Η Marta Ortega Pérez μετά από 15 χρόνια εργασίας σε διάφορα πόστα της εταιρείας Zara αναλαμβάνει φέτος την προεδρία της Inditex.

Κόρη του μεγιστάνα Amancio Ortega Pérez ξεκίνησε να εργάζεται στα Zara ως απλή πωλήτρια όσο ο πατέρας της κρατούσε τα ηνία της επιχείρησης που ίδρυσε το 1963 στην επαρχία Λα Κορούνια της Ισπανίας. Πλέον στα 37 της χρόνια αναλαμβάνει εκείνη αυτή τη θέση μετά από εσωτερικές ανακατατάξεις που έγιναν στον όμιλο και διαφορές άλλες προαγωγές αλλά και του διορισμού του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fashion Magazine (@notoriousmag)

Οι αλλαγές δεν βρήκαν σύμφωνους πολλούς επενδυτές που εξοργίστηκαν μετά η διαδοχή της νεότερης κόρης στο θρόνο του κολοσσού της fast fashion. Ωστόσο φαίνεται πώς είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει αυτόν τον απαιτητικό ρόλο εφόσον έχει βιώσει όλα τα στάδια της εταιρείας από την παραγωγή των προϊόντων μέχρι και την πώληση και πραγματικά έχει αποκτήσει την πρακτική εμπειρία που την καθιστά ικανή να διοικήσει. Όπως και η ίδια έχει δηλώσει πως «ζω και αναπνέω για αυτήν την εταιρεία από τα παιδικά μου χρόνια».

Ιστορική αναδρομή

Το αξιοπερίεργο είναι πώς παρόλο που έχει δουλέψει σε πολύ διαφορετικούς ρόλους στην ίδια εταιρεία ποτέ δεν είχε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο πριν την πρόσφατη προαγωγή της. Κάτι που θυμίζει πάρα πολύ τον πατέρα της. Ο 85χρονος Amancio προφύλασσε πάντα την ιδιωτικότητα του σε σημείο πού η πρώτη του δημόσια φωτογραφία εμφανίστηκε το 1999. Δεν έχει παραχωρήσει συνέντευξη τύπου πότε, αν και κατέχει τη δεύτερη θέση για του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη με περιουσία 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με διάφορους βιογράφους ο ιδρυτής τον Zara γεννήθηκε το 1936 λίγο πριν τον ισπανικό εμφύλιο. Με πατέρα εργάτη στους σιδηροδρόμους, μητέρα που δούλευε ως υπηρέτρια και τρία μεγαλύτερα αδέρφια, μεγάλωσε φτωχικά και στα 14 παράτησε το σχολείο και έπιασε δουλειά σε έναν τοπικό ράφτη στη γενέτειρα του Λα Κορούνια.

Το 1963 αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και να δημιουργεί καπιτονέ μπουρνούζια, ενώ το ‘75 αποτελεί τη χρονιά σταθμό της καριέρας του. Κάνει το μεγάλο βήμα κι ανοίγει το πρώτο του κατάστημα ετοίμων προϊόντων που ίδιος κατασκεύαζε. Ήθελε να το ονομάσει Ζορμπά λόγω της αγάπης που είχε στον ομώνυμο χαρακτήρα αλλά δυστυχώς αυτό το όνομα ανήκε σε άλλη επιχείρηση οπότε προσπάθησε να το παραφράσει γεννώντας τελικά τα Zara. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και έτσι το ‘88 ανοίγει το πρώτο κατάστημα εκτός Ισπανίας στην Πορτογαλία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα Zara ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Η αυτοκρατορία που έχτισε περιλαμβάνει την μεγαλύτερη εταιρεία ετοίμων ενδυμάτων στον κόσμο, με περισσότερα από 6600 καταστήματα και πωλήσεις 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Τα Zara πριν και μετά τη Marta

Μετά την επιτυχία του πατέρα της τα παιδικά της χρόνια ήταν τελείως διαφορετικά από τα δικά του και καθόλου φτωχικά. Έκανε μαθήματα μπαλέτου και ιππασίας, συμμετείχε σε τουλάχιστον 400 διεθνείς αγώνες ιππασίας και για χάρη της η οικογένεια της έκτισε δικούς της στάβλους στην Λα Κορούνια που είναι και η έδρα του ομίλου.

Η πρωτοπορία το Zara είναι αποτέλεσμα της διορατικής Ortega Pérez η οποία κατάφερε να προσαρμόσει τα σχέδια υψηλής ραπτικής σε κομμάτια της «γρήγορης» μόδας και να τα πουλάει σε λογικές τιμές. Ταυτοχρόνως η κολεξιόν της εταιρείας αλλάζουν τακτικά προσθέτοντας νέα σχέδια στα ήδη υπάρχοντα, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές χρειάζονται ολόκληρες σεζόν για να το πετύχουν. Η ίδια επιστράτευσε ανθρώπους του θεάματος, στυλίστες και φωτογράφους μόδας για τις καμπάνιες της, καθώς όπως είπε στην συνέντευξη της στην Wall Street journal «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ της υψηλής μόδας και του High street, μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, μεταξύ τεχνολογίας και μόδας, μεταξύ τέχνης και λειτουργικότητος».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Inditex Pablo Isla περιγράφει την οικογένεια ως πολύ ταπεινή με συλλογική συνείδηση πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός πώς ο Amancio εργαζόταν μέσα στο εργοστάσιο, το ίδιο και η Marta. Σαν συμπλήρωμα στα προαναφερθέντα η βαρώνη Denise Kingsmil, που εκτελεί χρέη διευθύντριας στο συμβούλιο της inditex από το 2016, θεωρεί πώς είναι μία εξαιρετική επιλογή που εξετάζεται αρκετό καιρό. Για εκείνη η Marta γνωρίζει πάρα πολύ καλά την πολιτική της επιχείρησης και είναι ικανή να φέρει μία νέα προσέγγιση στην κουλτούρα της εταιρείας.

Η νέα πρόεδρος δήλωσε πώς είναι μεγάλη τιμή για την ίδια η εμπιστοσύνη που της έδειξαν και είναι τρομερά ενθουσιασμένη για το μέλλον που θα γράψουν όλοι μαζί στους κόλπους της εταιρείας.