Η συναισθηματική οικειότητα είναι συνήθως μία υπόθεση για δύο και αποτελεί μια βαθιά ικανοποιητική εμπειρία και για τα πρόσωπα που τη βιώνουν.

Όταν ακούς την λέξη ‘οικειότητα’ ποια είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου; Mήπως ένα άγγιγμα ή οι ώρες χαλάρωσης που απολαμβάνεις με το αγαπημένο σου πρόσωπο;

Η συναισθηματική οικειότητα δεν ορίζεται με μία μόνο λέξη. Στη πιο απλή της μορφή θα λέγαμε πως είναι ο διαπροσωπικός κώδικας με τον οποίο σχετίζεται κανείς με τον/την σύντροφό του. Εμπεριέχει αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη και αφορά εξ’ολοκλήρου την λεκτική και σωματική επικοινωνία την οποία καταφέρνει το άτομο να δημιουργήσει με το ταίρι του.

Η συναισθηματική οικειότητα εμπεριέχει επίσης το αίσθημα της ασφάλειας και φυσικά μιας μορφής υψηλή ταύτιση σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη και των δύο ατόμων. Όλα τα παραπάνω φέρνουν στο μυαλό σου ένα συγκεκριμένο πρόσωπο; Τότε σίγουρα με αυτόν τον άνθρωπο έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μια σχέση οικειότητας. Γνωρίζεις πλέον με απόλυτη σιγουριά ποιος είναι εκείνος/η με τον οποίο/α αξίζει να μοιραστείς και τις πιο βαθιές σου σκέψεις.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή βιώνεις μια κατάσταση μέσα στην οποία νιώθεις πως η σχέση σου χρειάζεται λίγη βοήθεια για να περάσει από τον ενθουσιασμό σε μια βαθύτερη σύνδεση; Παρακάτω σου παραθέτω 5 τρόπους για να αυξήσεις την συναισθηματική οικειότητα στη σχέση σου.

Ανάλαβε την ευθύνη των αναγκών σου

Εάν επιλέξεις να αναλάβεις την ευθύνη των αναγκών σου όπως και των συναισθημάτων σου, τότε δε θα έχετε τον φόβο να αναλάβετε την ευθύνη των όσων συμβαίνουν στη σχέση σας. Έτσι, θα μπορείτε με επιχειρήματα πλέον να πείτε ή να κάνετε οτιδήποτε αισθάνεστε. Πάντα χωρίς να φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για οτιδήποτε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο ένας από τους δύο.

Μείωσε την επικριτικότητα

Ένας από τους χειρότερους τρόπους για να υπονομευτεί η συναισθηματική οικειότητα είναι το να γίνεστε επικριτικοί. Προσπάθησε να επιλέξεις συνειδητά να δείχνεις καλοσύνη και συμπόνια στο ταίρι σου αλλά κυρίως στον εαυτό σου. Αυτό θα επιτρέψει και στους δύό σας να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερο την οικειότητα μεταξύ σας.

Όταν βρίσκεσαι μαζί του/της, να είσαι 100% παρόν

Σώμα- καρδιά- ψυχή, σημειώσατε τριπλό! Το να είσαι παρόν στη σχέση σου είναι απαραίτητο έτσι ώστε να ανθίσει η συναισθηματική οικειότητα μεταξύ σας. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως το να είσαι παρόν μόνο με τον νου, δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που αναζητάς στη σχέση σου.

Η εμπιστοσύνη προϋποθέτει τιμιότητα

Ακόμη και αν κάποιες φορές μοιάζει δύσκολο να είσαι ειλικρινής με τον/την σύντροφό σου, οφείλεις να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που να μην αντιβαίνει τη συνείδησή σου. Εάν επιλέξεις να παραμείνεις αξιόπιστος, τότε αργά ή γρήγορα το ίδιο πιθανόν να επιλέξει να κάνει και το ταίρι σου. Κατά συνέπεια, για να υπάρξει εμπιστοσύνη στη σχέση σου, απαιτείται πρώτα από όλα να συμπεριφέρεσαι τίμια και με ακεραιότητα.

Η σεξουαλική οικειότητα δεν είναι απαραιτήτως συνώνυμη της συναισθηματικής οικειότητας

Στην αρχή μιας σχέσης συχνά οι σύντροφοι είναι περισσότερο δοτικοί, συναισθηματικοί και παρόντες στη σχέση τους, γεγονός που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ερωτική ζωή και των δύο. Στη πορεία πιθανόν να έχεις παρατηρήσει πως αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση μιας και δεν έχει καταφέρει να αναπτυχθεί ακόμη η βαθύτερη εμπιστοσύνη. Όσο και αν μοιάζει δύσκολο το να εμβαθύνεται και οι δύο από την αρχή της σχέσης σας στο συναισθηματικό κόσμο του άλλου, χρειάζεται να προσπαθήσετε για αυτό. Το μόνο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να δείξετε εμπιστοσύνη χωρίς φόβο! Καλοσύνη χωρίς δεύτερες σκέψεις και δοτικότητα σαν να γεννηθήκατε από πάντα για να μοιράζεστε.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίσεις κάποιον άλλο είναι να τον αγαπάς απελπισμένα… -Walter Benjamin

featured image: revista GQ