Mόλις έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Με ένα τακούνι» που αποτελεί επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Συν Γυναιξί».

Mιας παραγωγή της ΕΡΤ που ερευνά τη ζωή της Άννας Κουρουπού, μιας τρανς γυναίκας και εργάτριας του σεξ, καταγράφοντας μοναδικές στιγμές με τη μητέρα της.

Με αφορμή τη γνωριμία της με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, θα ξετυλιχτεί η ιστορία της ζωής της κι όλα όσα την καθόρισαν ως γυναίκα.

Παράλληλα, η ίδια και η μητέρα της προχωρούν σε μια εξομολόγηση ψυχής στη Νικόλ Αλεξανδροπούλου. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – και διαδικτυακά με εισιτήριο τρία ευρώ- και είναι υποψήφια για το βραβείο κοινού.

Είχα την τύχη να κάνω αρκετές συνεντεύξεις στην Άννα Koυρουπού

Κάθε φορά για διαφορετικό λόγο. Μία, έγινε με αφορμή το βιβλίο της με τίτλο «Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου μαμά;» -κρατήστε το ‘μαμά’ θα το ξαναβρείτε πολλές φορές μπροστά σας όσο μιλάμε για την Άννα. Μια άλλη, όταν η Άννα κατέβαινε για υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η τελευταία, έγινε με αφορμή την θέση της διευθύντριας που έχει στον οργανισμό Red Umbrella, ο οποίος είναι ουσιαστικά ένα συμβουλευτικό κέντρο ημέρας για άτομα τα οποία εργάζονται στο σεξ και αγκαλιάζει επίσης εξαρτημένους από ουσίες και οροθετικούς.

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να αποκτήσεις κάτι που οι άλλες γυναίκες θεωρούν δεδομένο; Ποια ήταν η πιο όμορφη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή της πορείας αυτής;

«Εαν αναφέρεσαι στην ανατομία του πράγματος , ήταν αρκετά δύσκολο και επώδυνο. Η ικανοποίηση βέβαια του αποτελέσματος τα έσβησε όλα τα άσχημα. Και μάλιστα πολύ γρήγορα. Όλο το υπόλοιπο πακέτο μιας γυναικείας υπόστασης υπήρχε . Εγκλωβισμένο σε ένα διαφορετικό κορμί, αλλά υπήρχε στην ολότητα του. Ήρθε η ολοκληρωτική επέμβαση και όλα πια πήραν το δρόμο τους. Στο δεύτερο σκέλος δεν μπορώ να απαντήσω με ευκολία. Πολλές οι δύσκολες στιγμές. Το παράδοξο είναι πως δεν θέλω να τις ξεχάσω. Δεν τις επικαλούμαι,αλλά θεωρώ ότι μέσα από αυτές απέκτησα το χαρακτήρα που έχω. Η πιο όμορφη; Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη γι αυτό που θα σου πω. Ήταν όταν ήρθα σε οργασμό , πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια από την διόρθωση φύλου. Ήταν η υπέρτατη αίσθηση. Πιστεύω δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστεί και σίγουρα όχι με μια-δυο λέξεις».

Mάρτιος 2014, gazzetta.gr

Κάθε κουβέντα που έκανα μαζί της με μάθαινε περισσότερα πράγματα και με έκανε καλύτερο άνθρωπο

Στην παρούσα φάση, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μέσα σε 55 λεπτά ένα resume της υπερπερίπλοκης και άκρως ενδιαφέρουσας ζωής της μέσα από την ταινία «Με ένα τακούνι» και αφηγήσεις δικές της, της μητέρας της και κάποιων γραπτών της κειμένων που διαβάζει η ίδια. Την παρακολούθησα και βρήκα ότι είναι μια εξαιρετικά ποιοτική και αξιόλογη προσπάθεια να σκιαγραφήσει το φαινόμενο Άννα Κουρουπού και μαζί της ότι αντιπροσωπεύει, μέσα σε ένα συμπυκνωμένο χρονικό πλαίσιο της μίας ώρας. Το βέβαιο είναι πως όποιος δει το ντοκιμαντέρ, αν δεν γνωρίζει κάτι μέχρι εκείνη την στιγμή για την πρωταγωνίστρια, θα θελήσει να μάθει καλύτερα.

Μίλησέ μας για τα πρώτα χρόνια της φυλομετάβασής σου και τον πρώτο καιρό που ξεκίνησες να εργάζεσαι στο σεξ- τι έχεις να θυμάσαι και τι θα ήθελες να ξεχάσεις;

«Στα 18 μου πλέον είχα αρχίσει να κάνω ορμονοθεραπεία, ντυνόμουν και κυκλοφορούσα μόνο ως γυναίκα και αποφάσισα να φύγω από το σπίτι για να μην φέρνω την οικογένειά μου σε δύσκολη θέση. Ακόμη δεν είχα αρχίσει να εργάζομαι στο σεξ απλά είχα βγει διερευνητικά μια δυο φορές στη Συγγρού. Φεύγοντας λοιπόν, βρήκα σπίτι κάπου στην Ιπποκράτους μαζί με άλλους δυο φίλους μου από το σχολείο που είχαν κι αυτοί την ίδια ιδιαιτερότητα και ξεκίνησα να γνωρίζω κόσμο καθώς και να βγαίνω στο δρόμο.

 Ο πρώτος μου πελάτης στη Συγγρού ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία καθώς ήταν ένας χοντρός ψαράς που βρωμούσε. Πριν βγει φυσικά στη Συγγρού κάθε νέα τρανς έτρωγε πολύ ξύλο από τις παλαιότερες για να την αποτρέψουν ώστε να μην δουλέψει και χάσουν την πελατεία τους. Ένας μύθος ο οποίος κυκλοφορούσε από τις ίδιες τις τρανς είναι ότι όποια κάνει επαναπροσδιορισμό φύλου δεν αισθάνεται καμία σεξουαλική απόλαυση και ο λόγος ήταν ότι όσες είχαν κάνει την επέμβαση δούλευαν πλέον πάρα πολύ και με πολύ υψηλές αμοιβές. Έμεινα 6 χρόνια στη Συγγρού αν και θα μπορούσα να κάνω την επέμβαση από την πρώτη στιγμή. Στο Rock n Roll γνώρισα κάποιες γυναίκες που είχαν κάνει ήδη την επέμβαση και ζούσαν σαν «κανονικοί» άνθρωποι. Έκαναν πιάτσα στο Κολωνάκι με πολύ υψηλό στάτους και μεγάλη φινέτσα κι εγώ έκανα πολύ παρέα μαζί τους γιατί συνειδητοποίησα ότι έτσι θα ήθελα να γίνω».

 Ιανουάριος 2020, playboy.gr

Βρίσκω συγκλονιστικό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η μητέρα της Άννας, κυρία Βάσω, μιλά ανοιχτά και δημόσια, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και πολύ αγάπη για την κόρη της. Καλεί τους γονείς που έχουν παιδιά σαν την Άννα να τα αγκαλιάσουν, να τα δεχθούν και να σταθούν δίπλα τους ακολουθώντας το δικό της παράδειγμα.

Είναι σπουδαίο ότι μια γυναίκα χωρίς μόρφωση έχει τόσο προοδευτικές θέσεις για τη ζωή και τα πράγματα και μάλιστα είναι έτοιμη  να συνομιλήσει με άλλους γονείς για τα θέματα των τρανς ατόμων και να τους συμβουλεύσει για όσα τους απασχολούν: η ίδια τα έκανε όλα όπως όριζε η καρδιά της.

Και τα έκανε σωστά. Αξίζει να την παρακολουθήσετε. Αν υπήρχαν περισσότερες τέτοιες μητέρες, οι ζωές των τρανς ατόμων θα είχαν καλύτερη μοίρα.