Έχεις αναγκαστεί τις τελευταίες βδομάδες να δουλεύεις από το κρεβάτι, το τραπεζάκι του καφέ ή τον πάγκο της κουζίνας. Και σου λείπει ήδη η καρέκλα του γραφείου σου αφού πονάς καθημερινά στη μέση. Για να αποφύγεις αυτή την καταπόνηση, πρέπει να διασφαλίσεις ότι ο χώρος εργασίας σου είναι κατάλληλος για το σώμα σου. Άρα πρέπει να προσαρμόσεις τον χώρο του σπιτιού σου και να τον κάνεις πιο λειτουργικό. Πως θα το πετύχεις; Με τις παρακάτω αλλαγές:

Δουλεύοντας από το κρεβάτι

Η εργασία στο κρεβάτι δε καταστρέφει μόνο τον ύπνο σου αλλά και τη σεξουαλική σου ζωή. Κι αυτό γιατί συνδέεις την κρεβατοκάμαρα με τη δουλειά και όχι τη χαλάρωση. Επιπλέον, το κρεβάτι παρέχει μηδενική υποστήριξη στο σώμα. Δεν υπάρχει τρόπος να βρίσκεσαι σε σωστή θέση, ενώ εργάζεσαι από εκεί. Πιθανότατα να κάνεις καμπούρα, για να κοιτάξεις την οθόνη. Κάτι που προκαλεί πίεση στο πίσω μέρος του λαιμού και στο πάνω μέρος της πλάτης.

Επίσης, κάνεις μια καμπύλη στην πλάτη σε σχήμα C από το λαιμό μέχρι κάτω χαμηλά. Σε αυτή τη θέση, ο λαιμός και το κάτω μέρος της πλάτης βρίσκονται υπό σταθερή πίεση, ενώ οι μυς στο μπροστινό μέρος του λαιμού τείνουν να μαζεύονται, τραβώντας τον λαιμό προς τα εμπρός.

Τι μπορείς να κάνεις: Στήριξε το φορητό υπολογιστή σε ένα μαξιλάρι, για να το φέρεις σε ένα επίπεδο που δεν απαιτείται να σκύβεις. Ακόμα υποστήριξε το κάτω μέρος της πλάτης, τοποθετώντας μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από τα οστά που κάθεσαι. Έτσι, το κάτω μέρος της πλάτης δε θα μπορεί να γλιστρήσει. Τέλος, λύγισε τα γόνατα και τους γοφούς σου σε γωνία 90 μοιρών και τοποθέτησε τέλος το laptop στους μηρούς με την οθόνη υπό γωνία για άνεση.

Δουλεύοντας στην τραπεζαρία

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν διαθέτουν γραφείο στο σπίτι, το τραπέζι φαγητού είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή. Η καρέκλα του τραπεζιού σε στηρίζει και δεν είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, υστερεί σε κάποια σημεία.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει οσφυϊκή υποστήριξη (σε αντίθεση με την καμπύλη στη βάση της καρέκλας του γραφείου σου), οπότε είναι πολύ δύσκολο να καθίσεις ευθεία. Ίσως να νιώθεις να γλιστράς, κάτι που προκαλεί πόνο στη μέση της πλάτης.

Οι καρέκλες τραπεζαρίας μπορούν επίσης να είναι πολύ ψηλές, για να δουλέψεις άνετα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά καταλήγεις να σηκώνεις τους ώμους, για να φτάσουν τα χέρια σου στο πληκτρολόγιο. Αυτό οδηγεί σε πόνο στον αυχένα και τους ώμους, ακόμη και πονοκέφαλο.

Πώς να κάνεις την καρέκλα σου πιο άνετη: Βεβαιώσου ότι τα πόδια σου πατάνε στο πάτωμα, για να δημιουργήσεις μια σταθερή βάση. Εάν τα πόδια σου δεν φτάσουν στο πάτωμα, δες αν μπορείς να τα ακουμπήσεις σε ένα μαξιλάρι ή κουτί.

Για να καθίσεις ψηλότερα, χρησιμοποίησε δύο μαξιλάρια έως ότου οι ώμοι σου χαλαρώσουν και οι αγκώνες είναι 90 μοίρες. Βάλε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση. Αντισταθμίζει την έλλειψη οσφυϊκής στήριξης και δε πέφτεις πίσω.

Για να αφαιρέσεις την πίεση από το λαιμό, χρησιμοποίησε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο και, στη συνέχεια, τοποθέτησε το laptop πάνω σε μια στοίβα βιβλίων.

6 stretching προπονήσεις που θα σε ανακουφίσουν από τους πόνους που προκαλεί η δουλειά από το σπίτι
harpersbazaar.com

Δουλεύοντας στον καναπέ.

Ο καναπές μπορεί φαίνεται τόσο φιλόξενος με τα μαλακά μαξιλάρια. Αντιστάσου όμως στο δέλεαρ αν μπορείς. Αφού μπορεί να ασκηθεί πίεση ψηλά πάνω στην πλάτη, τις ωμοπλάτες και χαμηλά στη σπονδυλική στήλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, εάν είναι πολύ βαθύς. Καθώς είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η στήριξη για τη σπονδυλική στήλη.

Οι καναπέδες γενικά δεν σου επιτρέπουν να καθίσεις με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια στο πάτωμα. Επομένως, συχνά διπλώνεις τα πόδια και στρίβεις τη σπονδυλική στήλη.

Τι μπορείς να κάνεις: Κάτσε στην άκρη του έτσι ώστε τα πόδια να είναι στο πάτωμα. Χρησιμοποίησε μαξιλάρια πίσω από την πλάτη για υποστήριξη. Επιπλέον, τοποθέτησε μερικά μαξιλάρια στα γόνατα, για να αυξήσεις το ύψος του πληκτρολογίου και της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις την πίεση στον λαιμό.

Δουλεύοντας στο coffee table του καθιστικού

Η βασική συμβουλή είναι να βρεις μια θέση: γόνατα, γοφοί και αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών, με το πίσω μέρος σε ουδέτερη θέση και τους ώμους μακριά από τα αυτιά.

Χρησιμοποίησε ένα χαμηλό τραπέζι ως προσωρινό γραφείο, κάτσε σε ένα μαξιλάρι και άλλαζε θέση κατά διαστήματα. Αυτό διατηρεί τη λεκάνη, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη σε κίνηση αποτρέποντας τον πόνο στην πλάτη.

Εάν νιώθεις τα ισχία σου σφιχτά (δηλ. τα γόνατά σου είναι αρκετά ψηλά) βάλε ένα μαξιλάρι ή δύο κάτω από κάθε μηρό, ώστε να έχουν κάτι να στηριχτούν.

Δουλεύοντας από την κουζίνα χρησιμοποιώντας τον πάγκο εργασίας

Βρες μια υψηλή επιφάνεια, όπως έναν πάγκο κουζίνας. Πρόσθεσε βιβλία ή ένα συμπαγές κουτί, ώστε το πληκτρολόγιό σου να βρίσκεται στο ύψος του αγκώνα και οι ώμοι σου να είναι χαλαροί, όταν πληκτρολογείς. Δοκίμασε, επίσης, να βάλεις κάτι μαλακό κάτω από τα πόδια, όπως ένα χαλί.

featured image: Into The Gloss