Το κάπνισμα είναι από τις κακές συνήθειες που όλο λες ότι θα σταματήσεις. Οι βδομάδες περνούν και εσύ εκεί κάθε Δευτέρα να λες ότι θα τα καταφέρεις. Το πρόβλημα όμως δεν είναι πως θα κάνεις την αρχή και να πεις τέλος, το πρόβλημα είναι πως θα συνεχίσεις την προσπάθεια σου μέχρι τέλους. Οι παγίδες πολλές, εμείς με τη βοήθεια των ειδικών, θα σου δώσουμε τις συμβουλές που χρειάζεσαι ώστε να τις αποφύγεις και να πετύχεις τον στόχο σου.

  1. Μη χάσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου: Η διακοπή του καπνίσματος είναι δέσμευση, ταλαιπωρία, προσπάθεια και βούληση. Πρώτη παγίδα που πρέπει να αποφύγεις είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου. Μην πεις ποτέ «Δε θα τα καταφέρω». Είναι σημαντικό να δράσεις με τη διαίσθηση σου. «Αν νιώθεις ότι πρέπει σταματήσεις το κάπνισμα απότομα αντί σταδιακά, να το κάνεις. Δεν υπάρχουν κανόνες» μας εξηγεί η Brigitte Métadieu, ειδική θεραπεύτρια καπνιστών της ένωσης Charonne της Γαλλίας, η οποία συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν εθιστικές συμπεριφορές.
  2. Μην ακούς τον περίγυρο σου: Κατά την προσπάθεια σου να σταματήσεις αυτή την κακή συνήθεια είναι πολλές οι φορές που θα γίνεσαι νευρική και κακοδιάθετη. Σε αυτό το σημείο είναι που δεν πρέπει να ακούσεις τον περίγυρο σου και να πέσεις στον πειρασμό να καπνίσεις για να ηρεμίσεις. Ζήτησε από ένα τρίτο άτομο να κάνει τον «coach» σου σε αυτή την προσπάθεια για να σε ελέγχει. Όπως εξηγεί η ειδικός ο πρώτος μήνας είναι ο πιο δύσκολος. «Όταν διασχίζουμε αυτή την περίοδο, έχουμε γενικά 85% πιθανότητες να μην καπνίσουμε ξανά» υπογραμμίζει.
  3. Μην εκμηδενίσεις το πρόβλημα: «Το βασικό λάθος είναι να μη σκεφτείς ότι μόλις ξεπέρασες τον εθισμό σου στη νικοτίνη, έχεις ξεπεράσει τα πάντα» επισημαίνει ο Joseph Osman, ειδικός θεραπευτής και πρόεδρος του Γαλλικού Γραφείου Υγείας και Ευεξίας στην Εργασία. «Ένας πρώην καπνιστής δε θα είναι ποτέ μη καπνιστής. Το τσιγάρο συνοδεύει πολλούς ανθρώπους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τρία εθιστικά στάδια: το πρώτο που είναι φυσικό (ο εθισμός στη νικοτίνη), το δεύτερο που είναι τελετουργικό και κατόπιν το τρίτο που είναι πιο συναισθηματικό. Είναι απαραίτητο να περάσεις και από τα τρία για να πετύχεις να μην καπνίζεις πλέον» εξηγεί.
  4. Ξεκίνησε διατροφή παράλληλα: Σταματώντας το κάπνισμα μειώνεται ο μεταβολισμός, συνεπώς είναι πιο δύσκολο να χάσεις θερμίδες. Και αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις γυναίκες. Επιπλέων η νικοτίνη είναι κατασταλτικό της όρεξης οπότε μόλις σταματήσεις το κάπνισμα αναγκάζεσαι να τρως περισσότερο από πριν. Για να αποφύγεις τα έξτρα κιλά, προσπάθησε να ακολουθήσεις παράλληλα μια διατροφή ώστε να διατηρηθείς στα κιλά σου.