Ίσως ο χειμώνας να μην είναι η αγαπημένη σου εποχή όμως είναι αλήθεια πως οι παγωμένοι μήνες του χρόνου έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.

Το κρύο, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν στα αλήθεια να φανούν άκρως ευεργετικά για τον οργανισμό σου και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τρόποι;

Το κρύο βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

Η άσκηση έχει παρατηρηθεί πως τον χειμώνα κάνει τους μύες πιο δυνατούς. Ο κρύος καιρός μπορεί πραγματικά να ενδυναμώσει την καρδιά σου, ειδικά αν οι προπονήσεις που επιλέγεις να κάνεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Η καρδιά σου λοιπόν όταν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, αντλεί περισσότερο αίμα, όχι μόνο για τη σωματική δραστηριότητα αλλά και για να επιβεβαιώσει ότι το σώμα σου διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία του.

Ενισχύεται η λειτουργία του εγκεφάλου

Το κρύο έχει την τάση να βοηθάει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο καθαρά. Έρευνες μάλιστα μας ενημερώνουν πως οι άνθρωποι εκτελούν καλύτερα τις δουλειές τους όταν η θερμοκρασία στους εξωτερικούς χώρους είναι ρυθμισμένη σε πιο δροσερές συνθήκες. Έτσι, μια σύντομη βόλτα τον χειμώνα είναι δοκιμασμένο και βέβαιο πως μπορεί να σου προσφέρει την επόμενη υπέροχη ιδέα που καιρό τώρα ίσως και να έψαχνες.

Το κρύο επιταχύνει την καύση θερμίδων

Ο χειμώνας είναι συνώνυμο του κρύου και κρύος καιρός σημαίνει αυξημένες καύσεις. Όταν λοιπόν κάνει κρύο, το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Κοινώς; Το κρύο έχει την τάση να αυξάνει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού μας, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται και η καύση των θερμίδων μας.

Το κρύο μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών

Τον χειμώνα οι πιθανότητες για ένα απλό κρυολόγημα αυξάνονται, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες μάς προστατεύουν από αρκετές σημαντικές ασθένειες και ιούς που έχουν την τάση να μειώνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και μάλιστα πρόκειται για αυτές που συνήθως διαδίδονται σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Το κρύο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας

Κατά πάσα πιθανότητα θα το έχεις παρατηρήσει πως όταν προσπαθείς να κοιμηθείς, η θερμοκρασία του σώματός σου μειώνεται. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού ενώ τον χειμώνα παρατηρείται πως αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο έντονη. Επιπλέον, τον χειμώνα οι ημέρες είναι πολύ μικρότερες και αυτό σημαίνει ότι τα πρωινά μας είναι πολύ πιο σκοτεινά όσο η μέρα μικραίνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το σκοτάδι και η μείωση του ήλιου μάς βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας.

Το δέρμα μας αναζωογονείται μοναδικά

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι χαμηλές ή οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμες για την υγεία του δέρματός μας. Το κρύο περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και έτσι τα αγγεία μας γίνονται λιγότερο επιρρεπή στα καθημερινά πρηξίματα όπως και στην ερυθρότητα που πολλές φορές εμφανίζεται στο πρόσωπό μας. Ένα ακόμη θετικό είναι πως το δέρμα μας έχει την τάση να παράγει λιγότερο ιδρώτα, μειώνοντας έτσι τις δερματολογικές παθήσεις που κατά καιρούς έχουμε την τάση να εμφανίζουμε.

Το κρύο μειώνει την εμφάνιση αλλεργιών

Τέλος, και για όσους υποφέρουν από αλλεργίες που συνήθως εκδηλώνονται στους εξωτερικούς χώρους, έχω να σου πω πως το κρύο είναι με το μέρος αυτών των ανθρώπων. Αν ανήκεις σε έναν από αυτούς, έχει υπόψη σου πως όσο αφορά τη γύρη, είναι σχεδόν ανύπαρκτη τους χειμερινούς μήνες και μάλιστα σύμφωνα με μετρήσεις, όταν έχει κρύο ή χιονίζει η κατάσταση γίνεται όλο και καλύτερη.