Υπάρχουν μικρά, σχεδόν αυτονόητα πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να αυξήσεις τη διάρκεια της ζωής σου. Εάν ενδιαφέρεσαι να υιοθετήσεις ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την αύξηση της διάρκειας της, οι παρακάτω συμβουλές θα σε σώσουν καθώς κάτι τόσο μικρό όπως το περπάτημα ή η κατανάλωση περισσότερου νερού βοηθούν σίγουρα τον οργανισμό σου.

  1. Σωστή διατροφή

1-small

Μπρόκολο, κουρκουμάς, τσάι ιβίσκου, φράουλες και μανιτάρια είναι μόνο μερικές από τις τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής και να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι μια φυτική και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερόλη, όσο και τον κίνδυνο για παχυσαρκία, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητές για μια ζωή μεγαλύτερη είναι πολύ υψηλότερες.

  1. Ξεκίνα να κινείσαι

2-small

Μπορεί να σου ακουστεί κάπως περίεργο αλλά το 10% των θανάτων οφείλονται στην καθιστική ζωή και μάλιστα είναι εξίσου θανατηφόρα με το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνες. Εάν κάνεις δουλειά γραφείου ή γενικότερα τείνεις να κάθεσαι πολύ, βεβαιώσου ότι θα αρχίσεις να φροντίζεις περισσότερο το πόσο κινείσαι και περπατάς. Υπάρχουν ακόμα και εξειδικευμένες εφαρμογές για να σε βοηθήσουν να προσθέσεις περισσότερα βήματα στην ημέρα σου εάν δεν μπορείς να μπεις σε πρόγραμμα.

  1. Κοινωνικοποιήσου

3-small

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Harvard αποδείχθηκε ότι το μυστικό για μια μακροβιότερη και πιο ευτυχισμένη ζωή είναι η παρουσία ισχυρών και στενών σχέσεων με άλλους. Προώθησε τις σχέσεις σου με τους φίλους και την οικογένεια σου και πέρνα λίγο χρόνο συζητώντας μαζί τους καθημερινά.

  1. Κόψε το κάπνισμα

4-small

Και ναι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η ουσία στο όλο ζήτημα είναι ότι τα τσιγάρα δε σου κάνουν καλό, αντιθέτως αφαιρούν χρόνια από τη ζωή σου εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης. Σιγουρέψου επίσης ότι και οι γύρω σου δεν καπνίζουν υπερβολικά καθώς το τσιγάρο επηρεάζει και τους παθητικούς καπνιστές.

Διάβασε επίσης: 4 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στην προσπάθεια σου να κόψεις το κάπνισμα.

  1. Περιόρισε το αλκοόλ

5-small

Τα πάντα με μέτρο, σωστά; Κάνεις δεν σου λέει να βγάλεις οριστικά το ποτό από τη ζωή σου αλλά είναι σημαντικό να το περιορίσεις καθώς είναι μια τοξίνη και έχει σημαντική επίδραση στο σώμα σου όταν πίνεις περισσότερο από δύο ποτά κάθε φορά. Επιπλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο το αλκοόλ να προκαλεί αύξηση του βάρους και κατ’επέκταση να μειώνει τη διάρκεια ζωής σου. Ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και να κρατήσει ισχυρά τα οστά σου. Ένα όμως.

  1. Προσάρμοσε τη μερίδα σου

6-small

Μιλώντας για μέτρο, φρόντισε να ακολουθήσεις αυτόν το χρυσό κανόνα και στο φαγητό σου. Αφιέρωσε χρόνο στο να ενημερωθείς για τις σωστές ποσότητες κάθε τροφής ανά μερίδα. Αυτό σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα σου, όσο και στην διάρκεια της ζωής σου.

  1. Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου

7-small

Το νερό είναι κάτι που χρειάζεται απαραίτητα ο οργανισμός σου αλλά εσύ ελέγχεις την ποσότητα που θα προσλάβεις καθημερινά. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρά εάν δεν πίνεις αρκετό νερό έτσι ώστε να κρατάς το σώμα σου ενυδατωμένο. Είναι εύκολο να αποφύγεις τις παρενέργειες τις αφυδάτωσης βάζοντας το νερό στο πρόγραμμα.

  1. Γυμναστική

9-small

Δεν είναι μυστικό ότι η γυμναστική βοηθά και βελτιώνει τη καρδιαγγειακή υγεία μας και αυξάνει τη μακροζωία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικές ιδέες που θα σου προσφέρουν κίνητρο: προσπάθησε να πας για τρέξιμο ή να γραφτείς σε ένα pilates group. Το μυστικό είναι να κάνεις κάτι που σε γεμίζει. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε ότι οι αθλητές ζουν περισσότερο.

6 hacks για να μην αμελείς την καθημερινή σου γυμναστική.

  1. Δυνάμωσε το σώμα σου

8-small

Η αερόβια γυμναστική είναι μέσα στο πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το πάρεις απόφαση, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ενδυνάμωση. Δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλήτρια CrossFit για να προσθέσεις χρόνια στη ζωή σου: ξεκίνα με μικρά βάρη και φτιάξε το δρόμο σου για να είσαι δυνατός, ασταμάτητη και αρκετά υγιής για να ζήσεις μια πολύ μεγάλη ζωή.

  1. Καλός ύπνος

10-small

Κάτι που υπονομεύει τις προσπάθειες σου για να ζήσεις μέχρι τα 100 είναι ότι από τα 16 σου χρόνια σταμάτησες να κοιμάσαι όσο πρέπει. Πρέπει να μάθεις να οργανώνεις σωστά το χρόνο σου ώστε να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου τις ώρες ύπνου που χρειάζεται ώστε να λειτουργεί σωστά. Ο καλός, 8ωρος ύπνος πρέπει να μπει στην καθημερινή σου ρουτίνα.