Η Μιρέλα Πάχου, εκτός από το τραγούδι, ασκεί καθημερινά και την επιστήμη της νομικής. Η ίδια, τα συνδυάζει και τα δυο με μεγάλη επιτυχία, και ενώ βρίσκεται τα πρωινά στο γραφείο της, «δημιουργεί» τον χρόνο που χρειάζεται, και μας παρουσιάζει το νέο της τραγούδι «Εδώ θα μείνω».

Τα τραγούδια της Μιρέλας, είναι πότε βιωματικά και πότε όχι. Η έμπνευση της όπως αναφέρει και η ίδια γεννιέται από παντού και πουθενά, κάτι που από την δική μας εμπειρία μας έχει κάνει να ταυτιστούμε τη μουσική της. Άλλωστε όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει ένα από τα τραγούδια της – σταθμός – με το δικό της όνομα στον τίτλο «Μιρέλα»…

Με ποιο τραγούδι ξεκινάς κάθε μέρα πριν βρεθείς στο γραφείο σου;

«Δεν μας τρομάζει εμάς ο καιρός, ας τον τρέμουν οι άλλοι,

Εμείς που ζήσαμε λίγο στο φως, πάντα λέμε χαλάλι»

(Στη δική μου γειτονιά / Στίχοι: Σταύρος Σταύρου, Μουσική: Νίκος Μερτζάνος)

Επέλεξες να ασχοληθείς με την νομική στο ακαδημαϊκό και συμβουλευτικό κομμάτι της. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου ξεκίνησα άσκηση και στη συνέχεια μάχιμη δικηγορία. Όμως η συνέχιση των σπουδών μου, αρχικά σε μεταπτυχιακό και στη συνέχεια σε διδακτορικό επίπεδο, με οδήγησε σταδιακά στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας. Δίδαξα στο Πανεπιστήμιο Neapolis της Πάφου και σήμερα είμαι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Θα σκεφτόσουν να κάνεις το ίδιο και με την μουσική; Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μην είναι πάνω στην σκηνή;

Θεωρητικά ναι, θα μπορούσα να ασχοληθώ σε ακαδημαϊκό επίπεδο με τη μουσική, γιατί η ελευθερία της τέχνης ήταν ανέκαθεν ένα από τα αντικείμενα της έρευνάς μου. Τώρα ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου εκτός σκηνής, αλλά ποτέ χωρίς μουσική.

Υπάρχει κοινός παρονομαστής κατά την άποψη σου στη μουσική και τη νομική;

O κανόνας και η εφαρμογή του. Η εσωτερική τάξη και η οργάνωση. Η αρμονία και η επικοινωνία.

Ερμηνεύεις και γράφεις τραγούδια. Τι σε ωθεί στο να γράψεις κάθε φορά; Είναι βιωματικά τα τραγούδια σου;

Τις περισσότερες φορές δεν είναι βιωματικά, τουλάχιστον όχι με την έννοια της προσωπικής άμεσης εμπειρίας. Η έμπνευση γεννιέται από παντού και από το πουθενά, εικόνες και ήχους από τον κόσμο που μας περιβάλλει, αφηγήσεις, συναισθήματα, άλλες μουσικές. Κάποιες φορές υπαγορεύεται και από την οπτική του καλλιτέχνη. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι το «Δύο και κάτι», που έντυσε με τη μουσική του ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Και επίσης οι «Νομάδες», που έγραψα σε ένα βανάκι, εν μέσω καλοκαιρινής περιοδείας.

Το 2015 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Μιρέλα», το οποίο 8 χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι στις top επιλογές των ακροατών. Τι πιστεύεις ότι έκανε αυτό το τραγούδι τόσο ξεχωριστό, και διαχρονικό;

Και το «Μιρέλα» ανήκει στην κατηγορία αυτών των τραγουδιών. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ένας από τους λόγους που αγαπήθηκε, για μένα είναι έτσι και αλλιώς ξεχωριστό. Γενικά όμως πιστεύω ότι είναι ένα «έξυπνο» και αυθεντικό τραγούδι, όσο έξυπνος και αυθεντικός είναι και ο δημιουργός του, Σπύρος Γραμμένος.

Το νέο σου τραγούδι με τίτλο «Εδώ θα μείνω» μόλις κυκλοφόρησε, μίλησε μας για αυτό…

Το τραγούδι κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα περίπου, σε δικούς μου στίχους και μουσική. Το τραγούδι είναι προπομπός του τρίτου προσωπικού μου δίσκου που θα κυκλοφορήσει σύντομα από το Ogdoo Music Group με τίτλο «Εδώ θα μείνω» και θα περιλαμβάνει 8 τραγούδια που συνοψίζουν όσες μουσικές έχω αγαπήσει, όσες κουβαλώ βιωματικά (όπως πχ. τα παραδοσιακά νησιώτικα τραγούδια ή τα παλιά λαϊκά από τα ακούσματα του μπαμπά) αλλά νέες μουσικές, που όλες γίνονται ένα, μέσα από το φίλτρο του ακορντεόν!

Μπορείς να σκεφτείς κάποιο μέρος που θα έλεγες με σιγουριά «εγώ μένω εδώ, μη ρωτάς μέχρι πότε, για πάντα νομίζω»;

Ειλικρινά μιλώντας, όχι. Αυτό άλλωστε υπονοεί και το ρήμα «νομίζω» του στίχου (γέλια).

Τι θα δούμε από εσένα το καλοκαίρι που έρχεται;

Οι καλοκαιρινές συναυλίες έχουν ήδη ξεκινήσει! Με προσωπικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και παραστάσεις με τίτλο «Τα Κινηματογραφικά Ντουέτα», παρέα με τον αγαπημένο μου Αδάμ Τσαρούχη και μία υπέροχη ομάδα μουσικών (Δημήτρη Σινογιάννη στην ηλεκτρική κιθάρα, Δημήτρη Μουτάφη στο μπάσο, Θανάση Τερψιόπουλο στα πλήκτρα και Δημήτρη Χριστοδουλάκη στα τύμπανα), σε ένα αφιέρωμα στα αγαπημένα σε όλους τραγούδια της μεγάλης οθόνης. Θα χαρώ να ανταμώσουμε σε κάποιο σταθμό της περιοδείας μας!

#RuleBreakers .. εσένα τι θα σ ’έκανε να σπάσεις τους κανόνες του σήμερα;

Μιλάμε προφανώς για τους προσωπικούς μας κανόνες. Για τα κριτήρια και τις πεποιθήσεις που έχει δημιουργήσει ο καθένας μας σχετικά με το τι χρειάζεται να συμβαίνει για να νιώθει ευτυχισμένος, ή τέλος πάντων να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Ε λοιπόν κάποιους από αυτούς τους σπάω, ή μάλλον τους αναθεωρώ κάθε τόσο και φτιάχνω νέους, περισσότερο κατάλληλους, θέλω να πιστεύω.