Η Μαρία Κοκώνη είναι pilates instructor, και πριν βιαστείς να απομακρυνθείς από αυτό το άρθρο με φόβο μη σου δείξει μερικές ακόμη -βαρετές πλην χρήσιμες- ασκήσεις, ρίξε πρώτα μια ματιά στο προφίλ της στο Instagram.

Μέσα από βιντεάκια της Μαρίας θα μάθεις όχι μόνο fitness tips που δεν ήξερες αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του οργανισμού σου -και του μυαλού σου- συνολικά. Και το κυριότερο; Θα τα μάθεις με έναν τόσο διασκεδαστικό τρόπο που θα εθιστείς στις αναρτήσεις της και θα θέλεις να δοκιμάσεις τα πάντα!

Η Μαρία ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο του fitness τα τελευταία 8 χρόνια. Αυτήν την περίοδο εργάζεται στο φυσικοθεραπευτήριο Asimotos Physio Center, στο κομμάτι του clinical pilates, κάνει μαθήματα personal training (pilates και trx), τόσο δια ζώσης όσο και online. Παράλληλα, παρακολουθεί όσο το δυνατόν περισσότερα σεμινάρια πάνω στο κομμάτι της δουλειάς της.

Τον τελευταίο χρόνο την έχει κερδίσει ο κλάδος των νευροεπιστημών που ασχολείται με την άσκηση (applied Neuroscience on exercise, pain management, performance and rehabilitation). Ή για να το πούμε πιο απλά, brain based fitness. Και φυσικά, όλα αυτά που μαθαίνει τα μοιράζεται μαζί σου μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη • & (@aria.kk)

Μαρία, πώς ασχολήθηκες αρχικά με το κομμάτι του fitness και συγκεκριμένα με το pilates;

Μικρότερη ήθελα να ασχοληθώ με τον χορό. Θαύμαζα πάντα τους χορευτές και τους ακροβάτες, τη χάρη και τον έλεγχο του σώματος που έχουν και ήθελα να το καταφέρω και εγώ. Στην πορεία όμως εμφάνιζα συνεχώς τραυματισμούς, μιας και ουδέποτε είχα αυτό που λένε γεροδεμένο, “αθλητικό” σώμα. Αυτό με έκανε να αφήσω τον χορό και να στραφώ στο fitness. Τελείωσα ιδιωτική σχολή ως personal trainer αλλά ένιωθα πως “κάτι έλειπε “. Όταν έτυχε να δοκιμάσω pilates, είπα εδώ είμαστε!

Είναι μια μέθοδος που συνδυάζει όλα αυτά που είχε ανάγκη το σώμα μου: αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών, ενδυνάμωση και ευλυγισία, μέχρι και το ακροβατικό στοιχείο στο κρεβάτι cadillac, που τόσο αγαπώ. Πήρα πιστοποίηση από τον Alan Herdman, 2ης γενιάς μαθητή του ίδιου του Joseph Pilates και έκτοτε ασχολούμαι κατά κύριο λόγο με αυτό.

Στις περισσότερες ασκήσεις σου συνδυάζεις το μυαλό με το σώμα. Τελικά όλα από τον εγκέφαλό μας πηγάζουν και επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας;

Στην πραγματικότητα, είμαστε ο εγκέφαλος μας. Όλες μας οι εμπειρίες, τα βιώματα, η ίδια μας ή ύπαρξη εξαρτάται από το ποιοι νευρώνες ενεργοποιούνται, πότε ενεργοποιούνται και με τι συχνότητα.

Το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, πώς έχει χαρτογραφήσει την κίνηση αλλά και τι feedback παίρνει από τα αισθητηριακά μας όργανα (κυρίως μάτια, αιθουσαίο σύστημα, σύστημα ιδιοδεκτικότητας και κιναίσθησης) καθορίζει τελικά το πώς θα κινηθούμε, αν θα κάνουμε εύκολα μια δύσκολη άσκηση ή αν θα πονέσουμε όταν π.χ. σκύψουμε να δέσουμε τα κορδόνια μας.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον εγκέφαλο είναι η επιβίωσή μας. Εάν κάνουμε μια κίνηση/άσκηση που δεν θεωρεί “ασφαλή” (με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται από τα αισθητηριακά μας συστήματα), θα απαντήσει με πόνο, βράχυνση, μειωμένη κινητικότητα.

Η άσκηση ουσιαστικά επανεκπαιδεύει και αναδομεί τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα για να κινούμαστε καλύτερα και να βελτιωθεί συνολικά η λειτουργία του οργανισμού μας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη • & (@aria.kk)

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα βιντεάκια σου είναι χιούμορ, μουσική, αμεσότητα. Γιατί επέλεξες αυτά τα στοιχεία για να προβάλεις τη δουλειά σου;

Αρχικά κάπου έπρεπε να εκτονωθούν οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες!

Πέρα από την πλάκα όμως, θεωρώ πως το χιούμορ και η αμεσότητα είναι στοιχεία που κάνουν την οποιαδήποτε πληροφορία πιο “εύπεπτη “, και μιας και ξέρω πως η θεματολογία του προφίλ μου δεν έχει αυτά τα στοιχεία εκ φύσεως, αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω για να γίνει πιο προσιτή.

Αν έχουμε μόνο μισή ώρα την ημέρα για να αφιερώσουμε στη γυμναστική τι θα μας πρότεινες να κάνουμε;

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πως βλέπουμε μεγαλύτερη βελτίωση κάνοντας κάτι που μας αρέσει. Βρες το είδος άσκησης που σου ταιριάζει, ξεκίνα χαλαρά και ανέβασε επίπεδο προοδευτικά, και πάνω από όλα δούλεψε το σώμα σου ισορροπημένα, -κορίτσια, όχι μόνο γλουτούς και πόδια, όλο το σώμα-!

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη • & (@aria.kk)

Πώς θα παρότρυνες κάποιον που φοβάται γιατί είτε δεν έχει ασκηθεί ποτέ είτε έχει πολύ καιρό να ασκηθεί να ξεκινήσει ξανά να το κάνει μαζί σου, μέσω των online μαθημάτων;

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ξέρω πως είναι δύσκολο να το πάρεις απόφαση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής (πόσο μάλλον αν δεν έχεις γυμνασθεί ποτέ στο παρελθόν), αλλά η άσκηση είναι κυριολεκτικά φάρμακο. Είτε θες να βελτιώσεις τη στάση σώματος σου για να μην έχεις μυοσκελετικούς πόνους, είτε για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης, είτε για βελτίωση της εικόνας σου, είτε θες απλά να έχεις καλύτερη διάθεση και ύπνο, η άσκηση έχει όλα αυτά τα οφέλη να προσφέρει, καθώς και άλλα τόσα.

Είσαι μόνο μια απόφαση μακριά από το να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Υπάρχει κάτι στο κομμάτι της άσκησης που δεν έχεις κάνει ακόμα και το ονειρεύεσαι;

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είμαι ούτε στο 50% αυτών που θα ήθελα να έχω κάνει! Πάνω από όλα με ενδιαφέρει να κατανοήσω όσο πιο βαθιά γίνεται το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε συνάρτηση με τον εγκέφαλο για να έχουμε καλύτερη ποιότητα κίνησης και ζωής.

Από εκεί και πέρα, θέλω να συνεχίσω να μοιράζομαι με τον κόσμο την αγάπη μου για το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, ώστε να δει από μια διαφορετική σκοπιά την άσκηση και να την κάνει μέρος της καθημερινότητάς του.