Πώς επηρεάζει η μπλε ακτινοβολία το δέρμα σου

Πώς επηρεάζει η μπλε ακτινοβολία το δέρμα σου

Η καθημερινή χρήση του κινητού θεωρείται πλέον δεδομένη. Στον δρόμο, στη δουλειά, στον καφέ με τους φίλους είμαστε σχεδόν κολλημένοι με το smartphone ή το tablet μας. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως ο μέσος ενήλικας περνά περίπου 10 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη που εκπέμπει μπλε ακτινοβολία. Δυστυχώς για εμάς το φως αυτό δεν είναι και τόσο αθώο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα λιγάκι από την αρχή.

Τι είναι η μπλε ακτινοβολία;

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μήκη κύματος φωτός. Από τη μια μεριά του φάσματος υπάρχουν οι ακτινοβολίες υψηλής συχνότητας τις οποίες δεν μπορούμε να δούμε όπως οι ακτίνες UV και από την άλλη μεριά υπάρχει το ορατό φως. Το φως αυτό δηλαδή με το οποίο βλέπουμε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και που αποτελείται από πολλά χρώματα συνθέτοντας το ορατό λευκό φως. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών συσκευών ένα από αυτά τα χρώματα που εκπέμπονται είναι το μπλε ή μωβ. Ονομάζεται υψηλής ενέργειας ορατό φως.

Τι αντίκτυπο έχει στην επιδερμίδα μας;

Δεν υπάρχει μια εντελώς ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μιας και διεξάγονται ακόμη πολλές έρευνες ώστε να γίνει απολύτως κατανοητή η επίδραση της μπλε ακτινοβολίας στην επιδερμίδα μας. Παρόλα αυτά, οι συνεχείς έρευνες έχουν δείξει πως η ακτινοβολία αυξάνει το οξειδωτικό στρες δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες στο δέρμα μας. Που σε βάθος χρόνου προκαλούν πρόωρη γήρανση. Επίσης, εάν η επιδερμίδα σου είναι πιο επιρρεπής στις πανάδες, να ξέρεις ότι μπορούν να προκληθούν και από το μπλε φως. Όταν μάλιστα έρχεται απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Δυστυχώς η ακτινοβολία αυτή διεισδύει ακόμη βαθύτερα στο δέρμα μας από ότι οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τέλος, σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως μετά από μια σειρά ή βίντεο στο YouTube δεν μπορεί να σε πιάσει ο ύπνος. Αυτό συμβαίνει μιας και το μπλε φως αποδιοργανώνει τον οργανισμό δίνοντας το σήμα πως ακόμη έξω είναι μέρα. Οπότε δεν σταματά τις μηχανές του σώματός μας. Έτσι την επόμενη ήμερα φαινόμαστε διπλά κουρασμένες. Και η διαδικασία ανάπλασης του δέρματος έχει διακοπεί.

Το μπλε φως όμως έχει και τη θετική του πλευρά. Η κυριότερη πηγή μπλε φωτός είναι ο ίδιος ο ήλιος που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό. Τον κύκλο του ύπνου δηλαδή, την διάθεση αλλά και την μνήμη. Επίσης, όσοι υποφέρουν από έντονη ακμή το μπλε ρυθμιζόμενης έντασης φως μπορεί να βελτιώσει αυτή την ανισορροπία του δέρματος πάντα υπό την επίβλεψη του δερματολόγου.

Πώς να λάβεις τα μέτρα σου

Νομίζω είναι προφανές πως ένα βασικό βήμα είναι η μείωση των ωρών που περνάς παίζοντας με το κινητό. Καλό θα ήταν το βράδυ να επιλέγεις το “night mode” όπου κάνει το φως περισσότερο κίτρινο από ότι μπλε. Από τη μεριά της περιποίησης ένα αντιοξειδωτικό serum θα ήταν μια καλή αρχή όπως και η καθημερνή εφαρμογή της νέας γενιάς αντηλιακών που μας προστατεύουν και από τη μπλε ακτινοβολία.

Δες ακόμα:

Τι είναι τελικά αυτό το μπλε φως που σου χαλάει τη μέρα και πως να το αλλάξεις


featured image: harpers bazaar
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.