
15 αγαπημένα τυριά να δοκιμάσεις μέχρι να μπορείς να ταξιδέψεις ξανά
Γιατί το Σαν Μιχάλη και το Ανεβατό θα σε πάνε άμεσα στη Σύρο και στα ΓρεβενάTυριά. Άλλα μαλακά, άλλα κρεμώδη, άλλα σκληρά, αλλά γλυκά, άλλα πικάντικα, άλλα αλμυρά.
Το καθένα κρύβει πίσω του μία παράδοση, την δική του ιστορία, την δική του ξεχωριστή μέθοδο παρασκευής και τη δική του ξεχωριστή γεύση, υφή και άρωμα. Όταν, μάλιστα, αναφερόμαστε σε «Τυρία Π.Ο.Π.» τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα μιας που το ακρωνύμιο προέρχεται από τις λέξεις Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Συγκεκριμένα, αφορά την ονομασία ενός προϊόντος (στην προκειμένη τυριού), του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε μία οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία.
Παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, από γάλα προερχόμενο από φυλές κατσίκας, πρόβατου ή και αγελάδας, οι οποίες εκτρέφονται σε οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Η παρασκευή και ωρίμανση των τυριών αυτών πραγματοποιούνται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται, επίσης, σε αυτή την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή. Σημαντικό είναι να σου αναφέρω, πως αυτά τα τυριά υπάγονται σε σύστημα ελέγχου, ώστε να κατοχυρώνονται, τόσο οι παραγωγοί από απομιμήσεις, όσο και οι καταναλωτές από παραπλανητικές ενδείξεις, ώστε να είναι σίγουροι για την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν. Θα αφήσουμε έξω την αγαπημένη μας φέτα και το κασέρι επειδή σ αυτά έχεις πρόσβαση εύκολα και πιθανόν βρίσκονται καθημερινά στο ψυγείο σου.
Ας δούμε μερικά από αυτά, μιας που τώρα δεν μπορείς να ταξιδέψεις για να τα γνωρίσεις:
Feel free to contribute!