Αν υπάρχει ένα παγκοσμίως αγαπημένο συστατικό που συνδυάζεται καλά με σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο και μπορεί να παρασκευαστεί με πρακτικά άπειρους τρόπους, αυτό είναι οι πατάτες.

Τηγανητές πατάτες, πουρές, πατατοσαλάτα, η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται. Όμως, ενώ οι λευκές και οι γλυκοπατάτες κλέβουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, υπάρχει μια άλλη λιγότερο γνωστή παραλλαγή που θα πρέπει να κοσμεί το τραπέζι σου, καθώς διαθέτουν μια εντυπωσιακή ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και βασικών θρεπτικών συστατικών: οι μωβ πατάτες.

Τις βρίσκεις ευκολότερα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αλλά γενικότερα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο. Οι μωβ πατάτες είναι μέλος της οικογένειας Solanum tuberosum και διαθέτουν μια γήινη, ξηρή γεύση που μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους γευστικούς τρόπους.

Γιατί όμως είναι μωβ; «Οι μωβ πατάτες παίρνουν τη χρωστική τους από μια κατηγορία φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνες (αυτή είναι η ίδια ένωση που βρίσκεται στα βατόμουρα)», εξηγεί η διαιτολόγος Molly Knudsen, M.S., RDN στο MindBodyGreen.com.

Στο ελαφρώς πιο εξειδικευμένο άκρο του φάσματος των προϊόντων, μπορεί να μην μπορείς εύκολα να βρεις μωβ πατάτες σε κάθε μπακάλικο.

Έτσι, πριν ξεκινήσεις το κυνήγι για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο, διάβασε παρακάτω όλα όσα ίσως χρειαστεί να ξέρεις για το γιατί οι μωβ πατάτες αξίζουν μια δεύτερη ματιά.

Τα οφέλη για την υγεία:

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το να «γεμίζεις» το σώμα σου με αντιοξειδωτικά μπορεί να έχει μια σειρά από βαθιά οφέλη και οι μωβ πατάτες είναι γεμάτες με αυτή την ένωση ακόμη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πατάτα. «Οι μωβ πατάτες περιέχουν περίπου τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις κίτρινες ή λευκές πατάτες», εξηγεί η διαιτολόγος υγείας των γυναικών και οικοδέσποινα του The Flourish Heights Podcast Valerie Agyeman, R.D.

Να θυμάσαι πώς αυτές οι πατάτες συγκεντρώνουν τη χρωστική τους από τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι πολυφαινολικές (αντιοξειδωτικές) ενώσεις, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς, να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και να προάγει τη γνωστική και την υγεία των ματιών”, σημειώνει η Knudsen.

Μπορούν να ρυθμίσουν το επίπεδα σακχάρου

Οι μωβ πατάτες όχι μόνο προσφέρουν ένα μοναδικό γευστικό προφίλ, αλλά αυτό το άμυλο μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές πατάτας. Συγκριτικά με τις άλλες πατάτες, οι μωβ πατάτες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. «Οι μωβ πατάτες έχουν εκτιμώμενο γλυκαιμικό δείκτη (GI) 77, ο οποίος είναι πολύ πιο ευνοϊκός από τον ΓΔ 93 στις λευκές πατάτες».

«Ενώ ένας ΓΔ της τάξεως του 70 ή μεγαλύτερος θεωρείται υψηλός, η κατανάλωση μωβ πατάτας, ειδικά σε συνδυασμό με πρωτεϊνούχα τρόφιμα και καλά λιπαρά , μπορεί να έχει πιο ευνοϊκή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Το να λαμβάνεις υπόψιν το σάκχαρό σου σχετικά με τη διατροφή σου είναι επίσης σημαντικό όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Γενικότερα να θυμάσαι πως τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να σου προσφέρουν ενέργεια, μεγαλύτερο κορεσμό και σταθερότητα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Τα οφέλη για την υγεία δεν σταματούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, οι μωβ πατάτες διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Οι συγκεκριμένες πατάτες περιέχουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και κάλιο υποστηρίζοντας έτσι την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Για όσους δεν είναι σίγουροι γιατί αυτό έχει αξία, οι βιταμίνες Β είναι υπεύθυνες για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και της διάθεσης, ενώ παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάλιο, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί για να συνθέτει πρωτεΐνες και να διατηρεί τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων .Αυτό είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου εάν θέλεις το σώμα σου να αισθάνεται καλύτερα.

Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζοντας επίσης τη δημιουργία κολλαγόνου στο σώμα και διασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη με τα χρόνια. Είναι ασφαλές λοιπόν να πούμε ότι οι μοβ πατάτες φέρνουν πολλά οφέλη στο τραπέζι.

Πώς διαφέρουν οι μωβ πατάτες από τις άλλες πατάτες

Σίγουρα, οι μωβ πατάτες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, αλλά διαφέρουν πραγματικά από οποιαδήποτε άλλη πατάτα; Λοιπόν, αυτή η παραλλαγή μοιάζει περισσότερο με τις κοκκινωπές πατάτες σε μακροθρεπτική αξία και υφή. «Βασικά, έχουν παρόμοια ποσότητα υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης», σημειώνει η Agyeman.

«Ωστόσο, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».

Σε σύγκριση με τις λευκές πατάτες, η Knudsen εξηγεί ότι αυτή η πολύχρωμη ποικιλία είναι ελαφρώς πιο πυκνή και χορταστική. «Εκτός αυτού οι μωβ περουβιανές πατάτες έχουν πιο αλευρώδη υφή (παρόμοια με την πατάτα που χρησιμοποιείται συνήθως για ψητές πατάτες ή τηγανητές πατάτες) επειδή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο», προσθέτει.

Μαγείρεμα με μωβ πατάτες

Όπως και με όλες τις άλλες μορφές, η μωβ πατάτα είναι εξίσου ευέλικτη όταν πρόκειται για την παρασκευή γκουρμέ γευμάτων στην κουζίνα. Φυσικά μπορείς εύκολα να τις μαγειρέψεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που κάνεις τις γλυκοπατάτες, ή τις λευκές. Τρώγονται βραστές, ψητές, σε μορφή πουρέ, αλλά και στον ατμό. Ωστόσο υπάρχουν τόσοι άλλοι μοναδικοί τρόποι για να μαγειρέψεις μωβ πατάτες και να συμπληρώσεις οποιοδήποτε γεύμα.

Μια πολύ γευστική πρόταση είναι να κόψεις στη μέση τις μωβ πατάτες, να τις ρίξεις σε λάδι αβοκάντο με λίγο αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη και να τις ψήσεις στους 400 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Μήνυμα για το σπίτι

Δεν είναι πραγματικά δίκαιο να ταξινομήσουμε οποιαδήποτε μορφή πατάτας ως πιο υγιεινή από τις άλλες. Ωστόσο εξετάζοντας τη διατροφική αξία των μωβ πατατών, ίσως χρειαστεί να τις κατατάξουμε στη λίστα με τα αγαπημένα. Λαμβάνοντας υπόψη τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και γενικά τη νόστιμη γεύση, οι μωβ πατάτες θα πρέπει να γίνουν μια νέα βάση στο πρόγραμμα γευμάτων σου όλο το χρόνο.

Άλλωστε, όσο πιο πολύχρωμο το πιάτο σου, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες προσλαμβάνεις!