Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που μας έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ειδικά όσους έχουν ταλαιπωρηθεί με θέματα έλευσης ή διατήρησης του ύπνου, μιας ο κύριος ρόλος της είναι ακριβώς αυτός: our best sleep.

Η σημασία της μελατονίνης για τον οργανισμό

Ωστόσο, η μελατονίνη δεν στέλνει μόνο σήματα ύπνου στο σώμα μας, αλλά διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν ακόμη και την υγεία του δέρματος.

Ένας ακόμη πολύ ενδιαφέρον ρόλος της, είναι αυτός που επηρεάζει τη γονιμότητα. Η πλειονότητα της ενδογενούς μελατονίνης παράγεται από τον εγκέφαλο (επίφυση) όμως “μία από τις πλουσιότερες αποθήκες μελατονίνης στο σώμα είναι οι ωοθήκες”, λέει η μαία και ολιστική γιατρός Aviva Romm, M.D., στο podcast mindbodygreen. Πιο συγκεκριμένα, “η γονιμότητα εξαρτάται από τα υγιή επίπεδα μελατονίνης στον εγκέφαλο και στις ωοθήκες”.

Εύκολα προκύπτει ότι η μελατονίνη είναι ένας παράγοντας καλής υγείας και ποιότητας ζωής. Και ίσως αυτό να κρύβεται πίσω από όλο αυτό το hype των τελευταίων ετών που έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής με βασικό συστατικό τη μελατονίνη.

Είναι όμως ένα συμπλήρωμα μελατονίνης αυτό που χρειαζόμαστε για να ζούμε καλύτερα;

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη mindbodygreen (@mindbodygreen)

Μελατονίνη και αύξηση βάρους

Άνθρωποι που επιθυμούν να αυξήσουν τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους και καταφεύγουν στη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης (δηλαδή εξωγενούς μελατονίνης), είναι σημαντικό να έχουν κατά νου ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας μελατονίνης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλες ορμόνες.

Επιπλέον, ανάλογα με την ώρα της λήψης, η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Γιατί;

Με την απελευθέρωσή της τη νύχτα, η μελατονίνη στέλνει σήματα στο σώμα μας να αναπαυθεί και γενικώς να κατεβάσει ταχύτητες. Έμφαση δίδεται στην επισκευή και την αποκατάσταση βλαβών, ενώ οι λειτουργίες της ημέρας, όπως η πέψη, επιβραδύνονται.

Κατά τη λήψη μελατονίνης, ο οργανισμός ενθαρρύνεται να μπει σε ένα mode ανάπαυσης και αποκατάστασης, και γενικώς να μειώσει τους μεταβολικούς ρυθμούς του. Έτσι, αν για παράδειγμα η λήψη του συμπληρώματος γίνει αμέσως μετά το βραδινό γεύμα, ενδεχομένως η διαδικασία της πέψης να επηρεαστεί και οι καύσεις να μειωθούν. Και μειωμένες καύσεις δεν μπορούν παρά να συμβάλλουν σε μια ενδεχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Άρα λήψη μελατονίνης ίσον αύξηση βάρους;

Προφανώς και όχι. Απλά φρόντισε να μεσολαβεί επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ του βραδινού φαγητού και της λήψης της μελατονίνης. “Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προγραμματίσεις το δείπνο σου για λίγο νωρίτερα ή να πάρεις τη μελατονίνη σου λίγο αργότερα, τότε κάνε το”, συμβουλεύει η δόκτωρ Romm.

Αν αυτό που επιδιώκεις είναι ο καλύτερος ύπνος, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μια ολοκληρωμένη φόρμουλα χωρίς μελατονίνη, με άλλα συστατικά που δρουν ευεργετικά στην έλευση του ύπνου, όπως το διγλυκινικό μαγνήσιο, μια ήπια αλλά εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή μαγνησίου που προάγει μια σταθερή κατάσταση χαλάρωσης. Μελέτες μάλιστα αναφέρουν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με τον προβληματικό ύπνο και την αϋπνία. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μέσω της λήψης συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της ποιότητας και την ποσότητας του.

Άλλα συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου είναι τα αμινοξέα:

  • Γλυκίνη, που εμπεριέχεται στα φασόλια, τη μπανάνα, το ακτινίδιο, τα αυγά, το λευκό και το κόκκινο κρέας, το λάχανο και τη λαχανίδα.
  • Τυροσίνη, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της μελατονίνης, και συνεπώς προάγει την παραγωγή αυτής. Τροφές πλούσιες σε γλυκίνη είναι το τυρί, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Τρυπτοφάνη, η οποία ανευρίσκεται σε τροφές όπως το γάλα, o κονσερβοποιημένος τόνος, η γαλοπούλα και κοτόπουλο, η βρόμη, το τυρί καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
  • L-θειανίνη,

Κάποια βότανα που προάγουν την έλευση του ύπνου και μπορούν ίσως να υποκαταστήσουν ένα συμπλήρωμα μελατονίνης, είναι η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο, η πασιφλόρα και η λεβάντα. Τέλος, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη περίπου 240 mg Ginko biloba 30-60 λεπτά πριν από τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στην ενίσχυση της χαλάρωσης και τελικά στην προώθηση του ύπνου.

Παράλληλα, ως γενική συμβουλή, φρόντισε να αποφύγεις την έκθεση σε οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως, την λήψη καφεΐνης μετά τις 5 το απόγευμα ή την πολύ έντονη δραστηριότητα ακριβώς πριν τον ύπνο.