Αν ψάχνεις για την ιδανική γέμιση γαλοπούλας ή απλά άλλη μια προσθήκη στη λίστα με τα ορεκτικά του μενού σου αυτή είναι η ιδανική συνταγή.

Χρησιμοποιώντας μπριός ως βάση και αρωματίζοντάς το με σοταρισμένα μανιτάρια, τραγανό μπέικον και φρέσκα μυρωδικά έχεις σίγουρα την τέλεια προσθήκη στο μενού σου.

Υλικά:

  • 1 ψωμί μπριός
  • 4 φέτες μπέικον
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 μεγάλα κοτσάνια σέλινο, κομμένο σε κύβους
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 1/2 έως 2 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψε το ψωμί μπριός σε κυβάκια. Άπλωσέ τα σε μία στρώση σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήσε τα, ανακατεύοντας μια φορά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Άφησέ τα στην άκρη να κρυώσουν. Αύξησε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς

Σε ένα μεγάλο τηγάνι πρόσθεσε το μπέικον σε μία στρώση. Ρύθμισε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σώταρε μέχρι το μπέικον να γίνει τραγανό, αναποδογυρίζοντάς τα μία φορά, περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά. Μετάφερε το μπέικον σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να κρυώσει. Μόλις το μπέικον κρυώσει αρκετά, ψιλόκοψέ το.

Πρόσθεσε στο τηγάνι το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Σόταρε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και το σκόρδο και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια, περίπου 3 λεπτά.

Σβήσε το μάτι της κουζίνας και πρόσθεσε όλο μαϊντανό (εκτός από 1 κουταλάκι του γλυκού που θα χρησιμοποιηθεί για το γαρνίρισμα) μαζί με το φασκόμηλο και το θυμάρι. Ανακάτεψε καλά.

Λάδωσε ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε το φρυγανισμένο μπριός, το ψιλοκομμένο μπέικον, τα μαγειρεμένα λαχανικά, τα αυγά, 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό και το αλάτι. Ανακάτεψε απαλά για να συνδυαστούν. Πρόσθεσε περισσότερο ζωμό αν χρειάζεται, 1/4 φλιτζάνι τη φορά, για να ενυδατωθεί το ψωμί χωρίς να γίνει το μείγμα πολύ μαλακό.

Μετάφερε το μείγμα στο ταψί που έχεις ετοιμάσει και σκέπασέ το καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήσε μέχρι να φουσκώσει, περίπου 25 λεπτά και μετά αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο. Ψήσε άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟMA: Οι καλύτερες σαμπάνιες για να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα