Τα όνειρά σου είναι τόσο ρεαλιστικά, που σε αφήνουν εξαντλημένο; Εκεί που πετούσες, τα δόντια σου έπεσαν και στη συνέχεια έπρεπε να παλέψεις με μια γιγαντιαία αρκούδα. Τι μέρα! Αλλά δεν ήταν μια μέρα, ήταν απλώς ένα όνειρο. Τώρα πρέπει να ξυπνήσεις και να ετοιμαστείς για τη δουλειά. Δύσκολο…

Τελικά μπορούν τα όνειρα να σε κουράσουν; Ή μήπως γίνεσαι λίγο δραματική;

Εξαρτάται από το πότε κατά τη διάρκεια του ύπνου σου θα ονειρευτείς. Αν βλέπεις όνειρα κατά τη φάση ύπνου REM τότε δε θα σε κάνουν να κουραστείς. Ο ύπνος REM είναι πιο αναζωογονητικός. Αντίθετα, εάν δεν είσαι σε ύπνο REM, ναι, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόπωση και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας σπάσουμε τα διαφορετικά στάδια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM, για να καταστήσουμε τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα.

Στις δύο πρώτες φάσεις του ύπνου σου, είσαι βασικά σε έναν αρκετά ελαφρύ ύπνο, στον οποίο μπορείς εύκολα να ξυπνήσεις. Στη συνέχεια, κατά το τρίτο και τέταρτο στάδιο, αρχίζεις να μπαίνεις σε έναν πολύ βαθύτερο ύπνο. Εκεί είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσεις και το σώμα σου γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έπειτα, φτάνεις τελικά στον ύπνο REM. Βιώνεις πολλαπλά στάδια REM καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, με κάθε ένα να διαρκεί περίπου μία ώρα. Και ναι, κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων REM είναι που συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα ανάλογα τον οργανισμό.

Το στάδιο ύπνου REM είναι η ώρα που συμβαίνουν τα περισσότερα από τα όνειρά σου, αλλά είναι, επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά στάδια του ύπνου. Αναζωογονεί το σώμα και το νου και βοηθάει τη μνήμη και την υγεία σου. Αν έχεις ζωντανά όνειρα, αυτός είναι ο ύπνος REM.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ίσως να μην ονειρευτείς σε άλλες φάσεις του ύπνου. Αυτό θεωρείται ένα «μη-REM όνειρο», το οποίο είναι συνήθως σημάδι ότι δεν έχεις μια ξεκούραστη νύχτα. Βέβαια από αυτή την άποψη, τα όνειρα θα μπορούσαν να σε αφήσουν να νιώσεις λίγη υπνηλία την επόμενη μέρα.

Ενώ τα όνειρα REM δεν θα σε αφήσουν ακριβώς να αισθανθείς κουρασμένος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να διακόψουν τον ύπνο σου και να επηρεάσουν την ποιότητά του. Πολλά φάρμακα (όπως της κατάθλιψης) μπορεί να σε εμποδίσουν να έχεις τον ύπνο REM και ζωντανά όνειρα. Ή ιατρικά προβλήματα, όπως ο χρόνιος πόνος ή η καούρα μπορούν να σε ξυπνήσουν στη μέση του ύπνου σου. Το ίδιο το όνειρο, όμως, δεν θα σε κάνει να κουραστείς.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν είδες ότι πολέμησες μια αρκούδα, ανεξάρτητα από το πόσο εξάντληση μπορεί να αισθάνθηκες εκείνη τη στιγμή, δεν θα σε κάνει να αισθανθείς κουρασμένος μόλις ξυπνήσεις.

Ωστόσο, εάν συμβεί να μην έχεις μια καλή νύχτα ύπνου, το σώμα σου μπορεί πραγματικά να ανακάμψει καλύτερα από ό, τι νομίζεις. Πηγαίνει στο πιο ουσιαστικό στάδιο του ύπνου, το οποίο είναι REM.

Συμπέρασμα: Προσπάθησε να κοιμάσαι περίπου επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ και μην φοβάσαι πάρα πολύ αν ένας τρομακτικός εφιάλτης σε ξυπνήσει. Πιθανότατα, το σώμα σου θα ξέρει πώς να αναπληρώσει.


featured image: BONNINSTUDIO, STOCKSY