Το κριθαράκι είναι για πολλούς ένα αγαπημένο φαγητό αφού μπορείς να το απολαύσεις σχεδόν σκέτο, με λίγο λεμόνι ή κόκκινη σάλτσα, ή να το συνδυάσεις με πάρα πολλά άλλα υλικά. Εδώ θα δεις μια αγαπημένη συνταγή από το blog victoria.giannara_photography για κριθαράκι με σπαράγγια, μανιτάρια και καραμελωμένο λεμόνι.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1 λεμόνι, το ξύσμα και το υπόλοιπο κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα μανιτάρια portobello, σε φέτες
  • 400 γραμμάρια σπαράγγια, κομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κούπα κριθαράκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 2 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση:

Κράτα το ξύσμα και κόψε το λεμόνι σε μεσαίου μεγέθους ροδέλες. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πρόσθεσε τις ροδέλες λεμονιού. Σόταρε μέχρι να καραμελώσουν, 4 με 5 λεπτά. Αναποδογύρισε τις φέτες λεμονιού και σόταρε έως ότου καραμελώσει και η άλλη πλευρά, 1 με 2 λεπτά. Αφαίρεσε τις φέτες λεμονιού και άφησέ τες στην άκρη. Ρίξε μία ακόμη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σόταρε τα σπαράγγια και τα μανιτάρια. Μέχρι να ροδίσουν τα μανιτάρια και να είναι τραγανά και τα σπαραγγια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Περίπου για 10 λεπτά. Αν χρειάζεται πρόσθεσε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Αφαίρεσε τα λαχανικά και άφησέ τα στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι ρίξε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σόταρε την πιπεριά, το πράσο και το σκόρδο. Ανακάτεψε περιστασιακά μέχρι να μαλακώσει το πράσο. Πρόσθεσε το κριθαράκι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενσωματωθεί το κριθαράκι στα υπόλοιπα υλικά, περίπου 1 με 2 λεπτά. Ρίξε το ζωμό, πρόσθεσε ξανά και τις φέτες λεμονιού στο τηγάνι και ανακάτεψε. Χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε με ένα καπάκι και σιγόβρασε για 10 λεπτά.

Αφαίρεσε τις φέτες λεμονιού και επέστρεψε στο τηγάνι τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα σπαράγγια προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού. Ανακάτεψε τα λαχανικά με το κριθαράκι για 1 με 2 λεπτά ακόμα ώστε να δέσουν οι γεύσεις και συμπλήρωσε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστό.

Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές στο: victoria.giannara_photography