Όλοι σκεφτόμαστε ιδέες για να ανανεώσουμε το σπίτι μας με λίγα χρήματα και πολλή φαντασία. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ανανέωσης είναι και η κουζίνα μας. Τι πιο απλό από το να βάψουμε τα ντουλάπια της; Ναι, στην αρχή και σαν ένα θεωρητικό πλάνο μας φαίνεται πανεύκολο. Τι γίνεται όμως στην υλοποίηση της ιδέας; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά λάθη που μπορείς να κάνεις σε αυτό σου το εγχείρημα.

Παρακάτω θα σου δείξουμε ποια είναι αυτά τα λάθη καθώς και πως να τα αποφύγεις (εάν σε προλάβαμε και δεν τα έχεις κάνει ήδη).

Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Τα βαμμένα ντουλάπια σε φωτογραφίες στο Pinterest συμφωνούμε πως δείχνουν υπέροχα. Πρέπει να έχεις όμως στο μυαλό σου πως υπάρχουν διαφόρων ειδών ντουλάπια ανάλογα με το ξύλο. Διαφοροποιείται η υφή τους άρα αναπόφευκτα αλλάζει και το πως θα στρώσει το χρώμα πάνω τους.

Βιάζεσαι

Το να βάψεις όλα τα ντουλάπια της κουζίνας σου δεν είναι ένα project που ολοκληρώνεται σε μια Κυριακή (απλά επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις). Έχε υπόψη πως για να γίνει σωστά η δουλειά σου χρειάζεσαι 4-7 ημέρες. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσα lunch breaks κάνεις!

Δεν καθαρίζεις/ξεσκονίζεις πρώτα τα ντουλάπια

Όσο και εάν νομίζεις πως η κουζίνα σου είναι καθαρή, η σκόνη καραδοκεί. Πριν ξεκινήσεις πρέπει να αδειάσεις όλα τα ντουλάπια, να τα ξεσκονίσεις και να τα περάσεις με ένα νωπό πανί. Μπορεί να βαριέσαι τρομερά αλλά μόνο έτσι θα μπορέσει να περαστεί σωστά και ομοιόμορφα το χρώμα.

Δεν τρίβεις-λειαίνεις τα ντουλάπια

Ακόμα και εάν τα ντουλάπια σου είναι σε άψογη κατάσταση, δεν μπορείς να παραλείψεις το τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Θυμήσου πως το ζητούμενο δεν είναι να βγάλεις το προηγούμενο χρώμα. Πρέπει απλά να φύγει η γυαλάδα τους.

Δεν αφαιρείς τις πόρτες και τα συρτάρια

Το ξέρουμε πως θέλεις να γλυτώσεις χρόνο και κόπο. Αλλά είναι λάθος να ξεκινάς το βάψιμο ενώ τα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι ακόμη στη θέση τους. Εάν το κάνεις τότε πολύ σύντομα θα δεις το χρώμα να ”σπάει” σε όλα τα σημεία ένωσης των ντουλαπιών.

Εάν τα αφαιρείς, δεν σημειώνεις που είναι η θέση του καθενός

Θα σε γλυτώσει από τον πονοκέφαλο να προσπαθείς αφού τα βάψεις να θυμηθείς ποια είναι η θέση του καθενός. Μπορεί στα ντουλάπια να φαίνεται εύκολο αλλά να είσαι σίγουρη πως η θέση των συρταριών είναι μια σπαζοκεφαλιά.

Διαλέγεις λάθος ή φθηνό χρώμα

Δεν μιλάμε για το χρώμα αυτό καθαυτό καθώς είναι μια προσωπική επιλογή ανάλογα με το γούστο του καθενός. Το βασικό είναι να έχεις αγοράσει το χρώμα που είναι κατάλληλο για το βάψιμο των ντουλαπιών καθώς υπάρχουν πολλά στην αγορά και είναι εύκολο να μπερδευτείς. Επίσης είναι σημαντικό τόσο το να είναι καλή ποιότητας όσο και να πάρεις την σωστή ποσότητα.

Βιάζεσαι να τοποθετήσεις τα ντουλάπια πίσω στη θέση τους

Ναι, μπορεί να είναι βαρετό και κουραστικό να βλέπεις τα ντουλάπια σου στοιχισμένα στη μέση της κουζίνας (θυμάσαι ότι πρέπει να τα αφαιρέσεις, έτσι;) περιμένοντας να στεγνώσει το χρώμα. Αλλά μόνο έτσι θα έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Εάν βιαστείς να τα τοποθετήσεις πίσω στη θέση τους ενώ είναι ακόμα νωπά είναι πιθανό να χαλάσουν σε κάποιο σημείο. Και φυσικά δεν θες να τα τρίψεις και να τα ξαναβάψεις.

featured photo: @JadeNinaSarkhel