Ο κορονοϊός αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης πλέον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πανδημία και συνιστά ένα είδος «απομόνωσης» στο σπίτι δεδομένου ότι οι χώροι εργασίας και διασκέδασης έχουν κλείσει. Το hashtag #μενουμεσπιτι είναι κυρίαρχο στα social media αυτή τη στιγμή. Κοιτάζοντας την κατάσταση από ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι μερικές μέρες «εγκλεισμού» δεν μοιάζουν απειλητικές. Ωστόσο, πολλές φορές, η οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα και τους ρυθμούς του καθενός μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ψυχική του υγεία.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, με ποιους τρόπους θα αξιοποιήσεις τον περισσότερο πια χρόνο σου στο σπίτι;

1. Οργάνωσε το χώρο σου

Ένας οργανωμένος, καθαρός χώρος όχι μόνο θα σε κρατήσει σε κίνηση αλλά και θα αλλάξει την οπτική σου για αυτόν. Δεν χρειάζεται να γίνεις η Marie Kondo ή να αγοράσεις όποιο καθαριστικό υπάρχει. Μπορείς να αρχίσεις με την αναδιοργάνωση του δωματίου σου και σταδιακά, να περνάς και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού σου. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ικανοποιήσει και θα σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο άνετα στο σπίτι σου.

2. Επικοινώνησε με τους οικείους σου

Η επικοινωνία με τους αγαπημένους σου ανθρώπους είναι ίσως κάτι που θεωρείς δεδομένο. Σε αυτή τη φάση, θα το χρειαστείς αρκετά. Και να που θα βοηθήσει η τεχνολογία. Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, τηλεφώνου ή κάμερας με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μπορεί σίγουρα να σε γεμίσει ζεστασιά και υποστήριξη ακόμη και αν βρίσκεστε σε διαφορετικά μέρη. Το να ακούσεις τα νέα κάποιου κοντινού σου ανθρώπου και να ξεχαστείς λίγο από τις ειδήσεις που κατακλύζουν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, μπορεί να σε ωφελήσει πολύ.

3. Γυμνάσου

Με άλλα λόγια, προσπάθησε να είσαι συνεχώς σε κίνηση. Μπορείς να γυμναστείς με διάφορα work out videos ή με props –λάστιχα, βαράκια- που είχες σπίτι αλλά δεν είχε τύχει να χρησιμοποιήσεις μέχρι τώρα. Θα αυξήσει αρχικά την αυτοπεποίθηση σου, θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό σου και θα αλλάξει αμέσως τη διάθεση σου. Επίσης κάθε απόγευμα στις 18.00 στον λογαριασμό μας στο Ιnstagram θα βρεις ένα live online μάθημα yoga για να εξασκηθείς στο σπίτι.

4. Αναπνοές

Κι όμως. Οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σε ηρεμήσουν, να σε καθησυχάσουν και να κρατούν το σύστημα σου σε ισορροπία. Δοκίμασε το. Πάρε βαθιές, αργές ανάσες κάθε φορά που ακούς κάποια αρνητική είδηση. Λειτουργεί σαν «φάρμακο» καθώς βοηθά τον εγκέφαλο σου να χαλαρώσει πολύ πιο γρήγορα.

5. Netflix & Chill

Υπεύθυνα πάντα. Σίγουρα, η αγαπημένη σου σειρά ή ταινία μπορεί να σε χαλαρώσει αλλά φρόντισε να μην είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη διάθεση σου. Παρόλα αυτά, τα γούστα διαφέρουν. Διάλεξε αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και πιο θετικά.

6. Βιβλία

Αν είσαι φαν των βιβλίων, αυτή είναι η καλύτερη περίοδος να αξιοποιήσεις κάποιο από εκείνα που άφηνες στην άκρη λόγω περιορισμένου χρόνου. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις και μια ηλεκτρονική έρευνα αγοράς για να επιλέξεις κάποιο που ήθελες να αγοράσεις.

Όπως και να έχει, αυτό που προέχει είναι η ψυχραιμία και η θετική οπτική των πραγμάτων. Σίγουρα, η σωματική υγεία γίνεται κεντρικό θέμα με αφορμή τον νέο ιό αλλά όλα ξεκινούν από την ψυχική υγεία. Φρόντισε να είσαι ευδιάθετη όσο περισσότερο μπορείς τηρώντας βέβαια και τις οδηγίες προστασίας.

featured image: MyLife.com.cy