Πέραν της αφοσίωσης, της ευθύνης και των υποχρεώσεων, ένα κατοικίδιο μπορεί να σου δώσει και μαθήματα ζωής. Μαθήματα εκτός του πόσο σημαντικό είναι να βάζεις ένα πρόγραμμα στη ζωή σου, να τρως στην ώρα σου και να βγαίνεις τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα από το σπίτι σου (αν έχεις σκύλο).

Ένα κατοικίδιο μπορεί να σου μάθει πολλά περισσότερα από το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι το να κάθεσαι ξαπλωμένος στον καναπέ ή κάτω από τον ήλιο. Ο σκύλος ή η γάτα σου (ή το χάμστερ σου) μπορούν να σου δώσουν μαθήματα ζωής. Τέσσερα τουλάχιστον.

Τη σημασία της φυσικής επαφής

Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το να χαϊδεύεις το κεφάλι μιας γάτας όσο την παίρνει ο ύπνος. Αυτού του είδους η φυσική επαφή φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ψυχική σου κατάσταση. Σε μια έρευνα δύο οργανώσεων με βάση τους τη Μεγάλη Βρετανία –Cats Protection και Mental Health Foundation– οι ερευνητές ασχολήθηκαν με το πώς η φροντίδα μιας γάτας επέδρασε στην κατάθλιψη που αντιμετώπιζαν οι κηδεμόνες. Στην έρευνα συμμετείχαν 600 άνθρωποι με ή χωρίς γάτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι φροντίδα των ζώων αυτών ηρεμούσε και πραγματικά βοηθούσε τα άτομα αυτά.

Τη δύναμη μιας πραγματικά καλής βόλτας

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physical Activity and Health έθεσε υπό παρατήρηση τον τρόπο ζωής πάνω από 40.000 ενηλίκων. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί η σχέση ανάμεσα στο να είναι κανείς κηδεμόνας ενός κατοικίδιου και στο αν η φυσική δραστηριότητα (συγκεκριμένα το περπάτημα) γίνεται lifestyle. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως οι κηδεμόνες σκύλων είναι πιο πιθανό να περπατήσουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Σε σχέση με ανθρώπους που δε συγκατοικούν με έναν χνουδωτό buddy στο σπίτι.

Με άλλα λόγια, ένα κουτάβι φαίνεται πως πραγματικά βοηθά στο να μάθεις τη σημασία και τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας. Ειδικά όταν δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να είσαι δραστήρια.

Το πώς να μένεις ήρεμη κάτω από πίεση

Είναι κάπως δύσκολο το να κάνεις έναν σκύλο ή μια γάτα να αγχωθούν. Εκτός αν λείπεις όλη μέρα από το σπίτι οπότε και έχουν αρχίσει να αγχώνονται χωρίς εσένα.

Γενικά, φαίνεται πως η ύπαρξη του σκύλου ή της γάτας σου (ή και των δύο) γύρω σου βοηθούν στη μείωση του στρες. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychosomatic Medicine, οι κηδεμόνες κατοικίδιων, αλλά και όσοι δεν είχαν χνουδωτούς φίλους στη ζωή τους χρειάστηκε να ολοκληρώσουν μια μαθηματική άσκηση. Αφού πριν τους δόθηκε και χρονικό όριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που είχαν σκύλο ή γάτα, ήταν λιγότερο πιθανό να ανεβάσουν καρδιακούς παλμούς και πίεση αίματος. Όταν μάλιστα μπήκαν και τα κατοικίδιά τους στο δωμάτιο, έκαναν λιγότερα λάθη στα μαθηματικά. Σε σχέση με τους συμμετέχοντες που ζούσαν χωρίς κατοικίδιο.

Πώς να είσαι ένας καλός leader

Είσαι έτοιμη να γίνεις το #girlboss που πάντα ονειρευόσουν; Δώσε λίγη extra αγάπη στο σκυλάκι σου ή στον cute γάτο σου. Σύμφωνα με μια online έρευνα σε 857 Αμερικανούς από το Banfield Pet Hospital και Kelton Research, το να είσαι κηδεμόνας κατοικίδιου μπορεί να γίνει ένας βασικός παράγοντας της επαγγελματικής σου επιτυχίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως 86% των κηδεμόνων κατοικίδιων είναι καλύτεροι στη σωστή διαχείριση χρόνου και στο multitasking. Εξαιτίας των χνουδωτών φίλων τους.

Το να μάθεις να φροντίζεις ένα ζώο σε μικρή ηλικία, φαίνεται να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης, σύμφωνα με όσα λένε οι επαγγελματίες. Το 90% των executives που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με κατοικίδια, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Ειλικρινά, με ή χωρίς πλεονεκτήματα, το να έχεις ως παρέα ένα πλάσμα που σε αγαπάει ανιδιοτελώς, δε συγκρίνεται με τίποτα.


featured image: Mojly