Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το μάνγκο θεωρείται ο «βασιλιάς των φρούτων». Το μάνγκο ευδοκιμεί στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία και υπάρχουν εκατοντάδες είδη μάνγκο, το καθένα με τη δική του χαρακτηριστική γεύση, σχήμα, μέγεθος και χρώμα.

• Είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θρεπτικά στοιχεία του είναι ότι μόνο 1 φλιτζάνι (165 γραμμάρια) φρέσκο μάνγκο παρέχει σχεδόν το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη C. Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο και προωθεί την ανάπτυξη των κυττάρων. Το μάνγκο είναι επίσης μια καλή πηγή μετάλλων, και κυρίως φυλλικού οξέος και χαλκού, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

• Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το μάνγκο περιέχει θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια υγιή καρδιά. Χάρη στο μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει, βοηθά στη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία, προάγοντας χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ η αντιοξειδωτική μαγγιφερίνη του μάνγκο φαίνεται επίσης να έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα καρδιακά κύτταρα από φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και κυτταρικό θάνατο. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ελεύθερων λιπαρών οξέων στο αίμα.

• Βελτιώνει το πεπτικό σύστημα

Το μάνγκο έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αρχικά, περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται αμυλάσες. Αυτά τα πεπτικά ένζυμα διασπούν μεγάλα μόρια τροφής, έτσι ώστε το σώμα να τα απορροφήσει ευκολότερα. Οι αμυλάσες διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η μαλτόζη. Αυτά τα ένζυμα είναι πιο ενεργά κυρίως στα ώριμα μάνγκο. Επιπλέον, δεδομένου ότι το μάνγκο περιέχει άφθονο νερό και διαιτητικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε ενήλικες με χρόνια δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο ήταν πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

• Επιδρά σημαντικά στην υγεία του δέρματος

Τα μάνγκο περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου, έναν τύπο ιστού που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του και βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων και της χαλάρωσης. Άλλα μέρη του φυτού μάνγκο μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά για το δέρμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα Mangifera indica από φύλλα μάνγκο ήταν χρήσιμο στη μείωση της ακμής σε μια μικρή ομάδα εθελοντών.

• Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Μαζί με την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, τα μάνγκο έχουν επίσης β-καροτίνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην υγεία των ματιών. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτενοειδή που βρίσκονται στα μάνγκο, βοηθούν στα μάτια με διάφορους τρόπους. Αυτές οι δύο φυσικές ενώσεις, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τους φακούς, κυρίως επειδή: -Αυξάνουν το οπτικό εύρος -Μειώνουν την ενόχληση από το έντονο φως -Βελτιώνουν την οπτική αντίθεση -Μειώνουν τον χρόνο που χρειάζονται τα μάτια για να αναρρώσουν από το έντονο φως

Ανησυχίες από την κατανάλωση μάνγκο:

• Επιδεινώνουν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS)

Τα μάνγκο είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (υδατάνθρακες που το λεπτό έντερο δυσκολεύεται να απορροφήσει). Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

• Μπορεί να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις

Αν και είναι σπάνιο, είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις στο μάνγκο.Μια αντίδραση μπορεί να είναι αποτέλεσμα δερματίτιδας εξ επαφής, η οποία συμβαίνει όταν υπάρξει δερματική αντίδραση μετά από άμεση επαφή με το δέρμα ή τον καρπό του μάνγκο. Επίσης, μπορεί να εμφανίσεις το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας ( Oral Allergy Syndrome -OAS) όταν καταναλώσεις μάνγκο. Ωστόσο, το OAS δεν είναι αποτέλεσμα τροφικής αλλεργίας. Είναι μια κατάσταση όπου είσαι ευαίσθητη/ος στη γύρη και έχεις αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες των φρούτων που είναι παρόμοιες με αυτές της γύρης.

Αν είσαι λάτρης αυτού του φρούτου, τότε να ξέρεις ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και ο τρόπος αλλά και ο χρόνος αποθήκευσης του. Τα μάνγκο μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο της ωρίμανσης τους μόλις τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τη συγκομιδή, ενώ η διάρκεια ζωής τους ποικίλλει. Θα σου προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος και των ματιών και τέλος, μπορείς να το καταναλώσεις ευχάριστα σε σαλάτες, smoothies, στο γιαούρτι σου αλλά και ως snack μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς.