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει την εντερική υγεία) είναι ότι βελτιώνει τη διάρκεια ζωής και συμβάλλει στη συνολική ενυδάτωση.

Και τελικά εάν γυμνάζεσαι αργά το απόγευμά ή το βράδυ. Πως μπορείς να πετύχεις γρηγορότερη μυϊκή ανάκαμψη;

Εάν τελικά τρέχεις αργά, μπορεί να μην είσαι και πολύ πρόθυμη να αρχίσεις να πίνεις καφεΐνη στις 6-7 το απόγευμα. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «ηρεμήσεις» τους μύες μετά από ένα τρέξιμο ή ένα session με βάρη. Από το να καταναλώσεις ένα θρεπτικό δείπνο με την σωστή αναλογία σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά μέχρι και να κοιμηθείς νωρίτερα τις ημέρες με έντονη προπόνηση. Ακολουθώντας ένα γρήγορο τρέξιμο με ένα πολύ χαλαρό τρέξιμο μετά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύες να ανακάμψουν. Ενώ μην ξεχνάς ότι και οι συχνές ημέρες ανάπαυσης επιτρέπουν επίσης στο σώμα να επανέλθει γρηγορότερα.

Τι κρατάμε απ’ όλα αυτά;

Σαφώς δεν λέμε ότι ο καφές είναι το καλύτερο και το τέλος της ανάκαμψης, αλλά αυτή η πολύ μικρή μελέτη δίνει σε όσους από εμάς πίνουμε περισσότερες από μία δόση κάποια παρηγοριά ότι κάνουμε στο σώμα μας περισσότερο καλό παρά κακό.