Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας η καθαριότητα των χεριών έγινε προτεραιότητα. Έτσι, η συχνή χρήση αντισηπτικών και οινοπνεύματος είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα των χεριών η οποία, σε μεγάλο βαθμό δυσκόλεψε αρκετές φορές την καθημερινότητά μας.

Ακόμα και αν δεν είχες ποτέ ξηρά χέρια στη ζωή σου, σίγουρα τον τελευταίο χρόνο κάποια στιγμή εξαιτίας του πολύ συχνού πλυσίματος ίσως ένιωσες τα χέρια σου να έχουν ανάγκη από περισσότερη ενυδάτωση και φροντίδα.

Τα βελούδινα χέρια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, καθώς η σκασμένη επιδερμίδα μπορεί πολλές φορές να είναι επώδυνη και έτσι έχει ανάγκη από ενυδάτωση άμεσα.  Πέρα από αυτό όμως τα χέρια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα καθώς είναι ένα σημείο όπου η ηλικία ή η ταλαιπωρία φαίνονται αμέσως.

Συχνά τα χέρια μας είναι μία παραμελημένη περιοχή στο σώμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς πως είναι και μία από τις πιο εκτεθειμένες. Τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και σε βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Το να δημιουργήσεις λοιπόν μία ρουτίνα όσο το δυνατόν πιο φυσική και ενυδατική για τα χέρια σου είναι πολύ σημαντική.

Πώς θα αποφύγεις και θα αντιμετωπίσεις την ξηρότητα των χεριών

Ειδικά τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις τα χέρια σου λίγο περισσότερο, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τα πολλά πλυσίματα και τα πολλά αντισηπτικά.

  1. Ενυδάτωση εκ των έσω

Δεν εννοώ μόνο την ενυδάτωση εξωτερικά των χεριών σου, αλλά την πιο σημαντική που έρχεται από μέσα προς τα έξω. Η αφυδάτωση φαίνεται και στα χέρια σου. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό η επιδερμίδα σου δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την υγρασία που χρειάζεται.

  1. Ενυδάτωση (εξωτερικά) της επιδερμίδας

Οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των χεριών σου. Καθώς λοιπόν η επιδερμίδα, ειδικά στο σημείο των χεριών, τείνει να χάνει την ενυδάτωση της είναι βασικό να την κρατάς ενυδατωμένη και χαρούμενη όσο το δυνατόν περισσότερο.

  1. Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα

Θα έχεις παρατηρήσει πώς η εφαρμογή ενυδατικής σε σκασμένα χέρια μπορεί να σου προκαλέσει ερυθρότητα ή ακόμα και τσούξιμο. Γι’ αυτό είναι βασικό να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα τα οποία όμως θα τα έχεις δοκιμάσει πρώτα σε κάποιο μικρό σημείο του σώματός σου για να δεις την αντίδραση της επιδερμίδας σου.

Τα έντονα χημικά που μπορεί να περιέχει μία ενυδατική χεριών μπορεί να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο το σημείο και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλεις. Προτίμησε φορμούλες που περιέχουν έλαιο καρύδας ή shea butter.

Να θυμάσαι πως όσο συχνά πλένεις τα χέρια σου τόσο συχνά πρέπει να τα ενυδατώνεις. Έτσι θα αποφύγεις την αίσθηση τραβήγματος αλλά και σε ακραίες περιπτώσεις το σκάσιμο του δέρματος, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόλυνση.

Frezyderm Spot-End Hand Cream SPF15
La Roche-Posay Lipikar Xerand Hands Cream
Messinian Spa κρέμα χεριών με λεμόνι & καλέντουλα