Πεταλούδες στο στομάχι, αυπνίες, daydreaming… Όλα αυτά είναι σημάδια πως μάλλον είσαι ερωτευμένη… ή μήπως είναι σημάδια πόθου, λαγνείας, ενθουσιασμού και όχι έρωτα; Στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ τους.

Κατανοώντας τη διαφορά μεταξύ λαγνείας και αγάπης

Ο πόθος (λαγνεία) και η αγάπη συχνά θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά συναισθήματα, αλλά οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν σε ένα φάσμα που μπορεί να χωριστούν ακόμα και σε τρεις κατηγορίες:

Λαγνεία: Η λαχτάρα για σεξουαλική ικανοποίηση που ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν σεξουαλικούς συντρόφους. Ο πόθος οδηγείται από μια ορμονική επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση.

Έλξη: Ονομάζεται επίσης παθιασμένη αγάπη, η έλξη σχετίζεται με συναισθήματα ενθουσιασμού, πόθο για συναισθηματική σύνδεση και περιλαμβάνει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενώ μπορεί να μιμηθεί ακόμα και την αίσθηση του εθισμού σε ουσίες.

Οικειότητα: Η οικειότητα χαρακτηρίζεται από αισθήματα ηρεμίας, συναισθηματικής ένωσης και ασφάλειας. Αυτό ισχύει κυρίως για μακροχρόνιες σχέσεις, όπως φιλίες, αλλά και οικογένειες.

 «Ο πιο εύκολος τρόπος για να διακρίνεις τον πόθο από την αγάπη είναι πως ο πόθος είναι καθαρά σωματικός και σεξουαλικός, ενώ η αγάπη περιλαμβάνει τη φροντίδα για κάποιον που σου προκαλεί τα συναισθήματα πόθου», λέει η Alexandra Stockwell, MD, Ειδικός Σχέσεων.

Πως θα ξεχωρίσεις την αγάπη και τον έρωτα από τα συναισθήματα πόθου

Σύμφωνα με την Alexandra Stockwell τα σημάδια ότι μπορεί να είσαι ερωτευμένη μπορεί να είναι τα εξής:

  • Μοιράζεσαι πράγματα για τον εαυτό σου που σε καθιστούν ευάλωτη, όπως προκλήσεις και τυχόν θέματα που αντιμετωπίζεις
  • Σκέφτεσαι ενδιαφέροντα πράγματα για να μοιραστείτε
  • Ανυπομονείτε  να συναντήσετε φίλους και συγγενείς σαν ζευγάρι
  • Η αγάπη προκαλεί αισθήματα ασφάλειας, σεβασμού και θαυμασμού.

Από την άλλη τα σημάδια που δείχνουν λαγνεία είναι τα εξής:

  • Όταν σκέφτεσαι το άλλο άτομο, οι σκέψεις σου πηγαίνουν αμέσως σε κάτι σωματικό και όχι τόσο συναισθηματικό.
  • Μόλις δείτε ο ένας τον άλλον η πρώτη σκέψη είναι το φιλί
  • Δεν έχετε απαραίτητα πολλά κοινά, αλλά όταν αγγίζεστε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
  • Ο πόθος ή η λαγνεία είναι καθαρά σεξουαλική έλξη που συχνά συνοδεύεται και από σωματική διέγερση. Ο πόθος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο αίσθημα, ωστόσο δεν είναι πάντα κάτι στο οποίο ενεργούμε, είναι μια αίσθηση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
Σε πολλές περιπτώσεις τα συναισθήματα συνδυάζονται μεταξύ τους και μπορεί να σου συμβούν ταυτόχρονα. Ειδικά στα πρώτα στάδια μιας σχέσης. Κανένα από τα δύο συναισθήματα δεν είναι μεμπτό, ούτε είναι απαραίτητα το ένα καλύτερο από το άλλο, αρκεί και οι δύο να είστε στην ‘’ίδια σελίδα’’.

Γι’ αυτό το λόγο είναι βασικό να μάθεις να διαχωρίζεις το τι ακριβώς αισθάνεσαι και να το κατανοήσεις!